Три енергоблоки в Україні працюють повністю на американському паливі

28 червня активну зону реактора енергоблока № 2 Южно-Української АЕС повністю завантажили паливними збірками виробництва американської компанії Westinghouse (“Вестінгауз”). Це вже другий за рахунком енергоблок цієї АЕС, який працює винятково на цьому типі палива. Першим був третій енергоблок, що повністю перейшов на паливо Westinghouse у липні 2018 року.

У другий реактор ЮУАЕС завантажили 163 паливні збірки модифікованої конструкції ТВЗ-WR.

“Повне завантаження активної зони вже другого за рахунком енергоблока Южно-Української АЕС означає, що конструкція палива та його експлуатаційні характеристики довели свою надійність”,— підкреслив заступник головного інженера ЮУАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Олексій Арванінов.

Нагадаємо, що проект кваліфікації ядерного палива в Україні почався у 2000 році після підписання угоди між Урядами США та України. Американська сторона надала вагому фінансову та методичну підтримку для його реалізації. Проєкт розпочався у 2005 році з експлуатації шести дослідних касет на третьому енергоблоці Южно-Української АЕС, а 2008 року з компанією Westinghouse підписали комерційний контракт. Під час впровадження палива Westinghouse на українських атомних станціях воно було конструктивно допрацьовано та модернізовано. У 2018 році енергоблок № 3 повністю завантажили паливом Westinghouse, що стало знаковою подією у масштабах усієї країни.

Сьогодні це паливо експлуатується на 2-х южно-українських (повністю) і 4-х запорізьких атомних енергоблоках (блок №5 завантажений повністю, блоки № 1, 3, 4 – частково).

За матеріалами: НАЕК “Енергоатом”, ДНТЦ ЯРБ.