На американський марсохід встановили ядерну систему живлення

Міністерство енергетики США доставило систему живлення ядерною енергією на всюдихід “Перзівіренс” для місії НАСА на Марс у 2020 році, чий старт запланований на 17 липня.

Це багаторазовий радіоізотопний термоелектричний генератор (MMRTG), розроблений у лабораторіях міністерства.

Багаторазовий радіоізотопний термоелектричний генератор (MMRTG). Фото: Міністерство енергетики США

Система радіоізотопного живлення перетворює теплову енергію від природного розпаду плутонію-238 на електроенергію. MMRTG забезпечуватиме електрикою базові функції марсохода й підтримуватиме оптимальну температуру його інструментів і систем. Його термін експлуатації складає 14 років.

“Перзівіренс” (Perseverance – “Завзятість”) стане першим марсоходом на плутонії, створеним у Національній лабораторії Оук-Ридж Міністерства енергетики. Поруч із цією лабораторії в Айдахо і Лос-Аламосі працюють над збільшенням виробництва США плутонію-238 для далеких космічних польотів. В Оук-Ридж змогли автоматизувати частину виробничого процесу, що дозволить виробляти до 400 г Pu-238 на рік. Метою ж НАСА є 1,5 кг на рік до 2025 року.

Система радіоізотопного живлення була розроблена в Національній лабораторії Айдахо. Марсохід, який доставить до місця призначення ракета Atlas V 541 в лютому 2021 року, протягом щонайменше одного марсового року (дорівнює двом земним) досліджуватиме район висадки. Це дельта давньої річки коло озера, яке колись містилося в кратері Єзеро.

За матеріалами: World Nuclear News.