Природа перемагає пожежу. Опубліковано фото пейзажів Чорнобильського заповідника

Рослинність у районах Чорнобильського біосферного радіаційно-екологічного заповідника, уражених весняними пожежами, уже відроджується.

Буйному розквіту рослин на Поліссі посприяли рясні дощі, які пройшли там нещодавно. З точки зору науки, такий розвиток живої природи називається постпірогенними (післяпожежними) сукцесійними змінами рослинності.

“На картинах, написаних природою, квітують іван-чай, чебрець, мильнянка, петрові батоги. У заростях іван-чаю пахне медом, гудуть бджоли, літають і повзають різні комахи. Усі поспішають зібрати нектар або Божу росу. Чим не рай?”, – ідеться в повідомленні пресслужби заповідника.

Учені помітили, що найкраще з рослин квітне мильнянка – так що в деяких частинах заповідника з’явилися її суцільні плантації.

Нагадаємо, директор Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Олександр Галущенко назвав реальними термінами відновлення природи зони відчуження, яка постраждала від весняних пожеж, у два-три роки.

З 4 по 29 квітня на території Корогодського, Луб’янського, Паришівського, Дитятківського та Денисовицького лісництв у зоні відчуження вирували пожежі. Постраждало 11, 5 тисяч гектарів південно-західної частини Чорнобильського радіаційно-біологічного заповідника. Це 5% його території.

За матеріалами пресслужби Чорнобильського біосферного радіаційно-екологічного заповідника.