Сліди ядерного палива з реакторів Фукусіми досі присутні в мікрочастинках по всій Японії

Нанорозмірні включення оксидів плутонію з АЕС Фукусіма-1 містяться в багатих на цезій мікрочастинках (CsMP), які після аварії 2011 року вітри поширили по всій Японії.

Результати нового дослідження, проведеного вченими з Японії, Фінляндії, Франції, Швейцарії, Великої Британії та США, опубліковані в науковому журналі Science of the Total Environment.

Ідеться про мікроскопічні багаті на цезій радіоактивні частинки CsMP, які складаються переважно з кременистого скла і леткого цезію-137, який утворюється під час вигорання ядерного палива в реакторах. При руйнуванні бетонної оболонки реактора під час аварії на АЕС Фукусіма-1, спричиненої землетрусом, утворилися ці мікроскопічні частинки, які потоки вітру рознесли по всій країні.  

Про наявність слідів плутонію в матеріалах, які потрапили в атмосферу після аварії на АЕС, хіміки й екологи знали раніше. Проте досі фізична, хімічна й ізотопна форми цього металу залишалися невідомими.

Хімічний склад CsMP науковці вивчали за допомогою новітніх методів аналізу: синхротронного варіанту мікрорентгенівського аналізу, вторинної іонної мас-спектрометрії і просвічувальної електронної мікроскопії з високою роздільною здатністю.

Так учені знайшли у складі CsMP дуже дрібні включення уранініту (діоксиду урану), завбільшки менше десяти нанометрів, що могло бути слідами ядерного палива. Проаналізувавши їх, вони дійшли до висновку, що ізотопний склад урану й плутонію, які теж містилися в мікрочастинках, відповідає ядерному паливу.

“Результати переконливо свідчать про те, що нанорозмірна неоднорідність, характерна для нормального ядерного палива, все ще присутня в рештках палива, які залишаються всередині пошкоджених реакторів майданчика”, — зазначив керівник дослідження, спеціаліст з неорганічної та аналітичної хімії Ph.D. Сатосі Уцуномія, доцент японського Університету Кюсю.

Він додав, що за цією інформацією можна судити про ступінь розплавленості пошкодженого реактора. З цим знанням можна буде вчасно виводити енергоблоки з експлуатації і правильно поводитися з радіоактивними відходами.

Нагадаємо, 11-15 березня 2011 року на АЕС Фукусіма-1 в Японії стався ряд аварій на трьох енергоблоках, спричинена виходом з ладу систем охолодження реакторів через найсильніший землетрус і цунамі.

За матеріалами “Корреспондента”.