“Енергоатом”: Попри затримки в постачанні палива, перебоїв у роботі енергоблоків не буде

Затримки в закупках ядерного палива Westinghouse не позначаться на роботі АЕС  НАЕК “Енергоатом”. Накопичених запасів вистачить щонайменше на рік роботи всіх 15 енергоблоків.  

Про це розповіла директор з ядерної та радіаційної безпеки “Енергоатома” Наталія Шумкова.

За її словами, НАЕК не закупила паливо в першому кварталі 2020 року з причини браку коштів через борги ДП “Гарантований покупець” перед “Енергоатомом”.

“Якщо відбувається зміщення графіку постачання, то зазвичай це відбувається через зміни в графіках ремонту енергоблоків АЕС, бо перевантаження ядерного палива відбувається саме під час ремонтів на енергоблоках. Цього року зміна графіків поставок палива пов’язана у тому числі і зі складним фінансовим станом “Енергоатома”, який обумовлений хронічними неплатежами з боку ДП “Гарантований покупець” за відпущену “Енергоатомом” електроенергію. За нашим проханням постачальники йдуть на зустріч та переглядають графіки поставок ядерного палива”, — пояснила директор з ядерної та радіаційної безпеки “Енергоатома”.

Шумкова також нагадала, що процес диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС зайняв 20 років — від початку 2000-х років. Сьогодні це паливо експлуатується на 2-х енергоблоках ЮУАЕС і 4-х — ЗАЕС.

За матеріалами “Української енергетики”.