Компанія з розробки свердловинного захоронення РАВ домовилася про співпрацю з виробником контейнерів

Американська компанія “Діп айсолейшн” (Deep Isolation, “Глибинна ізоляція”) підписала довгострокову угоду про використання ліцензії та співробітництво з компанією “НАК Інтернешнал” (NAC International, філія Hitachi Zosen Corporation). Предметом договору стали розробка, виробництво й постачання контейнерів для зберігання/захоронення відпрацьованого палива у глибинних горизонтальних свердловинах.

Технологія поводження  з ВЯП і високоактивними РАВ, яку розробила “Діп айсолейшн”, передбачає поміщення їх у герметичні контейнери з антикорозійним покриттям, які відтак захоронюють у глибинних горизонтальних свердловинах. Розробкою контейнерів та іншого обладнання для поводження з РАВ і ВЯП і займатиметься “НАК Інтернешнл”.

Проект сховища Deep Isolation. Фото: Deep Isolation

“Оскільки ми доходимо до етапу, коли сховище для захоронення отримуватиме ліцензію, в нас є своя команда, яка займається процесом переміщення ВЯП з його теперішнього сховища в контейнери “Діп айсолейшн”  та у свердловину, – каже генеральний директор “Діп айсолейшн”  Елізабет Мюллер. – Це нетиповий виклик, який вимагає найвищих стандартів безпеки й точності, і ми робимо великий поступ у цьому напрямку. Для цього процесу розробка контейнерів і технології НАК щодо поводження з відпрацьованим паливом особливо важливі”.  

Свердловинний метод захоронення, який розробила Deep Isolation, передбачає упаковку відходів у контейнери діаметром 23-33 см і 4,3 м завдовжки та захоронення їх у горизонтальних бурових свердловинах у породах, які залишаються стабільними від десятків тисяч до мільйонів років. Вертикальний вхід у свердловину заглиблюється на кілька сотень метрів або кілька кілометрів залежно від геологічних умов і поступово вигинається, поки не утворює майже горизонтальну секцію захоронення. Вона може сягати до 3 км у довжину.

Вертикальну частину свердловини й початок відсіку захоронення запечатують за допомогою каменю, бетоніту й інших матеріалів. Хоча, за потреби, їх можна знову дістати.

За матеріалами World Nuclear News.