«Енергоатом» в черговий раз повертається до проєкту завершення двох енергоблоків ХАЕС

НАЕК “Енергоатом” хоче повернутися до проєкту добудови двох енергоблоків Хмельницької АЕС. Про це заявив в. о. президента компанії Петро Котін, передає пресслужба “Енергоатома”.

За словами Котіна, є перспективи, що проєкт завершення будівництва 3-го і 4-го енергоблоків затвердять до кінця цього року. Наразі 3-й блок завершений на 75%, 4-й – на 15%. За розрахунками, добудова обійдеться компанії в 76,8 млрд грн.

Енергоблок № 3 ХАЕС почали споруджувати у вересні 1985 року, № 4 – у червні 1986-го. Та в 1990 році будівництво обох енергоблоків заморозили через мораторій на будівництво нових АЕС після Чорнобильської катастрофи.

“Енергоатом” прогнозує, що введення в експлуатацію двох блоків ХАЕС дасть додатково 16,2 млрд кВт-год електроенергії щороку, яку можна буде реалізувати за 9,8 млрд грн (без ПДВ).

Будівельний майданчик третього енергоблока Хмельницької АЕС. Джерело: ХАЕС

Проте в середовищі фахівців із ядерної безпеки існують застереження щодо можливості завершення двох енергоблоків ХАЕС.

За словами директора Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Ігоря Шевченка, головна проблема з довгобудами ХАЕС полягає в тому, що конструкції, зведені під енергоблоки № 3 та 4, не були належним чином законсервовані і їх стан наразі невідомий.

“На момент введення мораторію, ці блоки покинули в такому стані, в якому вони були, — розповів Шевченко. — У 2006 році було проведено оцінку будівельних конструкцій енергоблоку номер 3 на предмет можливості подальшого виконання робіт. Колегія Держатомрегулювання у 2009 році визнала цей звіт неповним, бо він не дозволяє визначити, наскільки довговічні недобудовані конструкції”.

Головними вадами звіту, за його словами, були, по-перше, неможливість проаналізувати всі приміщення, оскільки приміщення нижче нульової відмітки були затоплені водою. По-друге, бракувало доволі великої частини виконавчої документації на конструкції. По-третє не було досліджено стан закладних деталей (арматури) в залізобетоні, частину яких пошкодила пожежа 1989 року.

Будівельний майданчик четвертого енергоблока Хмельницької АЕС. Джерело: ХАЕС

І найважливіше: “Енергоатом” планував установити реактор ВВЕР-1000/В-392 на конструкціях, які призначалися для реакторів типу ВВЕР-1000/В-320, однак не зробив аналізу можливості здійснення такої заміни.

Відтоді жодних нових експертиз стану недобудованих конструкцій 3 і 4 енергоблоків ХАЕС не проводилося. Крім того, постачальниками обладнання для реакторних установок такого типу, який підходить для ХАЕС, є лише дві компанії, підконтрольні Російській Федерації, а через війну з нею Українська держава угод не укладає. Відповідно, немає чіткого розуміння, які саме реактори можуть бути встановлені на 3-й і 4-й енергоблоки ХАЕС.

«Як на мене, — підсумував Шевченко — старт будь-яким роботам можна давати лише ще раз виконавши аналіз будівельних конструкцій. Тільки тоді ми зможемо сказати, чи можна взагалі там щось будувати, чи ні».