США поступово скорочують імпорт урану з Росії

14 вересня міністерство торгівлі США підписало угоду з державною корпорацією «Росатом», згідно з якою впродовж наступних 20 років квота російського урану в імпорті стане меншою.

Міністр торгівлі США Вілбур Росс

Повідомляється, що метою такого кроку є нарощення видобутку власного урану в Сполучених Штатах і розвиток національної ядерної енергетики.

“Якщо угоду буде затверджено, то вона буде сприяти відновленню переваги Америки у сфері ядерної енергетики і захистить вітчизняну промисловість від демпінгу російського урану”, — сказав міністр торгівлі Вілбур Росс.

Документ підписали у формі поправки до Угоди про припинення антидемпінгового розслідування щодо поставок урану з Росії 1992 року. Вона продовжує чинність угоди 1992 року до 2040 року й водночас передбачає поступове скорочення з 2028 року квоти на імпорт урану з Росії з 20% до 15%.

Поправку прийняли з ініціативи міжвідомчої робочої групи з ядерного палива, оскільки офіційний Вашингтон непокоїться через втрату лідерства у розробці ядерних технологій. Так намагаються стимулювати американських виробників ядерної енергії та урановидобувні компанії, які потерпають від браку інвестицій. Контракти американських компанії з «Росатомом» на закупівлю урану залишаються чинними.

Міжвідомчу робочу групу з ядерного палива створив президент Дональд Трамп у липні 2019 року, відхиливши звернення компаній з видобутку урану Energy Fuels і Ur-Energy з проханням про введення квот на внутрішнє виробництво урану для захисту від іноземної конкуренції.

«Голос Америки».