Саудівська Аравія за допомогою КНР, імовірно, знайшла потенційні родовища урану

У Саудівської Аравії, схоже, є достатньо запасів промислової уранової руди, щоб досягти внутрішнього виробництва ядерного палива. Про це свідчать конфіденційні документи, які опинилися в розпорядженні британської газети Guardian.

Редакція вивчила звіти, які для уряду Саудівської Аравії підготували китайські геологи, що за угодою з КНР працювали в країні над пошуком запасів урану впродовж 2019 року.

Китайські фахівці шукали три головних поклади в центральній та північно-західній частинах цієї арабської країни. Разом родовища можуть гіпотетично давати понад 90 тисяч тонн уранової руди на рік. Поклади поки що є “потенційними”, оскільки їх визначили на основі первинних досліджень. Щоб підтвердити наявність запасів урану й вирахувати вартість видобування, потрібні дальші дослідження.

З геологічних досліджень 2019 року випливає припущення, що саудівські запаси можуть потенційно забезпечити монархію і паливом для реакторів, які вона хоче побудувати, і надлишками для експорту.

Звіт склали Пекінський інститут досліджень геології урану і Китайська національна ядерна корпорація. Перевірити автентичність документ за незалежними джерелами видання Guardian поки не змогло.

Експерти, яких цитує Guardian, твердять, що можливість добувати достатній обсяг урану в країні, не залежачи від імпортних поставок, дасть Саудівській Аравії поштовх до створення власної ядерної програми. Наприклад, старший науковий співробітник програми з ядерної галузі у Фонді Карнегі за мир Марк Хіббс каже:

“Якщо ви плануєте розробку ядерної зброї, то найкраще, щоб ваша програма мала якомога більше вітчизняних елементів. У деяких випадках, закордонні постачальники урану можуть вимагати гарантій мирного використання від кінцевих користувачів, тож якщо ваш уран вітчизняного походження, вам не доведеться турбуватися про це обмеження”.

Відтоді, як принц Мохаммед бен Салман заявив у 2018 році, що в разі розробки ядерної бомби в Ірані, “ми підемо тим же шляхом якомога швидше”, це стало предметом занепокоєння США та їх союзників.

Геологорозвідувальні роботи на дев’яти площах (загалом 30 000 км2) з перспективними покладами уранової руди  Китай почав у 2017-му, а закінчив у кінці 2019 року.

“Згідно з усталеною міжнародною практикою, розвідати й оцінити перспективні запаси покладів урану-торію займає від 5 до 8 років”, — зазначено у китайському звіті.

За словами аналітиків Центру досліджень нерозповсюдження ядерної зброї ім. Джеймса Мартіна (CNS), на супутникових знімках не видно, щоб у районах з найбільшою імовірністю покладів руди тривало видобування. Проте, додають вони, це не дивно, адже після завершення розвідувальних робіт минуло лише 5 місяців.

“Безперечно, важливо спостерігати за цими місцями, бо так можна точно визначити, чи просувається урановидобувна галузь Саудівської Аравії”, — зазначив голова Вашингтонського представництва CNS Айєн Стюарт.

The Guardian.

Читайте також: Уран в Україні та за її межами: реалії та перспективи.