Два проєкти ММР отримали фінансування від міністерства енергетики США

13 жовтня міністерство енергетики США оголосило про відбір двох американських команд, які отримають фінансування 160 млн доларів в межах нової програми демонстрації вдосконалеих реакторів. Початкове фінансування спрямоване на побудову протягом семи років двох вдосконалених реакторів, які будуть діючими.  Двома компаніями-переможницями стали X-energy (Роквілл, штат Меріленд) з проєктом високотемпературного реактора з газовим охолодженням і TerrаPower (штат Вашингтон), яка планує спорудження реактора на швидких нейтронах із натрієвим охолодженням.

“Ці гранти є першим кроком нової програми, яка зміцнить лідерство Америки в наступному поколінні ядерних технологій, —  заявив міністер енергетики США Ден Бруллетт. — Наша мета — продемоснтрувати вдосконалений реактор, і ми прагнемо зробити ядерну сферу більш доступною для експлуатації”.

Первісний дозвіл на будівельний майданчик площею 486 га на р. Клінч-Ривер в м. Оук-Ридж для потенційного будівництва малих модульних реакторів отримала Федеральна енергетична корпорація Tennessee Valley Authority. Вона шукала додаткове фінансування від міністерства енергетики на демонстрацію проєкту “Клінч-Ривер”. Виділення фінансування інших двом проєктам “зовсім не означає припинення чи завершення цього проєкту”, — сказав речник TVA Джим Хопсон. Однак, скоріш за все, інші реактори будуть збуовані раніше, які-небудь енергоблоки з’являться в Оук-Ридж.

Міністр енергетики США Ден Бруллетт  під час виступу в Центрі історії К-25 Оук-Ридж, штат Теннессі, 13 жовтня 2020 року / Matt Hamilton

TerraPower отримала 80 млн доларів на демонстрацію швидкого реактора “Натріум” з натрієвим охолодженням, використавши десятиліття розробок і роєктування, проведених TerraPower разом партнером General Electric Hitachi. За словами урядовців міністерства, висока температура роботи реактоар “Натріум” у поєднанні з накопиченням теплової енергії дозволять станції виробляти електрику в гнучкому режимі, який доповнює різноманітні відновлювальні джерела (вітер, сонце).

Інші 80 млн отримала компанія X-energy на спорудження комерційної електростанції на чотири енергоблоки на основі реактора типу Xe-100. Це високотемпературний реактор із газовим охолодженням, придатний як до гнучкого вироблення енергії, так і тепла для широкого спектру промислового застосування. Проєкт також передбачає побудову комерційного комплексу з переробки палива.

Депутат Палати представників Чак Фляйшманн, член комітету з асигнувань Конгресу США, який фінансує енергетичне міністерство, сказав,що сподівається, що нові конструкції реакторів зможуть зробити ядерну енергетику більш конкурентноздатною.

“Багато з наших існуючих атомних електростанцій вже відпрацювали своє. Як для людей, які прагнуть бачити чисту енергію з різного переліку джерел, ядерна енергія має бути частиною нашого майбутнього”, — сказав Фляйшманн.

Chattanooga Times Free Press.