Археологи шукають у зоні відчуження сліди Чорнобильського городища

У часи Київської Русі, за свідченням Іпатіївського літопису, Чорнобиль і околиці були місцем полювань великого князя Київського Рюрика Ростиславовича (1137 (1140) — 1212 (1214, 1215)).  

“Чорнобиль це літописне місто, але щоб довести, що це саме те городище, що це не просто якесь поселення, треба знайти фортифікацію. Воно відрізняється саме фортифікацією, поселення від городища. По матеріалу – це міський тут матеріал. Багато скляних браслетів, хрестиків”, — каже науковий співробітник державного центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф Максим Курзенков.

При цьому окрім артефактів часів середньовіччя дослідники фіксують тут матеріали часів неоліту (приблизно 5-6 тисяч років до нашої ери).

Зважаючи на особливий статус зони відчуження  науковці стежать за радіаційною безпекою.

“У минулому році показувало 15-16 [мікрорентген] зверху, і на другому штику – 8, а далі зовсім чисто…. 15 – це норма для всієї України”, – каже Максим Курзенков.

Археологічні експедиції працюють у зоні відчуження вже понад 10 років. Найцікавіші знахідки з попередніх розкопів виставляються в постійній експозиції “Пам’ять про отчий край” у центрі Чорнобиля. Цьогорічна експедиція в зоні відчуження завершиться до кінця жовтня.

“5 канал”.