Кабмін планує приєднати “СхідГЗК” до “Енергоатома”, щоб закрити борги підприємств

Кабінет Міністрів України розглядає можливість підпорядкування ДП “Східний гірничо-збагачувальний комбінат” (СхідГЗК ) ДП НАЕК “Енергоатом”.

В.о. міністра енергетики Юрій Бойко повідомив, що є вже напрацьований проєкт рішення.

“Ми ведемо діалог з Енергоатомом, ніяких різночитань тут немає. Є проєкт рішення про приєднання все-таки СхідГЗК до “Енергоатому”, що автоматично має зняти такі проблеми (взаємних боргів) в рамках функціонування єдиного майнового комплексу. Якщо до кінця року і не буде рішення аж до зміни статуту, то концептуальне рішення буде знайдено”, — сказав т. в. о. міністра енергетики Юрій Бойко.

Він звернув увагу на те, собівартість видобутку вітчизняного уранового концентрату значно перевищує світові показники, тому об’єднання підприємств, на його думку, могло б сприяти поліпшенню фінансової ситуації.

“При таких обставинах “Енергоатом”, розуміючи, що внутрішнього виробника необхідно підтримати, не може оперативно протягнути руку допомоги”, — додав Бойко.

Також Бойко заявив про відсутність конфлікту між НАЕК і СхідГЗК.

“Конфлікту немає. Є затримка платежів за урановий концентрат, чому є об’єктивні пояснення. Якщо в старому ринку заборгованість перед “Енергоатомом” була сформована на рівні 11,7 млрд грн, то в новому, за останні 6-7 місяців, вона вже становить 8,5 млрд грн, що не може не позначитися на термінах розрахунків”, — сказав він.

Видання “Українська енергетика” повідомляло, що СхідГЗК вимагає збільшити закупівельну ціну уранового концентрату і підкріпити це додатковою угодою з “Енергоатомом”.

“Українська енергетика”.