Перший енергоблок РАЕС можна безпечно експлуатувати до 2030 року — Держатомрегулювання

Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України розглянула питання можливості подальшої експлуатації ядерної установки 1-го енергоблока Рівненської АЕС. Результати державної експертизи Звіту з періодичної переоцінки безпеки були представлені на засіданні 10 грудня в онлайн-форматі.

Держатомрегулювання визнало рівень безпеки енергоблока №1 РАЕС таким, що відповідає нормам і правилам із ядерної та радіаційної безпеки. Стан безпеки енергоблока в порівнянні з результатами попередньої переоцінки безпеки не погіршився завдяки впровадженню низки заходів із підвищення безпеки.

За словами генерального директора Рівненської АЕС Павла Павлишина, усі заходи з підвищення безпеки були виконані в передбачений термін, а відступи від норм і правил усунуті згідно з графіком без жодних перенесень термінів.

Начальник відділу безпеки ядерних установок Держатомрегулювання Сергій Єган і начальник відділення аналізу безпеки ДНТЦ ЯРБ Дмитро Гуменюк підтвердили, що  переоцінка безпеки виконувалася відповідно до вимог норм та правил із ЯРБ.

З висновку експертизи випливає, що підстав сумніватися в можливості експлуатації енергоблока наступні 10 років  немає. А для окремих критичних для безпеки елементів можливість експлуатації обґрунтована до 2040 року.

Колегія Держатомрегулювання ухвалила рішення про можливість довгострокової експлуатації енергоблока №1 РАЕС до 22 грудня 2030 року.

Пресслужба ДНТЦ ЯРБ.