ДНТЦ ЯРБ: гармата з музею Київського політеху “фонить”

30 грудня, фахівці відділу аварійної готовності та радіаційного моніторингу Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки обстежили зенітну гармату Політехнічного музею при КПІ ім. Ігоря Сікорського (м. Київ, проспект Перемоги, 37/6).
 
Причиною уваги до музейного експонату стало аматорське відео, що з’явилося у розпорядженні ДНТЦ ЯРБ. На відео, де громадянин вимірює радіаційний фон приладів зенітки, видно, що при наближенні до обстежуваних приладів значення потужності дози на дозиметрі сягають 700 – 800 мкР/год, що значно перевищує фонові рівні (хоча на відстані 0,5 – 1 м від цих приладів значення потужності еквівалентної дози не перевищують фонових).

Отже інформація на відео підтвердилася – дозиметристи виявили присутність ізотопу радію-226, що використовувався у приладах зенітної гармати. 

За результатами обстеження фахівці ДНТЦ ЯРБ склали звіт, який надіслали  до Держатомрегулювання. Там на його основі підготували припис щодо вилучення виявлених джерел іонізуючого випромінювання та убезпечення громадян від потенційної небезпеки.

Зенітну гармату КС-19 передав у 2014 році КПІ як музейний експонат Балаклійський ремонтний завод. Вона не огороджена та доступна для відвідувачів, прилади мають сліди пошкоджень.

Пресслужба ДНТЦ ЯРБ.