МАГАТЕ навчило дронів здійснювати радіаційний моніторинг

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило про успішне випробування технології використання безпілотних літальних апаратів для дистанційного моніторингу рівня радіації в районах префектури Фукусіма в Японії, де забруднення занадто велике для роботи людей.

БПЛА, оснащені детекторами іонізуючого випромінювання, камерами та GPS-пристроями, були протестовані та перевірені в реальних умовах в префектурі Фукусіма, Японія. Спираючись на цей досвід, агентство заявило, що готове допомогти зацікавленим державам-членам у розробці та впровадженні технології для радіологічного картографування внаслідок ядерної або радіологічної аварії.

Нова технологія безпілотних літальних апаратів, розроблена МАГАТЕ, використовується в японській префектурі Фукусіма. Джерело: префектура Фукусіма

Розробку технології радіаційної розвідки за допомогою дронів МАГАТЕ й Фукусіма розпочали ще у 2012 році, і до 2020-го вони створили контрольно-вимірювальну систему на основі БПЛА для фіксації рівнів випромінювання та наступного аналізу показників.

Як зазначає МАГАТЕ, низька вартість безпілотників і те, що їх застосування дозволяє людям уникати опромінення, є суттєвими перевагами цієї технології. У даний час тривають випробування вдосконалених приладів, зокрема їх адаптація до наступного покоління БПЛА.

“Ці нові розробки дозволять як збільшити час польоту БПЛА, так і визначати дозові еквіваленти, а також гамма-спектри в одному вимірі, — каже Данас Рідікас, керівник Фізичної секції МАГАТЕ. — У поєднанні з якісними можливостями камери нова система дозволить отримати повноцінну аеромодельну фотограметрію, накладену на радіологічні карти та ідентифікацію радіонуклідів”.

World Nuclear News.