Місія ENSREG відвідає БілАЕС в травні-червні 2021-го

Місія Європейської групи регулюючих органів ядерної безпеки (ENSREG) в Білорусі планується в травні-червні 2021 року, повідомили в Департаменті з ядерної та радіаційної безпеки МНС (Держатомнагляд) Республіки Білорусь, передає інформаційна агенція БЄЛТА.

9-10 лютого експерти ENSREG вже відвідали Білоруську АЕС у рамках партнерського огляду національного плану дій за підсумками проведення стрес-тестів. Про цей технічний візит експерти підготують попередній звіт, який слід очікувати орієнтовно  в березні.

Візитерам демонстрували об’єкти, системи й устаткування Білоруської АЕС, важливі з точки зору стійкості станції до зовнішніх природних впливів і виконання національного плану за підсумками проведення стрес-тестів.

Окрім цього, в травні—червні 2021 року планується прийом місії ENSREG тривалістю 1,5 тижня (точні терміни будуть визначені з урахуванням поточної епідеміологічної ситуації). Місія представить остаточну версію звіту ENSREG про партнерський огляд національного плану, який буде опубліковано

Білорусь провела стрес-тести БілАЕС за процедурою Євросоюзу з власної ініціативи у 2016—2018 роках. Тести показували наявність “запасів безпеки” на вимогами, встановленими законодавством країни. Критерії тестів включали перевірку надійності станції на випадок стихійних лих, зокрема, землетрусів і повеней, а також техногенних аварій. У липні 2018 року Єврокомісія і ENSREG схвалила звіт про результати партнерської перевірки стрес-тестів уповноваженою групою ENSREG і надали рекомендації Держатомнагляду Білорусі.

Національний план за підсумками проведення стрес-тестів був сформований з урахуванням результатів усіх етапів тексті. Національний план розглянули експерти ENSREG і склали 150 запитань до нього. 95 запитань також надійшли від Австрії і Литви. Білоруська сторона підготувала і направила в ENSREG відповіді.

Нагадаємо, 11 лютого на пленарній сесії в Брюсселі Європейський парламент ухвалив резолюцію з вимогою призупинити запуск Білоруської АЕС «через серйозні застереження з приводу її безпеки».

БЕЛТА.