Казахстан хоче накласти на виробників урану соціальні зобов’язання

Казахстанських виробників урану пропонують зобов’язати роботи внесок у соціально-економічний розвиток регіону, якщо виявиться значний приріст об’єму родовищ. Цю норму містить законопроєкт “Про внесення змін і доповнень до Кодексу Республіки Казахстан “Про надра та надрокористування” з питань видобутку урану”.

Проєкт законодавчого акта прокоментувала депутат Сенату Республіки Казастан Ірина Унжакова.

“У статтю 173, яка регулює умови продовження періоду видобутку урану, вносяться норми про те, що якщо за підсумками довивчення та оцінки ресурсів, приріст запасу родовища складе 30% і більше від початкового об’єму, то в положення контракту користувача надр повинні бути включені зобов’язання по реалізації в регіоні соціально-економічного проєкту”, — сказала Унжакова 18 лютого, представляючи проєкт закону

Вона нагадала, що з 1 січня 2019 Податковим кодексом скасували оплату бонусу комерційного виявлення в розмірі 1%. Комерційне виявлення — це запаси корисних копалин, які відкриті в межах контрактної території і є економічно ефективними для добування.

“У даний час при прирості запасів надрокористувач не здійснює виплати, які раніше використовувалися на соціальні потреби регіону. Тому ми вважаємо справедливим введення соціальних зобов’язань при виявленні істотного приросту запасів родовища”, — додала сенатор.

У законопроекті, за її словами,  пропонують накласти на надрокористувачів обов’язки ліквідувати наслідки видобутку урану. “Хочу зазначити, що така практика існує, але в проєкті закону їй надається обов’язковий правовий статус, у зв’язку з тим, що це безпосередньо пов’язано із гарантуванням радіаційної безпеки і для населення, і для навколишнього середовища”, — сказала Унжакова.

Energy.media.