У Болгарії проведуть оцінку можливості розгортання ММР від NuScale

Американська компанія NuScale Power та болгарська “АЕС “Козлодуй” — Нові потужності (АЕСК-НП)” погодились оцінити придатність технології малих модульних реакторів NuScale для розгортання на діючій АЕС “Козлодуй”. 17 лютого вони підписали Меморандум про взаємопорозуміння.

АЕСК-НП — акціонерне товариство, створене для введення в експлуатацію нових потужностей атомної енергетики на цьому об’єкті.

Як могла би виглядати станція SMR NuScale. Джерело: NuScale

Поруч із з нещодавнім рішенням Ради Міністрів країни про розширення потужностей на проммайданчику в місті Козлодуї, АЕС “Козлодуй” вивчає можливість використання там передових ядерних технологій.

Згідно з оголошеним Меморандумом, NuScale підтримає АЕСК-НП у проведенні ряду досліджень та аналізів. Вони включатимуть розробку графіка проєкту з етапами для техніко-економічного обґрунтування, кошторису витрат для конкретного проєкту, а також проєктування, планування, ліцензування та інші заходи, що підтримують потенційне впровадження станції NuScale.

“Безпечна, масштабована технологія NuScale є ідеальним рішенням для Болгарії, оскільки вона розширює та диверсифікує свій портфель екологічно чистих енергоносіїв, — сказав голова та генеральний директор NuScale Power Джон Хопкінс. — NuScale раді співпраці з таким видатним енергетичним партнером, як АЕСК-НП, щодо цього потенційного впровадження нашої технології, і ми з нетерпінням чекаємо демонстрації численних переваг, які наші СМР можуть принести регіону”.

Генеральний директор KNPP-NB Любен Маринов сказав: “Ми добре усвідомлюємо необхідність впровадження безпечного, надійного та маневрового джерела енергії на майданчику в Козлодуї. SMR NuScale є одним з найкращих варіантів для досягнення цілей європейської та болгарської політики на лібералізованому ринку енергетики, поліпшення безпеки енергопостачання та додавання достатньої вартості національному валовому внутрішньому продукту”.

Модуль живлення NuScale — це реактор з водою під тиском з усіма компонентами для вироблення пари та теплообміну, об’єднаними в єдиний інтегрований блок. Агрегат може генерувати 77 МВт (брутто) на модуль або близько 924 МВт на 12-модульну електростанцію.

NuScale також запропонує варіанти електростанції менших розмірів з чотирма та шістьма модулями. У вересні Комісія ядерного регулювання США видала схвалення стандартного проєкту NuScale Power для NuScale SMR. Це дозволяє посилатися на конструкцію у заявках на будівельні, експлуатаційні та виробничі ліцензії та дозволи в США. Та перед тим, як почати будівництво, має бути завершена процедур ліцензування для конкретних майданчиків та отримана об’єднана ліцензія на будівництво та експлуатацію.

Компанія підписала Меморандуми про розгортання своїх технологій у Канаді, Чехії, Йорданії, Румунії та Україні та заявила, що продовжує обговорювати подібні угоди з потенційними замовниками по всьому світу.

У жовтні минулого року американська Міжнародна фінансова корпорація розвитку підписала Лист про наміри допомогти NuScale розвинути 2500 МВт ядерної енергії в Південній Африці.

World Nuclear News.

Читайте також: Нові реакторні технології: реалії та перспективи