Парламент Казахстану ухвалив поправки в Кодекс про надра щодо видобування урану

24 лютого Мажиліс (нижня палата) Республіки Казахстан підтримав законопроєкт Сенату про внесення поправок у Кодекс “Про надра і надрокористування”, які стосувалися видобування урану.

Ці поправки покликані врегулювати продовження періоду видобування урану: умови та процедури продовження, а також пропонують проводити дорозвідку покладів у період видобування і в межах контрактної території.

Річ у тім, що, за даними депутата Ірини Унжакової, усі підприємства — користувачі надр Казахстану працюють на основі застарілих геологічних даних. Назріла потреба додаткового вивчення даних про поклади урану, а також про геологічну будову його родовищ.

Доповнення до статей 173, 176 і 278 Кодексу врегульовують умови й процедури продовження періоду видобування урану й проводити довивчення (дорозвідку) ділянки в період видобування і в межах контрактної території. Також – при виявленні нового покладу або сукупності покладів урану здійснювати їх оцінку в рамках додадку до проєкту розробки або проєкту дослідно-промислового видобування урану.

Відповідно, у разі, якщо дослідження покажуть, що приріст запасу урану конкретного місця виявиться більшим на 30% і більше від первісного обсягу, надрокористувач буде зобов’язаний, згідно з поправками, реалізувати в цьому регіоні соціальний проєкт.

Крім того, обов’язковою стала норма про ліквідацію наслідків видобутку урану, зокрема про ліквідацію всіх технологічних об’єктів.

Також у документі наявна норма щодо оптимізації процесу моніторингу виконання проєктних документів та виключення надлишкових вимог при проведенні щорічного авторського нагляду.

Спутник. Казахстан.

Читайте також: Уран в Україні та за її межами: реалії та перспективи