Радіологічна лабораторія “КРОКу до безпеки” працювала в Кам’янському

24 лютого фахівці мобільної радіологічної лабораторії, яка діє в рамках проєкту з радіаційної обізнаності “КРОК до безпеки”, зустрічалися з мешканцями міста Кам’янське. Мета – збір небезпечних джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ), які опинилися за межами державного регулювання.

Про це фахівець із радіаційної безпеки Дмитро Коваленко  розповів в коментарі ІА “Мост-Дніпро”.

“Сьогодні ми працюємо на центральній площі міста і проводимо роз’яснювальну роботу з мешканцями. У другій половині дня проводимо семінар для співробітників ДСНС міста. Розкажемо про проект, ознайомимо із сучасним дозиметричним обладнанням та поспілкуємось про міжвідомчу взаємодію при ліквідації небезпечних радіоактивних знахідок. Вчора їздили містом, обстежили 5 місць це були громадські місця з великим скупченням людей і квартири. На щастя радіоактивних знахідок не виявили. Протягом ще трьох тижнів будемо курсувати містами області і проводити нашу кампанію з підвищення радіаційної обізнаності серед населення”, розповів Коваленко.

Спеціалісти мобільної радіологічної лабораторії провели чимало досліджень приміщень, включаючи й місцевий телеканал та цехи занедбаного підприємства. У Кам’янському проблема радіаційної безпеки викликала чималий інтерес, оскільки тісно пов’язана з ліквідацією радіоактивного хвостосховища Придніпровського хімічного заводу, який розташований на околицях міста.
 

Мобільна радіологічна лабораторія в рамках проєкту з радіаційної обізнаності “КРОК до безпеки” працює на території Дніпропетровської області вже тиждень. В області кампанія по збору джерел іонізуючого випромінювання розпочалась 16 лютого і триватиме до 19 березня у 8 містах регіону. Роз’яснювальна робота вже проведена серед населення міста Дніпра.

Довідка:

Чорнобильський інститут досліджень і розвитку – це вітчизняний експертно-аналітичний центр, який займається впровадженням власних та партнерських науково-технічних досліджень у сфері поводження з радіоактивними матеріалами, захистом навколишнього середовища та подолання наслідків радіаційних аварій. Інститут створює та реалізовує інформаційні, освітні та науково-дослідні програми у сфері радіології та радіаційної безпеки. У 2017 році інститут залучено як виконавця проекту «Робота з громадськістю та інформаційна кампанія про Програму амністії джерел іонізуючого випромінювання», котрий здійснюється на виконання угод між Україною та США в сфері ядерної безпеки та програм контролю за нерозповсюдженням ядерної зброї і запобіганню ядерному тероризму.

“КРОК до Безпеки” кампанія з радіаційної обізнаності та контролю над нерозповсюдженням радіоактивних матеріалів, зокрема покинутих джерел іонізуючого випромінювання. Основна мета кампанії підвищити рівень обізнаності населення щодо правил радіаційної безпеки, а також заохотити громадян повідомляти державні органи про виявлені та/або утримувані джерела іонізуючого випромінювання, підвищуючи тим самим рівень безпеки життєдіяльності.

За матеріалами: ІА “Мост-Дніпро”, ФБ “КРОК до безпеки”.