Опитування в Японії: більшість за скорочення атомної генерації

67% осіб, опитаних японською телерадіокомпанією NHK, заявили, що виступають за скорочення або повне згортання атомних електростанцій у країні. Такі результати дослідження думки 2300 чоловік, проведеного в листопаді—грудні 2020 року по всій Японії.

50% респондентів сказали, що кількість АЕС потрібно зменшити, 17% виступили за повне закриття АЕС, 29% вважають, що поточної кількості АЕС цілком достатньо, і лише 3% хочуть введення в експлуатацію нових.

Діаграма відповідей на запитання про долю АЕС у Японії

На запитання, чи потрібно відновити роботу зупинених АЕС 16% опитаних відповіли ствердно, 39% дали негативну відповідь і 44% не визначилися.

85% респондентів повідомили, що вони сильно або до певної міри переймаються тим, що аварії на АЕС можуть шкідливо вплинути на жителів населених пунктів неподалік станцій, а 14% — не дуже або взагалі не переймаються.

Розподіл відповідей на запитання про скид брудної води в океан

NHK запитувала також про ставлення до пропозиції японської влади злити радіоактивну воду, яку використовували для охолодження розплавленого палива на АЕС “Фукусіма”, в океан або випарувати після розведення її до рівнів, які відповідають вимогам. 18% опитаних погодилися з такою пропозицією, 51% відповів відмовою і 30% не вирішили.

NHK-World Japan