Уряд Канади інвестує в проєкт ММР

56 мільйонів канадський доларів (45 мільйонів доларів США) — стільки готовий інвестувати уряд Канади в розвиток технології малого модульного реактора в Нью-Брунсвіку. Сюди входить 50,5 мільйонів канадських доларів, які будуть інвестовані в компанію Moltex Energy Ltd на розробку Стабільного сольового реактора – спалювача відходів (Stable Salt Reactor-Wasteburner (SSR-W) на 300 МВт.

Moltex Energy має намір побудувати реактор SSR-W і комплекс переробки відходів на стабільну сіль (WAste To Stable Salt (WATSS) facility) на майданчику Пойт-Лепро в м. Сент-Джон, провінція Нью-Брунсвік. Під’єднання до електромережі заплановане на 2030-ті роки.

ММР можуть являти “наступну велику можливість” для досягнення Канадою чисто нульових викидів до 2050 року, водночас, створюючи робочі місця й економічні можливості, сказав президент Королівської таємної ради в справах Канади та міністр міжурядових справ Домінік ЛеБлан.

Зліва праворуч: мер м. Сент-Джон, провінція Нью-Брунсвік Дон Дарлінг, Блейн Хіггс, Рорі О’Салліван, депутат парламенту Вейн Лонг ректор Університету Нью-Брунсвіку Пол Мазеролле під час оголошення про рішення уряду. Джерело: Moltex.

“Ця інвестиція допоможе розробити й обґрунтувати технологію ММР, забезпечити розвиток промисловості тут, у Нью-Брунсвіку, й також встановити першу у своєму роді систему чистої енергії світового рівня, яку можна буде використовувати не тільки в Канаді, а й по всьому світі”, – сказав він.

Міністр також додав, що реактор Moltex, який перероблятиме існуюче відпрацьоване ядерне паливо для вироблення чистої енергії, може потенційно зменшити потреби в сховищах для ВЯП.

Як повідомили в компанії Moltex, уся сума інвестиції піде на розробку конструкцій SSR-W та WATSS та обґрунтування ключових припущень для підтримки другого етапу аналізу проєкту постачальника перед ліцензуванням Канадською комісією ядреної безпеки.

ЛеБлан також оголосив про два транші: 4.999 мільйона для допомоги NB Power у підготовці майданчика Пойнт-Лепро для розгортання ММР та  0,6 мільйона для розширення потужності Центру досліджень ядерної енергії Університету Нью-Брунсвіку для підтримки розвитку технологій ММР у провінції.

Для встановлення в Пойнт-Лепро були також вибрані моделі вдосконалених швидких натрієвих реакторів ARC-100. І минулого року компанії домовилися заснувати групу постачальників ММР в Нью-Брунсвіку.

World Nuclear News.