Держатомрегулювання погодило технічні документи для безпеки ЦСВЯП

Держатомрегулювання погодило низку технічних специфікацій та конструкторської документації на системи та обладнання, важливих для безпеки ЦСВЯП. Схвалення отримали також проєкти модифікації енергоблоків АЕС в рамках їх підготовки до вивантаження відпрацьованого ядерного палива за допомогою обладнання, розробленого за технологією “Холтек Інтернешнл”. Ідеться про 4 енергоблоки Рівненської АЕС та енергоблоки №№1 і 2 Хмельницької АЕС.

У Держатомрегулюванні відзначили те, що “Енергоатом” продовжує роботи з модернізації систем поводження з ВЯП на АЕС, а саме: впровадження типу контейнерів, який передбачений у проєкті ЦСВЯП; отримання сертифікату про затвердження конструкції пакувального комплекту HI-STAR та атестації технології зварювання.

Крім того, за участі регулятора триває виготовлення, випробування та постачання основного обладнання, важливого для безпеки ЦСВЯП. Сюди належать: багатоцільові, транспортні й перевантажувальні контейнери, контейнери зберігання, основний кран будівлі приймання контейнерів, який змонтований на майданчику ЦСВЯП і пристрій перевантаження контейнерів, який поставлено на майданчик. Випробування пройшло й інше обладнання та механізми, важливі для безпеки, що були поставлені замовнику.

За участі Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання провело державну експертизу проєктів реконструкції ділянки залізниці від ст. Вільча до ст. Янів, спорудження під’їзної колії від цієї гілки до майданчика будівництва ЦСВЯП і реконструкції мосту через річку Уж біля с. Черевач Іванківського району. Відповідні висновки регулятор надав Укрдержбудекспертизі.

12 лютого 2021 року ліцензійна комісія Держатомрегулювання ухвалила рішення щодо внесення змін до ліцензії № ЕО 001060 на право провадження діяльності на етапах життєвого циклу “будівництво та введення в експлуатацію” ядерної установки ЦСВЯП, виданої у 2017 році. 22 березня Держатомрегулювання повідомило про погодження технічних умов “Перелік документів, які додаються до заяви на отримання окремого письмового дозволу на право провадження діяльності з введення в експлуатацію ядерної установки ЦСВЯП” за умови включення до нього додаткових документів, які необхідні для прийняття остаточного рішення.

За матеріалами Держатомрегулювання.