ЧАЕС отримала ліцензію Держатомрегулювання на експлуатацію СВЯП-2

ЧАЕС отримала ліцензію на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу “експлуатація ядерної установки — сховища відпрацьованого ядерного палива “сухого” типу (СВЯП-2)”.

Документ вручив Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки й голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков в. о. генерального директора ДСП “Чорнобильська АЕС” Валерію Сейді під час офіційних заходів з відзначення 35-х роковин Чорнобильської катастрофи.

Вшанування ліквідаторів аварії та постраждалих відбувалося в зоні відчуження за участі президента України Володимира Зеленського, прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського та голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Сергія Костюка.

“Об’єкт є важливим у процесі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС. Поводження з відпрацьованим ядерним паливом невід’ємна частина ядерно-паливного циклу, а питання безпеки є першочерговим на усіх етапах цього процесу. Сховище відпрацьованого ядерного палива “сухого” типу Чорнобильської АЕС призначене для прийому, підготовки до зберігання і безпосередньо довгострокового зберігання (протягом 100 років) усього відпрацьованого ядерного палива, накопиченого за час експлуатації Чорнобильської АЕС”, — повідомила пресслужба Держатомрегулювання.

Нагадаємо, звіт про аналіз безпеки СВЯП-2 Колегія Держатомрегулювання схвалила 22 квітня. Рішення про видачу ДСП “Чорнобильська АЕС” ліцензії № ЕО 001091 на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу “експлуатація ядерної установки — сховища відпрацьованого ядерного палива “сухого” типу (СВЯП-2) ухвалене наказом Держатомрегулювання №248 від 23 квітня 2021 року.  

За матеріалами Держатомрегулювання.