Під саркофагом ЧАЕС відбувається прогнозована активність, небезпеки немає — фахівці

В одному із приміщень 4-го енергоблока Чорнобильської АЕС датчики Інтегрованої автоматизованої системи контролю арки Нового безпечного конфайнменту зафіксували деяке зростання щільності потоку нейтронів. Інформація про реакції поділу, які несуть небезпеку нових аварій, поширена деякими ЗМІ,  не відповідає дійсності.

“Ідеться не про ядерну реакцію. Зафіксовано певне зростання щільності потоку нейтронів. Весь об’єкт “Укриття” оснащений великою кількістю датчиків, ведеться моніторинг стану гамма-випромінювання й нейтронного потоку. І впродовж певного часу спостерігалося зростання щільності потоку нейтронів.  Це не є чимось неочікуваним”, — розповів у коментарі сайту Uatom.org Юрій Овдієнко, начальник відділу нейтронного-фізичних процесів Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки.

За його словами, цей процес передбачений прогнозами розрахункових моделей аналізу феноменів у паливомістких масах у “саркофазі”, розроблених профільними дослідницькими організаціями.

Динаміка щільності потоку нейтронів – (а)- поблизу ядерно небезпечного скупчення в приміщенні 305/2 ОУ; (б)- на віддаленій периферії. Рисунок – ІПБ АЕС НАНУ

Як повідомляє пресслужба ДСП “ЧАЕС”, зростання щільності нейтронного потоку зафіксовано в приміщенні 305/2 і це було спрогнозовано Інститутом проблем безпеки АЕС НАН України ще до встановлення НБК. Причиною цього процесу є втрата води перезволоженим середовищем шару чорних лавоподібних паливовмістких матеріалів (ЛПВМ), які розташовані вище (відмітка +9,00 ÷ + 9,70) потенційних ядерно-небезпечних скупчень ПВМ.

Для відслідковування стану нейтронних потоків діє розроблена у 2018 році Програма моніторингу паливовмісних матеріалів ОУ (ядерна та радіаційна безпека ОУ)”. “Для кожного з датчиків встановлені певні експлуатаційні межі і межі безпечної експлуатації. Поки до перевищення цих меж ще дуже далеко”, — додав Юрій Овдієнко.

Згідно з дальшими прогнозами фахівців ІПБ АЕС, внесок ядерно-небезпечних скупчень ПВМ у рівень нейтронної активності буде постійним. У випадку перевищення меж безпечної експлуатації за рівнем щільності потоку нейтронів, у зону зростання щільності буде введено нейтронопоглинаючий розчин, що передбачено технічним регламентом об’єкта “Укриття”.

Редакція вебсайту Uatom.org.