США надали Україні технологію оптимізації роботи енергоблоків

Запорізька АЕС зможе збільшити річне виробництво електроенергії в Україні завдяки міжнародному проєкту, здійсненому за підтримки уряду США.

Суть проєкту полягала в оптимізації підходів до ремонту енергоблоків, що реалізували на енергоблоці № 2. Команда міністерства енергетики США, Аргоннської національної лабораторії (США) та української компанії НТ-Інжиніринг провела оцінку системних конфігурацій реактора та процедур ремонту й визначила, які види обслуговування можна проводити без зупинки реактора й перезавантаження палива.

Оптимізація роботи реактора та його обслуговування дозволить Україні збільшити кількість днів, коли реактори працюють і виробляють електроенергію.

У рамках проєкту американські фахівці навчили українських посадовців новому підходу до управління з урахуванням відомих ризиків та можливості поширити нові форми обслуговування реактора на інші реактори ВВЕР-1000.

“Якщо продублювати цей процес на 12 інших реакторах ВВЕР-1000, як Україна планує зробити, це підвищить загальне виробництво енергії парку українських реакторів на рівень, еквівалентний одному реактору ВВЕР-1000”, — розповів проєктний менеджер Ігор Боднар з Аргоннської національної лабораторії.

Технології, застосовані на 2-му енергоблоці ЗАЕС, США використовують уже багато десятиліть, завдяки чому їх реактори 92% часу протягом році перебувають в роботі. Застосування технологій в Україні дозволить потенційно підвищити річне виробництво енергії на 10%.

Держатомрегулювання затвердило застосування нової процедури ремонту як виняток на ЗАЕС-2 і дозволило НАЕК “Енергоатом” її експериментальне застосування та адаптацію на решти блоків з реакторами ВВЕР-1000.

Фінансування проєкту надало міністерство енергетики США, а здійснювало проєкт Управління міжнародної політики й співробітництва у сфері ядерної енергії.

Міністерство енергетики США.