Майбутнє зони відчуження: онлайн-опитування читачів Uatom.org

Аварія на Чорнобильській АЕС призвела до виникнення зони відчуження – території 30 км навколо зупиненої станції, де присутність людей мінімальна. Окрім персоналу з обслуговування АЕС, сховищ відпрацьованого ядерного палива й поводження з радіоактивними відходами, там немає постійного населення. Решта – володіння природи.  

Зона відчуження – по-своєму унікальне місце, і ця унікальність приваблює і науковців, і митців, і туристів. І єдиної думки щодо того, яким має бути майбутній вектор розвитку зони відчуження, поки немає.  

До 35-ї  річниці Чорнобильської катастрофи ми запитали читачів сайту Uatom.org і сторінки у «Фейсбуці», яким вони бачать майбутнє Чорнобильської зони.

Отже, своїми думками поділилося загалом 60 осіб, які мали змогу вибирати кілька варіантів. Найбільше підтримки (77%) набрав варіант, який пропонує розвивати зону відчуження як майданчик для наукових досліджень.

Другою за популярністю (38%) пропозицією є обмежити діяльність у зоні лише промисловою діяльністю – виведенням ЧАЕС з експлуатації, захороненням РАВ, зберіганням ВЯП з ЧАЕС та інших атомних станцій України.

Порівняно мало читачів Uatom’a підтримують наявний статус-кво ЧЗВ і тим паче — розвиток зони як туристичної атракції. Обидва варіанти набрали майже рівну кількість голосів (18% і 20% відповідно). 10% виступило за заходи з меморіалізацї м. Прип’яті та інших об’єктів, які можуть мати культурну цінність.

Відповідно, висновок, який пиливає з опитування: аудиторія сайту Uatom.org бачить Чорнобильську зону відчуження простором з переважно науковим і промисловим потенціалом у сфері застосування ядерної енергії.

Редакція вебсайту Uatom.org.