За сталкерство — до в’язниці. Парламент посилює санкції за проникнення в Чорнобильську зону

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроєкт, який посилює відповідальність за порушення вимог режиму перебування в зоні відчуження.

Законопроєкт “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення” прийняли за основу 269 голосами.

Закон, поданий Кабінетом Міністрів, передбачає, що проникнення в зону відчуження або зону безумовного відселення без дозволу, або самовільне поселення в них, або знищення, пошкодження або перенесення знаків радіаційного забруднення або огорожі зазначених зон каратимуть штрафами або обмеженням волі на строк від одного до трьох років.

З цього приводу перед голосуванням народний депутат від фракції “Голос” Олександра Устінова заявила, що законопроєкт потребує доопрацювання.

“Так, потрібно підвищувати штрафи. Але садити людей у ​​в’язницю за те, що вони знаходяться в зоні відчуження, це ненормально”, — підкреслила вона.

Розмір штрафу складе від тисячі до 2,5 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Це 17 тисяч — 42,5 тисячі гривень.

Крім того, переміщення будь-яким способом за межі зони відчуження продуктів рослинного і тваринного походження, промислової або іншої продукції, тварин, риби, рослин або будь-яких інших об’єктів хочуть карати штрафом розмірі так само від 17 тисяч до 42,5 тисячі гривень.

Цензор.НЕТ.