Гармата з Політехнічного музею досі радіоактивна

Радіоактивні прилади із зенітної гармати в Політехнічному музеї просто неба при Київському політехнічному інституті досі не вилучені. Про це свідчить начальник відділу радіаційної безпеки ДП “Ізотоп” і викладач КПІ Сергій Дубчак.

Дубчак провів власне радіаційне обстеження приладів гармати, про яке написав на своїй сторінці у “Фейсбуці

“ПЕД [потужність еквівалентної дози – ред.] гаммавипромінювання на поверхні двох обстежених приладів гармати становить відповідно 3,0 та 5,0 мкЗв/год відповідно, а щільність потоку бетачастинок досягає 200 част./см2*хв (різниця вимірів 507-302 на двох фото, де прилад працює в режимібета“). Для порівнянняфонові значення ПЕД гаммавипромінювання на території музею становлять 0,12-0,15 мкЗв/год”.

У приладах для підсвічування стрілок використано радій-226, з якого внаслідок розпаду утворюється газ радон-222. Оскільки деякі прилади мають пошкодження, за словами Дубачака, це вже відкрите джерело іонізуючого випромінювання й не виключено, що інші деталі гармати теж забруднені.

Уперше інформація про високий радіаційний фон експонату з’явилася з аматорського відео в кінці грудня 2020 року. Тоді значення потужності дози на дозиметрі показували 700–800 мкР/год (7-8 мкЗв/год), що значно перевищує фонові рівні.

За результатами обстеження, яке провели фахівці відділу аварійної готовності та радіаційного моніторингу Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, Держатомрегулювання підготувало припис щодо вилучення виявлених джерел іонізуючого випромінювання та убезпечення громадян від потенційної небезпеки до 4 січня 2021 року. Однак радіоактивні прилади досі залишаються на своєму місці.

Редакція вебсайту Uatom.org