НБК ЧАЕС отримав ліцензію на експлуатацію

20 серпня Держатомрегулювання видало ліцензію на експлуатацію комплексу споруд Нового безпечного конфайнмента Чорнобильської АЕС. Ліцензію вручив голова Держатомрегулювання – головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Григорій Плачков в. о. генерального директора ДСП “ЧАЕС” Валерію Сейді.

Ліцензування діяльності з експлуатації конфайнмента, у тому числі й об’єкта “Укриття”, здійснюється як ліцензування окремого виду діяльності з переробки, зберігання радіоактивних відходів, що існують та утворюються під час перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему. Об’єкт “Укриття” кваліфікують як тимчасове сховище поверхневого зберігання неорганізованих радіоактивних відходів, яке перебуває на стадії стабілізації та реконструкції.

“Це унікальний об’єкт, аналогів якого немає у світі. ДСП “Чорнобильська АЕС” та орган управління, із можливим залученням зарубіжних та міжнародних організацій, має послідовно та планомірно здійснювати подальші кроки щодо перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему”, — зазначив Плачков під час церемонії.

Фото: Держатомрегулювання

Нагадаємо, спорудження НБК здійснювалося в рамках міжнародного проєкту та за рахунок коштів Чорнобильського фонду “Укриття”, вкладниками якого були 45 країн світу, включаючи Європейську комісію, та за участю Європейського банку реконструкції та розвитку. На всіх етапах від створення нормативно-правової бази до участі у випробуваннях у ліцензуванні брали участь фахівці відділу безпечного зняття з експлуатації Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки.

Пресслужба Держатомрегулювання, пресслужба ДНТЦ ЯРБ.