Україна на другому місці за обсягами РАВ у Європі — дані аудиту 2019 року

За обсягами накопичених та прогнозованих радіоактивних відходів Україна займає друге місце у Європі. Це показав аудит ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на виконання робіт у сфері поводження з РАВ неядерного циклу, проведений Рахунковою палатою у 2019 році.

Зокрема, предметом аудиту було використання коштів, виділених на будівництво та експлуатацію комплексу виробництв “Вектор”.

Станом на 1 січня 2019 року обсяги накопичених РАВ в Україні становили майже 2 млн куб. м, а прогнозованих – понад 1,5 млн куб. м.

За результатами аудиту Рахункова палата рекомендувала уряду ухвалити програмний документ з реалізації Стратегії поводження з радіоактивними відходами в Україні.

Документ мав передбачати заходи, спрямовані на розв’язання питань щодо зберігання високоактивних радіоактивних відходів (РАВ), які утворюються після переробки відпрацьованого ядерного палива українських атомних електростанцій, та створення геологічного сховища для захоронення довгоіснуючих та високоактивних РАВ.

Як зазначають у Рахунковій палаті, саме на основі результатів даного аудиту Кабінет Міністрів України затвердив у серпні 2021 року Державну економічну програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом до 2025 року.

Рахункова палата України.