Казахстан відзначив 30 років від закриття ядерного полігону

29 серпня Казахстан відзначив 30-річчя закриття Семипалатинського ядерного полігону, що сталося в 1991 році. Так країна заявила про свої наміри сприяти справі нерозповсюдження ядерної зброї. Указ № 409 “Про закриття Семипалатинського випробувального ядерного полігону” підписав тодішній президент Казахської РСР Нурсултан Назарбаєв.

Полігон за 170 км від міста Семипалатинська був заснований 21 серпня 1947 року указом Ради Міністрів СРСР. Поруч збудували промисловий ядерний реактор і радіохімічний завод для виробництва збройового плутонію. У 1949-му тут випробували першу радянську атомну бомбу РДС-1, у 1953 році – першу термоядерну. Сукупно протягом 1949—1989 років під Семипалатинськом провели щонайменше 468 випробувань (25% від усіх випробувань ядерної зброї у світі).

Зображення: www.ridus.ru

1,3 мільйона людей, які брали участь у випробуваннях чи проживали неподалік полігону, визнані постраждалими. Великої шкоди зазнало навколишнє середовище (4,5 тисяч квадратних кілометрів території стали непридатними до життя), адже до 1963 року всі ядерні вибухи були надземними.

Дата закриття Семипалатинського полігону відзначається як Міжнародний день дій проти ядерних випробувань, заснований резолюцією 64/35 Генеральної Асамблеї ООН від 2 грудня 2009 року.

З приводу пам’ятної дати Державний департамент США опублікував вітання: “Сполучені Штати вітають Казахстан з 30-річчям закриття Семипалатинського випробувального ядерного полігону. Рішення про його закриття продемонструвало тверду прихильність ядерної безпеки та нерозповсюдження. Знаменна рішення Казахстану про закриття полігону стало першим в серії життєво важливих заходів, націлених на досягнення більш безпечного світу”.

За матеріалами: Kazakhstan Today, KazInform, Казахстанская правда.