Новий підхід до класифікації РАВ

7 листопада 2021 року, через два роки після опублікування, набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства з питань поводження з радіоактивними відходами».

Відтепер в Україні запроваджується система класифікації радіоактивних відходів (РАВ), яка відповідає міжнародним стандартам безпеки. Відповідно до неї, усі наявні РАВ відносять до відповідного класу, який визначається нормами і правилами з ядерної та радіаційної безпеки.

Таким чином, усі РАВ поділяються на класи:

  • дуже низькоактивні;
  • низькоактивні;
  • середньоактивні;
  • високоактивні.

За Законом, зберігання та захоронення РАВ відбувається лише у спеціально призначених сховищах для РАВ відповідного типу, який визначається відповідно до класу РАВ: поверхневому сховищі, приповерхневому сховищі, сховищі для захоронення РАВ на середніх глибинах, геологічному сховищі.

Як йдеться у пояснювальній записці до Законопроєкту, «Економічний ефект від впровадження удосконаленої класифікації буде істотним: у 10 разів буде дешевше поховати всі РАВ в Україні, при цьому рівень безпеки людини і навколишнього середовища не знизиться і буде відповідати міжнародно визнаним нормам».

 

За інформацією Uazmi.org