Постери МАГАТЕ з радіаційного захисту тепер українською мовою у вільному доступі

Людина впродовж свого життя рано чи пізно зіштовхується з потребою у діагностичних чи терапевтичних процедурах із використанням джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ). У всьому світі щорічна кількість таких процедур, включно із стоматологічними, складає понад 3 млрд, а майже для половини онкохворих радіотерапія входить до плану лікування.

Використання ДІВ приносить значну користь у встановленні діагнозів та лікуванні пацієнтів, проте не варто забувати, що іонізуюче випромінювання може бути як корисним, так і завдати шкоди. Відтак, лікарі повинні уникати необґрунтованих призначень рентгенологічних та радіологічних процедур та дбати про забезпечення протирадіаційного захисту пацієнтів та персоналу під час їх проведення.

Саме з метою підвищення обізнаності та інформування штату медичних установ, що здійснюють лікування та діагностику із використанням ДІВ, а також для пацієнтів, що готуються до таких процедур, Міжнародне агентство з ядерної енергії (МАГАТЕ) розробило постери-пам’ятки із радіаційного захисту.

Силами Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки спільно із редакцією Uatom.org та за сприяння Державної інспекції ядерного регулювання України та Шведського агентства з радіаційної безпеки (SSM) здійснено їх переклад на українську мову. Завантажити та роздрукувати для користування постери можна у розділі Постери МАГАТЕ з радіаційного захисту, де вони знаходяться у вільному доступі.

Редакція вебсайту Uatom.org