Фізична ядерна безпека в Україні – обмін інформацією, досвідом та координація

16-17 листопада під керівництвом співголови Ініціативи обміну інформацією Наталії Клос та представника Шведського агентства з радіаційної безпеки (SSM) Златана Делаліча в рамках Глобального партнерства проти розповсюдження зброї масового знищення у онлайн форматі проходить міжнародна зустріч «Фізична ядерна безпека в Україні – обмін інформацією, досвідом та координація».

Захід покликаний сприяти зусиллям щодо визначення пріоритетів, координації та реалізації проєктів з ядерної та радіаційної безпеки в Україні. Важливий аспект, на якому зосереджена увага учасників, – розгляд проблем та перешкод, які виникли через пандемію COVID-19, та пошук шляхів для ефективної реалізації проєктів в цих безпрецедентних умовах.

У зустрічі беруть участь заступниця Міністра внутрішніх справ України Мері Акопян, представники МАГАТЕ, Державного департаменту США, Департаменту енергетики США, GRS (Німеччина), Держатомрегулювання, ДНТЦ ЯРБ, ДАЗВ, ДПСУ, Харківського фізико-технічного університету, КПІ імені Сікорського та ряду інших організацій, пов’язаних із забезпеченням ядерної та радіаційної безпеки в Україні та світі.

У ході зустрічі представлено доповіді на актуальні та важливі теми, у яких міжнародна взаємодія відіграють вирішальну роль. Так, зокрема, Франческо Міорін із Міжрегіонального науково-дослідного інституту ООН щодо злочинності та правосуддя (UNICRI) у своїй доповіді наголошує, що питання фізичної ядерної безпеки у Чорноморському регіоні має чи не першочергове значення через збройну агресію РФ та окупацію Криму.

Питанням розбудови потенціалу фізичної ядерної безпеки, нерозповсюдження ядерної зброї та формування професійної мережі в Україні та Чорноморському регіоні присвячена презентація Маргарити Калініної-Пол (James Martin Center for Nonproliferation Studies, Middlebury Institute of International Studies).

Учасники заходу розглядають і взаємодію при поводженні з РАВ, об’єктами ЧЗВ тощо. Деякі питання торкаються роботи з громадськістю та інформування населення щодо питань, пов’язаних із ЯРБ. Зокрема, прес-секретар ДНТЦ ЯРБ Тетяна Вербицька презентуватиме доповідь про вебсайт Uatom.org, присвячений питанням ядерної і радіаційної безпеки та нерозповсюдженню ядерної зброї. Його розробка та підтримка здійснюється за участі Шведського агентства з радіаційної безпеки (SSM) в рамках Угоди між Кабінетом Міністрів України та Уряду Королівства Швеції про загальні умови технічного та фінансового співробітництва та Держатомрегулювання про співробітництво у сфері ядерної безпеки та радіаційного захисту.

Перелік тем доповідей, заслуханих на заході та пов’язаних із співпрацею у рамках Глобального партнерства, не вичерпується згаданими. Дуже важливо, що доповідачі не лише розглядають поточний стан справ, але й окреслюють перспективи щодо розвитку подальшого партнерства.

Скріншот із доповіді Діани Хартфорд, аналітика зі зменшення загрози зброї масового знищення Державного департаменту США

Редакція вебсайту Uatom.org