Війна в Україні: нинішні загрози радіаційній та ядерній безпеці країни (доповнюється)

24 лютого 2022 року о 5-ій годині ранку українці прокинулися під звуки вибухів – рф розпочала війну проти України. Сьогоднішні реалії українців – тривожні сирени, підвали та бомбосховища, звуки обстрілів та вибухів, зруйновані будинки, лікарні, школи… Танки, БТР, байрактари, гради, бойові броньовані машини, ППО, зенітно-ракетні комплекси, винищувачі та штурмовики, – саме ці слова належать до повсякденної лексики звичайних людей. Збройні Сили України, територіальна оборона, іноземний легіон героїчно захищають нашу державу. Усі жителі України об’єдналися: хто долучається до волонтерства, хто допомагає фінансово, хто долучився до протидії фейків та захисту інформації, а хтось голими руками зупиняє танки. Весь світ виступив проти війни в Україні та підтримує нашу державу!

Щодня війська рф завдають удари по військовим та цивільним об’єктам. Яка наразі ситуація в атомній галузі України? Чи є загроза радіаційній та ядерній безпеці України?

Хронологія подій атомної галузі під час війни в Україні

2024

17 січня

Нова білоруська воєнна доктрина включатиме застосування тактичної ядерної зброї. Про це повідомляє Associated Press. «Ми чітко комунікуємо погляди Білорусі на використання тактичної ядерної зброї, розміщеної на нашій території. З’явилася нова глава, де ми чітко визначаємо наші союзницькі зобов’язання перед нашими союзниками», – заявив білоруський міністр оборони Віктор Хренін на засіданні Радбезу.

2023

26 грудня

Самопроголошений білоруський президент александр лукашенко заявив, що вся російська ядерна зброя, яку планували поставити в Білорусь, уже перебуває в країні. Про це йдеться в повідомленні пресслужби.

1 грудня

Увечері стався обрив лінії електропередачі «Запорізька ТЕС — Феросплавна» напругою 330 кВ, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми. О 02:31 годині під час повітряної тривоги знеструмлено останню лінію «Запорізька АЕС — Дніпровська» напругою 750 кВ. У звʼязку з блекаутом, ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизель генераторів. В автоматичному режимі включились усі 20 дизель генераторів, 8 з яких пізніше були залишені в роботі. Зусиллями українських фахівців 2 грудня о 7 годині ранку поновлено звʼязок з українською енергосистемою, а саме відновлено роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ.

26 листопада

О 10:30 внаслідок короткого замикання приблизно на 100 км північніше захопленої росіянами Запорізької атомної електростанції відключилась остання (четверта) лінія її зв’язку з енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська». Як повідомило МАГАТЕ, в цей час ЗАЕС отримувала  зовнішнє живлення від єдиної доступної резервної лінії електропередачі 330 кВ. Крім того, відбулося часткове знеструмлення енергоблоку №4 з автоматичним включенням дизель-генератора, який за 10 хвилин по тому виключили вручну. Це свідчить про наявність проблеми з енергоживленням ядерної установки.  Пошкоджену лінію 750 кВ українські фахівці відремонтували о 20:52.

За інформацією МАГАТЕ, експерти, які перебувають на Запорізькій АЕС, почули характерні звуки, схожі на виліт некерованих ракет з реактивних систем залпового вогню (РСЗВ). Хоча через хмари команда МАГАТЕ не помітила реактивних снарядів, характерний звук вказував на те, що вони були випущені з РСЗВ неподалік ЗАЕС.

22 листопада

Після інциденту на п’ятому енергоблоці ЗАЕС, коли стався виток реагентів із першого контуру реактора в другий, загарбницьке керівництво тимчасово окупованої станції вирішило перевести блок із «гарячого» зупину в «холодний». Четвертий блок ЗАЕС окупанти залишають у стані «гарячого зупину» для опалення та забезпечення парою власних потреб станції.

16 листопада

Внаслідок переведення 5-го енергоблока тимчасово окупованої ЗАЕС у «гарячий» стан стався інцидент з витоком реагентів із першого контура реактора в другий. Попри наявні порушення, окупаційне керівництво не поспішає переводити блок у стан «холодного зупину», використовуючи пару, яку генерує 5-й енергоблок, для опалення та забезпечення власних потреб станції. Через некомпетентність російського персоналу, зокрема начальника зміни хімічного цеху, котрий втратив контроль за насиченням фільтрів спецводоочистки, вода першого контуру з розчином борної кислоти потрапляє в деаератор машзалу, а звідти знову на всі парогенератори. Такі дії окупантів можуть призвести до втрати цілісності трубок парогенераторів, що безперечно не відповідає регламенту безпечної експлуатації енергоблока АЕС.

14 листопада

Відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці ЗАЕС, в результаті чого запустились дизель-генератори і системи безпеки, які працювали 90 хвилин.

2 листопада

Станом на 08:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі –  15,68 м.

росія вийшла з договору про заборону ядерних випробувань. влідімір путін підписав закон про відкликання ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. У кремлі заявили, що відкликання ратифікації договору «вирівнює становище у сфері проведення ядерних випробувань для рф та США». Напередодні держдума рф ухвалила закон, а комітет ради федерації з міжнародних справ та комітет із оборони та безпеки підтримали його та рекомендували до схвалення.

1 листопада

в росії відбулися невдалі випробування міжконтинентальної балістичної ракети РС-24 «Ярс», яка є основною у наземному компоненті стратегічних ядерних сил рф. Запуск ракети «Ярс» із космодрому «плєсєцк» (архангельська обл.) по цілі на полігоні «кура» (камчатка) здійснив бойовий розрахунок 33 ракетної армії ракетних військ стратегічного призначення зс рф. За даними ГУР МО України, ракета «Ярс» збилась з курсу, як і під час попередніх командно-штабних навчань стратегічних ядерних сил держави-агресора росії 25 жовтня 2023 року.

25 жовтня

Уночі ворог завдав удару по території неподалік Хмельницької АЕС. Експерти МАГАТЕ, які знаходилися на майданчику електростанції на заході України, повідомляють, що повітряна тривога розпочалася о 1:26 ранку за місцевим часом, а пізніше вранці було чути звук двох гучних вибухів. Згодом вони були поінформовані про збиття двох безпілотників на відстані 20 та 5 кілометрів від станції. Внаслідок вибуху було пошкоджено вікна кількох будівель на майданчику, зокрема у коридорах будівель реакторів, допоміжної будівлі, будівлі спеціального обладнання, навчального центру, а також інших об’єктів, повідомили на АЕС. Станції сейсмічного моніторингу, встановлені на околицях Хмельницької АЕС, також зафіксували сейсмічні впливи вибухів. Через пошкодження ліній електропередачі знеструмлено 1 860 споживачів у містах Славута та Нетішин Хмельницької області. Відключення електроенергії у сусідньому регіоні Славути спричинило тимчасовий перехід двох з 11 позамайданчикових станцій радіаційного моніторингу на резервні джерела живлення. Відновлення зовнішньої електроенергії відбулося у другій половині дня.

росія провела відпрацьовувала нанесення «масованого ядерного удару». Під час військових навчань відбулися практичні пуски балістичних та крилатих ракет, повідомляє міноборони росії. З космодрому плесецьк в архангельській області по полігону «кура» на камчатці було виконано пуск міжконтинентальної балістичної ракети «Ярс», водночас із Баренцевого моря з атомного підводного крейсера «Тула» було запущено балістичну ракету «Синева». Також невдало завершився випробувальний запуск з підводного ракетного крейсера «борей» балістичної ракети РСМ-56 «булава», що вкотре засвідчило її ненадійність.

20 жовтня

За інформацією МАГАТЕ, після виявлення незначних витоків води у двох парогенераторах на енергоблоці №6 на початку цього місяця ЗАЕС успішно завершила та протестувала ремонт виявлених дефектних парогенераторних труб. Випробування показали, що в жодному з чотирьох парогенераторів енергоблоку №6 не було виявлено витоків води. Наразі ЗАЕС розпочала планові роботи з технічного обслуговування частини систем безпеки енергоблоку.

17 жовтня

спікер нижньої палати держдуми рф заявив, що росія відкликає ратифікацію договору про заборону ядерних випробувань через «безвідповідальне ставлення США до глобальної безпеки». Хоча рф відкликає ратифікацію, вона залишиться підписантом і продовжуватиме співпрацювати з організацією договору про заборону випробувань і глобальною системою моніторингу, яка сповіщає світ про будь-які випробування.

16 жовтня

Станом на 08:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі –  15,72 м.

Північноатлантичний Альянс розпочинає заплановані щорічні ядерні навчання Steadfast Noon («Непохитний полудень») за участі до шести десятків одиниць авіації від 13 держав-членів. В Альянсі підкреслюють, що навчання Steadfast Noon є «плановим тренувальним заходом, який проводиться щорічно вже понад десять років». Цьогоріч до маневрів над Італією, Хорватією і Середземним морем залучать різні типи літаків, зокрема сучасні винищувачі і американські бомбардувальники B-52, які прилетять зі Сполучених Штатів. У навчаннях Steadfast Noon беруть участь винищувачі, здатні нести ядерні боєголовки, але не застосовуються бойові бомби. НАТО підкреслює, що маневри відбуваються «щонайменше за 1000 кілометрів від кордонів росії» та «не пов’язані з поточними світовими подіями». Навчання, як очікується, триватимуть до 26 жовтня.

11 жовтня

За інформацією МАГАТЕ, на Запорізькій АЕС продовжуються роботи з технічного обслуговування енергоблоку №6 після його переходу у стан холодного зупину на початку цього місяця. Експертів МАГАТЕ поінформували, що на майданчику були проведені випробування двох парогенераторів блоку через наявність бору у вторинному контурі, що є показником витоку, хоча і набагато меншого, ніж той, що був виявлений в одному з парогенераторів блоку №4, який згодом був відремонтований. На енергоблоці №6 випробування, проведені ЗАЕС, виявили невеликі витоки води в одній трубі кожного парогенератора, які відремонтували і та на яких проводять випробування, щоб підтвердити успішний ремонт.

7 жовтня

Станом на 11:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі – 15,78 м.

4 жовтня

російські загарбники на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції вивели енергоблок №4 зі стану «холодний зупин» у стан «гарячий зупин». Натомість енергоблок №6, за інформацією МАГАТЕ, виводять з «гарячого» стану в «холодний».

3 жовтня

російська пропагандистка маргарита сімоньян запропонувала «здійснити ядерний вибух десь над Сибіром» у відповідь на посилення ЗСУ західними партнерами. Про це вона заявила на відео, опублікованому у соцмережах. За словами пропагандистки, такий ядерний удар виведе з ладу всю радіоелектроніку та всі супутники.

2 жовтня

Станом на 06:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі – 15,83 м.

30 вересня

На Запорізькій АЕС почали переведення блоку №4 з режиму холодного зупину в режим гарячого зупину. Щойно це буде зроблено, ЗАЕС планує повернути шостий енергоблок у режим холодного зупину. Блок №6 подає пару в режимі гарячого зупину з середини серпня після того, як в одному з чотирьох парогенераторів енергоблока №4 було виявлено витік води.

28 вересня

Україну обрали до Ради керуючих МАГАТЕ.

Генеральна конференція МАГАТЕ схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької АЕС під повний контроль України. У резолюції йдеться про термінове виведення всього несанкціонованого військового та іншого несанкціонованого персоналу із Запорізької АЕС та негайне повернення станції під повний контроль компетентних органів влади України, відповідно до існуючої ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання України, з метою забезпечення її безпечної та надійної експлуатації, а також для того, щоб Агентство могло здійснювати безпечне, ефективне та результативне застосування гарантій відповідно до Угоди про всеосяжні гарантії України та Додаткового протоколу до неї. Також Генеральна конференція повністю підтримала продовження надання Агентством, за запитом, технічної підтримки та допомоги Україні з метою сприяння забезпеченню безпечної та надійної експлуатації ядерних установок та діяльності, пов’язаної з радіоактивними джерелами, включаючи подальшу фізичну присутність технічних експертів МАГАТЕ на Чорнобильській, Рівненській, Хмельницькій та Південноукраїнській атомних електростанціях.

24 вересня

Станом на 08:00 24 вересня фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі – 15,89 м.

22 вересня

На Запорізькій АЕС завершено буріння десяти свердловин для підземних вод, які мають охолоджувати зупинені реактори станції після руйнування Каховської ГЕС.

15 вересня

Місія МАГАТЕ на Запорізькій АЕС підтверджує наявність мін у буферній зоні між бар’єрами внутрішнього і зовнішнього периметру об’єкта.

11 вересня

Станом на 10:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі – 15,97 м.

4 вересня

На ЗАЕС виявлено витік води на клапані рециркуляції системи технічної води на 5-му енергоблоці. Для ремонту цього клапана довелося відключити по одному каналу систем безпеки енергоблоку №5 і енергоблоку №6. Після ремонту клапана канал системи безпеки енергоблоку №6 повернули в режим очікування, а енергоблоку №5 залишили в режимі очікування для проведення технічного обслуговування.

2 вересня

Станом на 09:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі – 16,05 м.

31 серпня

На Запорізькій атомній електростанції відбулася ротація постійної місії МАГАТЕ, яка стежить за станом безпеки на ядерному об’єкті в умовах збройної агресії росії проти України. Військовослужбовці рф встановили міни на території, яка тимчасово не контролюється українськими військовими та яку використовують для здійснення ротації представників Міжнародного агентства з атомної енергії, які зараз працюють на ЗАЕС. Сапери зі складу українських підрозділів, які діють на запорізькому напрямку, знешкодили 5 російських протипіхотних мін на шляху місії, що гарантувало безпеку експертів.

29 серпня

Станом на 08:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі – 16,09 м.

21 серпня

Експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС продовжують повідомляти про регулярні ознаки військової активності. Наприклад, 14 серпня вікна їхньої кімнати затряслися від сильного вибуху, а через два дні було чутно постріли. Ще один вибух поблизу майданчика стався 17 серпня, п’ять детонацій було чутно на деякій відстані від ЗАЕС 20 серпня і ще п’ять – 21 серпня.

16 серпня

Станом на 09:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС – 16,18 м.

11 серпня

Внаслідок виведення 4-го енергоблоку тимчасово окупованої Запорізької АЕС у «гарячий» стан в порушення умов ліцензії та вимог Енергоатома стався інцидент із витоком води з першого контура реактора в другий. Радіологічного викиду в довкілля не було. Це сталось через порушення цілісності третього парогенератора, розташованого в герметичній оболонці блоку. Відтак окупаційне керівництво розпочало переведення 4-го енергоблоку ЗАЕС у стан «холодний зупин». Водночас протягом наступних трьох днів загарбники переведуть 6-й енергоблок ЗАЕС у «гарячий зупин», що є черговим порушенням умов ліцензії та вимог Енергоатома.

10 серпня

Вночі тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ. Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення (блекаут).

Високовольтну лінію зв‘язку 750 кВ відремонтували – і ЗАЕС підключена до основної лінії живлення о 19:02.

9 серпня

Станом на 09:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС – 16,21 м.

За інформацією МАГАТЕ, поблизу Енергодара був помічений і перехоплений безпілотник, але це не вплинуло на безпеку ЗАЕС.

8 серпня

Експерти МАГАТЕ, що знаходяться на Запорізькій АЕС, відвідали головний щит управління енергоблоку №2, аварійний щит управління тощо. У машинному залі енергоблоку №2 експерти помітили присутність кількох військових вантажівок, припаркованих на майданчику, призначеному для технічного обслуговування автомобілів.

5 серпня

Станом на 09:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі – 16,26 м. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – 10,79 м.

4 серпня

Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що у тимчасово захопленому російськими військами Енергодарі для продовження роботи на Запорізькій АЕС окупанти змушують персонал станції оформляти російські паспорти, погрожуючи репресіями.

2 серпня

Станом на 09:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі – 16,29 м. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – 10,85 м.

1 серпня

Протягом минулого тижня експерти МАГАТЕ провели додаткові інспекції та обходи на ЗАЕС. Після обходу периметру майданчика 1 серпня команда підтвердила, що міни, які вперше були виявлені 23 липня, залишаються на місці. Під час обходів протягом минулого тижня не було виявлено жодних нових мін чи вибухонебезпечних предметів.

29 липня

Станом на 09:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі – 16,31 м. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – 10,67 м.

25 липня

Станом на 08:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС – 16,34 м. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – 10,94 м.

24 липня

Попри вимоги Держатомрегулювання та НАЕК «Енергоатом» на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції на виконання наказу нелегітимного керівництва перевели енергоблок №4 у стан «гарячий зупин». Такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Зараз експлуатація енергоблока №4 ЗАЕС має здійснюватися виключно у стані «холодний зупин». Після підриву росією греблі Каховської ГЕС і фактичного зникнення Каховського водосховища виникли реальні ризики недостатнього підживлення Запорізької атомної станції охолоджувальною водою. Це блокує можливість роботи ЗАЕС на потужності, і російська окупаційна адміністрація станції та представники росатома про це знають. А отже, це є безперечним ризиком для ядерної та радіаційної безпеки через тривалий простій обладнання енергоблока, відсутність належного регламентного технічного обслуговування й ремонту обладнання.

Станом на 08:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС – 16,36 м. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – 10,93 м.

23 липня

Під час огляду 23 липня експерти МАГАТЕ помітили кілька мін у буферній зоні між внутрішнім і зовнішнім периметрами Запорізької атомної електростанції. Експерти повідомили, що міни закладені в зоні обмеженого доступу, куди не може потрапити персонал, який обслуговує ЗАЕС.

21 липня

Станом на 08:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС – 16,39 м. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – 10,89 м.

20 липня

За інформацією НАЕК «Енергоатом», впродовж останнього тижня через постійний фізичний і психологічний тиск окупантів близько 30-ти осіб ліцензованого персоналу ЗАЕС покинули Енергодар. Їм вдалось виїхати на підконтрольну уряду України територію.

За наявною інформацією, російська окупаційна адміністрація на Запорізькій АЕС планує розігрів енергоблоку № 4 та переведення його зі стану «холодний зупин» (що передбачено ліцензією на експлуатацію вказаної ядерної установки) у стан «гарячий зупин».

19 липня

Станом на 08:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС – 16,4 м. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – 10,9 м.

18 липня

Окупанти викрали ще одного працівника тимчасово окупованої Запорізької АЕС – начальника зміни турбінного відділення експлуатаційного підрозділу Сергія Спартесного, якому понад 60 років. Озброєні російські військові прийшли додому до чоловіка та забрали його до місцевого окупаційного відділку поліції. Раніше в будинку працівника ЗАЕС неодноразово проводилися обшуки, рашисти постійно перевіряли комп’ютер, телефон та соціальні мережі.

17 липня

Станом на 09:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС – 16,43 м. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – 10,86 м.

14 липня

Станом на 09:00 рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС становить 16,46 м. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – 10,91 м.

10 липня

Станом на 09:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС – 16,50 м. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – 11,08 м.

8 липня

За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, окупанти продовжують мінування Запорізької атомної електростанції та об’єктів на території станції. Наразі на територію ЗАЕС доставляються міни та вибухові речовини. В технічних приміщеннях та у машинних залах встановлені мінно-вибухові загородження, які складаються з керованих дистанційно та некерованих протипіхотних мін спрямованого типу. Здебільшого використовуються міни спрямованого типу радянських зразків: МОН-50, МОН-90, МОН-100, МОН-200.

6 липня

Станом на 06:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС – 16,54 м. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – на рівні 11,15 м.

На Запорізькій АЕС відновили живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі, напругою 750 кВ.

За інформацією Bloomberg, зі США до Греції перемістився літак Boeing WC-135R Constant Phoenix, що реєструє радіоактивні викиди. Це може бути пов’язано із загрозами для Запорізької АЕС. На переміщення літака Boeing WC-135R до Європи звернув увагу Ганс М. Крістенсен – старший науковий співробітник Програми зброї масового знищення SIPRI та директор проєкту ядерної інформації у Федерації американських вчених.

5 липня

Супутникові знімки Planet Labs від 5 липня показали появу нових об’єктів на даху 4-го енергоблока Запорізької АЕС.

4 липня

Тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція 4 липня о 01:21 втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі, напругою 750 кВ. ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ.

Збройні Сили України офіційно повідомляють про можливу підготовку, найближчим часом, провокації на території Запорізької атомної електростанції, окупованої російськими терористами з 4 березня 2022 року. За оперативною інформацією, на зовнішній крівлі третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС були розміщені сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої.

3 липня

Станом на 06:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС – 16,56 м. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – на рівні 11,15 м.

1 липня

Вперше за багато місяців на ЗАЕС відновлено резервний ввод живлення від української енергосистеми. Останні чотири місяці тимчасово окупована ЗАЕС покладалася лише на магістральну лінію 750 кВ для зовнішнього живлення, щоб відбувалося постійне охолодження активних зон реакторів та підтримувалася ядерна безпека станції. Коли резервну лінію 330 кВ після ремонту знову під’єднали до мережі, від неї заживлено 3 і 4 резервні трансформатори власних потреб ЗАЕС. Завдяки цим трансформаторам лінія може живити й усі внутрішні потреби станції, якщо лінія 750 кВ пошкодиться абощо.

30 червня

Станом на 09:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС – 16,57 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – на рівні 11,15 м.

В Україні відбулися масштабні спеціальні навчання на випадок можливого теракту на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС. У межах навчань моделювалися різні сценарії можливої аварії на станції та вплив цієї події на навколишні території. Під час тренування багато уваги приділили системі оповіщення населення, моніторингу руху та показників забруднення «радіаційної хмари», способам оперативного усунення наслідків розповсюдження радіації, шляхи евакуації населення автомобільним та залізничним транспортом тощо. Ситуацію в регіонах ймовірного ураження постійно контролювали мобільні бригади, які в режимі реального часу вимірювали радіаційний рівень і докладно фіксували динаміку змін.

26 червня

Станом на 08:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС – 16,58 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – на рівні 11,15 м.

25 червня

росія завершила підготовку до теракту на Запорізькій атомній електростанції. Про це в інтерв’ю британському виданню The New Statement заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов. «План теракту на ЗАЕС повністю розроблений та затверджений. Для прискорення катастрофи вони можуть використати технічні засоби», ― зазначив Кирило Буданов. Керівник ГУР МО України нагадав про мінування російськими військами ставка-охолоджувача ЗАЕС, а також повідомив про розміщення окупантами начиненої вибухівкою техніки біля 4 із 6 енергоблоків станції.

23 червня

Станом на 06:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС – 16,60 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – на рівні 11,15 м.

22 червня

Станом на 11:00 фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС – 16,61 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – на рівні 11,15 м.

16 червня

Станом на 09:00 рівень води у Каховському водосховищі в районі Нікополя продовжує знижуватись, у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС без змін – 16,67 м. Цього цілком достатньо для забезпечення потреб станції. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – на рівні 11,19 м.

15 червня

Генеральний директор МАГАТЕ відвідав тимчасово окуповану Запорізьку АЕС.

14 червня

росіяни сьогодні зірвали візит голови Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі на Запорізьку АЕС, який мав відбутися сьогодні.

13 червня

Генеральний директор МАГАТЕ прибув із робочим візитом в Україну з метою обговорення допомоги після підриву Каховської ГЕС росіянами. Рафаель Маріано Гроссі також зазначив, що під час візиту оцінить ситуацію на Запорізькій АЕС та проведе ротацію співробітників МАГАТЕ на станції.

10 червня

За останньою інформацією, рівень води у Каховському водосховищі в районі Нікополя станом на 08:00 становить 10,42 м, а у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС – 16,67 м, і цього цілком достатньо для забезпечення потреб станції.

9 червня

Внаслідок руйнування Каховської ГЕС та з огляду на ризики для ядерної та радіаційної безпеки, ДП «НАЕК «Енергоатом» прийнято рішення про переведення 5-го енергоблоку ЗАЕС до стану «холодний зупин» з «гарячого стану», в якому він перебуває з вересня минулого року. Нагадаємо, що експлуатація інших енергоблоків Запорізької АЕС – №№1, 2, 3, 4, 6 – також обмежена станом «холодний зупин».

6 червня

Вночі російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС, внаслідок чого посилюється загроза ядерної катастрофи, оскільки наповнюваність ставків-охолоджувачів Запорізької атомної електростанції залежить від рівня води в Дніпрі. Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції.

1 червня

У щоденному зведенні Генерального штабу ЗСУ від 1 червня повідомляється, що окупанти не зупиняються й дедалі більше мілітаризують місто-супутник тимчасово захопленої Запорізької АЕС: завод «Нестандартного обладнання і трубопроводів» використовується загарбниками для ремонту військової техніки, а завод «Спеціальних конструкцій», «Домобудівний комбінат» росіяни перетворили на склад військової техніки, зброї та боєприпасів.

30 травня

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі на засіданні Ради безпеки ООН озвучив з п’ять принципів забезпечення безпеки Запорізької атомної електростанції:

  1. Не можна здійснювати жодних атак з боку ЗАЕС або щодо неї, зокрема спрямованих на сховище відпрацьованого ядерного палива, іншу критичну інфраструктуру або персонал.
  2. ЗАЕС не повинна використовуватися як сховище або база для військовослужбовців та зберігання важкого озброєння, наприклад реактивних систем залпового вогню, артилерійських систем і боєприпасів, танків.
  3. Не можна піддавати ризику електрозабезпечення ЗАЕС. Має бути гарантованим й убезпеченим постійне зовнішнє живлення станції.
  4. Всі споруди, системи й компоненти, необхідні для безпечної та надійної роботи ЗАЕС, повинні бути захищені від нападів.
  5. Не повинно відбуватись жодних дій, що підривають ці принципи!

25 травня

Міністри оборони росії та Білорусі підписали документи про розміщення тактичної ядерної зброї на білоруській території. росія, розміщуючи нестратегічну ядерну зброю на території Білорусі, не передає її республіці, контроль над нею і рішення про застосування залишається за москвою.

24 травня

За інформацією Головного управління розвідки України, окупанти продовжують використовувати територію Запорізької АЕС, зокрема енергоблоків №1, 2, 4, як логістичну та військову базу. На цих майданчиках на постійній основі перебуває особовий склад російських військових, бронетехніка та вантажівки. Кількість транспорту та військовослужбовців постійно змінюється. Біля кожного енергоблока протягом одного дня може перебувати від 5 до 20 одиниць техніки. Ротація відбувається приховано під час комендантської години (з 23.00 до 5.00). Всі вантажівки щільно затентовані. Є інформація, що в них можуть знаходитися боєприпаси та вибухівка. Співробітників чергових змін, які мають проводити огляд енергоблоків щонайменше 1-2 рази на тиждень, не допускають на контрольовану територію. Тих, хто намагався провести контрольні обходи, піддавали побиттям та катуванням. Декілька з них перебувають в госпіталі у важкому стані.

22 травня

Через російські обстріли, о 5:26, відключилась остання високовольтна лінія електропередачі Дніпровська 750кВ, від якої живила власні потреби тимчасово окупована Запорізька АЕС. Вже всьоме від початку окупації української станції російськими терористами ЗАЕС переходить в режим блекауту. Після втрати зовнішнього живлення, яке є життєво необхідним для роботи насосів охолодження ядерного палива в басейнах витримки та ядерних реакторах енергоблоків, в автоматичному режимі ввімкнулись всі дизель-генератори АЕС. Запасу пального для них вистачить на десять діб.

Високовольтна лінія електропередачі Дніпровська 750кВ була повторно підключена через понад п’ять годин.

15 травня

В Інституті ядерних досліджень НАН України з метою перевірки відсутності незаявленого ядерного матеріалу проведено неоголошену інспекцію МАГАТЕ в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Перевірка здійснена інспекторами Агентства за участі інспектора Держатомрегулювання. Інспекція пройшла без зауважень.

2 травня

російські окупанти розмістили в приміщенні турбінного відділення енергоблоку №4 ЗАЕС військову техніку та вибухівку. Про це стало відомо під час щотижневої наради з питань комунікації між кризовим центром (IEC) МАГАТЕ та Держатомрегулювання щодо діяльності місії МАГАТЕ на майданчику Запорізької АЕС.

21 квітня

За інформацією експертів МАГАТЕ, шостий енергоблок Запорізької АЕС перейшов у стан холодного зупину, після чого було проведено випробування для оцінки цілісності оболонки ТВЗ. Результати показали, що оболонки не зазнали пошкоджень. Перехід у стан холодного зупину дозволить проводити перевірки першого та другого контурів охолодження та насосів на Запорізькій АЕС. П’ятий енергоблок залишається в стані гарячого зупину для забезпечення власних потреб.

13 квітня

Біля машинної зали четвертого енергоблоку Запорізької АЕС пролунав вибух. Звуки вибуху чули українські атомники, які продовжують працювати на ЗАЕС. російські окупанти заявили, що це здетонувала їхня міна, проте відразу ж взялися «заспокоювати» працівників та приховувати сліди, аби цього не побачили експерти МАГАТЕ.

11 квітня

російські загарбники в тимчасово окупованому Енергодарі мінують берегову лінію та територію біля Запорізької АЕС. Про це повідомив мер Енергодара Дмитро Орлов.

8 квітня

окупанти встановлюють додатковий паркан, щоб огородити під’їзди до Запорізької АЕС. Таким чином окупанти фактично розширюють закритий периметр навколо станції, начебто готуючи її до оборони. Працівники відтепер не доїжджатимуть безпосередньо до ЗАЕС, як це було завжди, а частину шляху долатимуть пішки.

За інформацією МАГАТЕ, за парканом безпосередньо біля Запорізької АЕС стався вибух протипіхотної міни.

6 квітня

За інформацією НАЕК «Енергоатом», ввечері окупанти у масках вдерлися до одного із приміщень тимчасово окупованої Запорізької АЕС та забрали чотирьох працівників служби фізичного захисту станції. Атомників вивезли в невідомому напрямку, і наразі місце їхнього перебування залишається невідомим. При цьому в компанії звернули увагу, що викрадені працівники вважалися лояльними до окупаційного керівництва ЗАЕС, оскільки підписали контракти з фейковою АТ «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС». Зокрема, серед затриманих був і заступник начальника служби Марк Волков, котрий, за інформацією компанії, всіляко сприяв незаконній діяльності загарбників.

29 березня

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі прибув на Запорізьку АЕС. Це другий візит керівника МАГАТЕ на ЗАЕС, відколи її окупували російські військові. Під час візиту Рафаель Гроссі планує побачити, як змінилася ситуація на ЗАЕС, поспілкуватися з атомниками, які її експлуатують, а також виступити гарантом ротації членів постійної місії Агентства, яка працює на Запорізькій АЕС із вересня 2022 року.

25 березня

росія та Білорусь домовилися розмістити тактичну ядерну зброю на території РБ. Про це заявив президент рф владімір путін. Крім того, за словами путіна, росія вже допомогла переобладнати 10 білоруських літаків для застосування тактичної ядерної зброї, а також передала Мінську ракетні комплекси «Іскандер», які можуть нести такі заряди.

20 березня

Заступниця міністра оборони Великої Британії Анабель Голді повідомила, що Велика Британія передасть Україні не лише бойові танки Challenger 2, але й снаряди зі збідненим ураном до них.

Ця інформація сприяла появі нової хвилі ядерних погроз зі сторони росії у разі, якщо Україна отримає такі боєприпаси, а також поширенню фейкової інформації про розповсюдження «брудних ядерних бомб». Зокрема владімір путін заявив про готовність росії реагувати у разі використання Україною снарядів зі збідненим ураном, а дмітрій мєдвєдєв у своєму зверненні підтвердив, що «зросла загроза ядерного конфлікту», а «кожен день поставок іноземної зброї в Україну наближує ядерний апокаліпсис».

17 березня

росіяни після захоплення Запорізької АЕС у березні минулого року незаконно отримали доступ до секретної інформації, що підлягає експортному контролю з боку США. За американськими законами це тягне за собою кримінальну відповідальність, йдеться у листі Управління ядерної безпеки Міністерства енергетики США від 17 березня 2023 року. З цього документа випливає, що росіяни, зокрема, отримали доступ до двох елементів. Advanced Node Code (ANC-H) Westinghouse Electric Corporation – це тривимірний код симулятора активної зони реактора з двома енергетичними групами. А також – до 3KEYRELAP5-RT – удосконаленого коду теплогідравлічного моделювання реактора. Він використовується для управління та моніторингу тренажерів та прискорює процеси моделювання різних ситуацій на станції.

13 березня

За інформацією Генерального штабу ЗСУ, окупанти почали вивозити з навчально-тренувального центру Запорізької атомної електростанції навчальне обладнання, на якому проводилось підвищення кваліфікації персоналу.

9 березня

О 03:53 ночі внаслідок російських ракетних обстрілів відключилась остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою. Наразі станція знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС.

О 16:53 офіційний телеграм-канал «Енергоатом» опублікував інформацію про те, що після спричиненого ворожими обстрілами десятигодинного блекауту на найбільшій атомній станції України та Європи лінію відремонтовано та проводиться перемикання з резервних дизель-генераторів для живлення власних потреб від об’єднаної енергосистеми України.

6 березня

На раді керуючих МАГАТЕ генеральний директор Рафаель Гроссі заявив про зростання кількості військових формувань на ЗАЕС протягом останніх кількох тижнів: «Наша команда на станції повідомила про посилення військових дій біля підприємства. Ведеться відкрита дискусія щодо наступу та контрнаступу поблизу об’єкта. Моє просте запитання: чи чекаємо ми ядерної надзвичайної ситуації, перш ніж реагувати?».

3 березня

2-3 березня року відбулися ротації інспекторів МАГАТЕ на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій атомних електростанціях. Міжнародні фахівці МАГАТЕ мають вести спостереження за дотриманням показників безпеки українських АЕС, зокрема в умовах воєнного стану. Крім того, інспектори МАГАТЕ можуть аналізувати вплив російських військових ударів на енергетичну інфраструктуру України та доносити інформацію про це до всієї світової спільноти.

2 березня

Євросоюз у заяві, оприлюдненій після засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, висловлює «глибоке занепокоєння, у зв’язку з нещодавніми вибухами біля Запорізької атомної електростанції та продовженням дій росії з незаконної окупації та встановлення контролю над об’єктом. Ситуація може бути вирішена лише шляхом повного виведення російських військ та техніки з території станції». 

На Запорізькій атомній електростанції відбулась ротація експертів МАГАТЕ. ЇЇ проведення було заплановано на початку лютого, проте блокувалося окупантами.

28 лютого

президент російської федерації диктатор владімір путін підписав закон, який припиняє участь росії в Договорі про стратегічні наступальні озброєння (ДСНО-3). Цей закон набув чинності з дня його офіційного опублікування.

27 лютого

Експерти МАГАТЕ повідомили, що вдень було чутно близько 20 «детонацій», очевидно, в районі станції, яка розташована на передовій зони активних бойових дій.

25 лютого

Експерти МАГАТЕ повідомили, що було відключено резервну лінію електропередач напругою 330 кВ через звук військової активності, потім ненадовго відновлено, але знову було втрачено. Відключення сталося на іншому березі Дніпра від ЗАЕС. Лінію електропередач було відновлено в неділю вдень.

23 лютого

Генеральний секретар федерального міністерства з європейських та міжнародних справ Республіки Австрія Петер Лаунскі-Тіффенталь у своєму виступі на спеціальній сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку під час розгляду резолюції «Принципи, що лежать в основі всеосяжного, справедливого та міцного миру в Україні» заявив: «Один з аспектів, який Австрія засуджує найрішучішим чином, є завуальовані, але легко впізнавані погрози застосування ядерної зброї, неодноразово зроблені росією. Ядерні ризики зараз є найвищими за останні десятиліття і їх потенційні руйнівні глобальні гуманітарні та екологічні наслідки є прямою безпековою загрозою для усієї міжнародної спільноти».

20 лютого

За інформацією НАЕК «Енергоатом», силовики рф та працівники росатому продовжують перетворювати Запорізьку АЕС на військову базу. На покрівлі п’ятого енергоблоку вони облаштували кулеметну позицію, а також розмістили блокпости біля всіх входів на чисті естакади, через які персонал потрапляє безпосередньо до енергоблоків. Водночас на ЗАЕС прибуло понад 600 мобілізованих і курсантів з рф, яких розмістили у бомбосховищі АЕС. Крім того, окупанти продовжують зводити укріплення та будувати військові споруди навколо енергоблоків станції та її сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП).

За інформацією МАГАТЕ, військові рф блокують ротації співробітників МАГАТЕ на Запорізькій АЕС.

19 лютого

У Головному управлінні розвідки Міноборони України підтверджують підготовку компонентів стратегічних ядерних сил до пуску балістичних ракет морського та наземного базування, а також крилатих ракет повітряного базування.  Крім того, у рамках підготовки до навчань проведено перевірку системи централізованого бойового управління зс рф «Моноліт». Зокрема, перевірено канали бойового управління, сили та засоби стратегічних ядерних сил переведено у вищі ступені бойової готовності, до екіпажу ракетного підводного крейсера стратегічного призначення доведено бойове розпорядження на вихід у район пуску, підтримується 24-годинна бойова готовність СЯС до застосування. Також на авіабазі «тамбов» розгорнуто допоміжний пункт управління командування дальньої авіації.

18 лютого

Під час чергової масованої ракетної атаки рф на Південноукраїнській АЕС о 8:25 та 8:27 зафіксовані прольоти двох ворожих крилатих ракет. Повітряні об’єкти рухалися руслом Південного Бугу в напрямку м. Первомайськ Миколаївської області й пролетіли небезпечно близько до ядерного об’єкту. Загроза поцілити в реактор з можливими наслідками – ядерною катастрофою – знову була високою.

14 лютого

Розвідка Норвегії (NIS) у своїй щорічній доповіді повідомляє, що кораблі північного флоту росії вперше за 30 років почали виходити в море з тактичною ядерною зброєю на борту.

10 лютого

Сьогоднішня ракетна атака росії по об’єктах енергетичної інфраструктури України, що спричинила нестабільність в електромережі, призвела до зупинки одного з енергоблоків Хмельницької атомної електростанції. Ця подія була підтверджена місією МАГАТЕ, яка перебуває на станції. Після інциденту всі системи безпеки Хмельницької АЕС працюють у штатному режимі. Масована ракетна атака Росії також призвела до зниження генерації  електроенергії на Рівненській та Південно-Українській атомних електростанціях.

Держатомрегулювання обмежило дію ліцензій на експлуатацію енергоблоків №№ 3, 4, 5, 6  тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції через порушення вимог ядерної та радіаційної безпеки. Зокрема, йдеться про розташування російської військової техніки та зброї на території станції, пошкодження ліній зв’язку з енергетичною системою України, обстріли майданчика ЗАЕС. Крім того, через простій станції та зупинку всіх її енергоблоків відбувається постійна поступова деградація систем і обладнання. Рішення про поновлення умов ліцензії прийматиметься регулятором після деокупації ЗАЕС, повернення станції під контроль законного оператора – Енергоатома, а також проведення інспекційних і відновлювальних робіт.

6 лютого

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов заявив, що у тимчасово захопленому Енергодарі останнім часом почастішали випадки викрадень працівників атомної електростанції, які відмовляються підписувати контракти з фейковою компанією від росатому.

На тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію прибув персонал з калінінської АЕС, серед них: інженери з управління реакторами, начальники змін, електрослюсарі й інші представники «атомних спеціальностей». Загарбники вважають, що атомники з рф зможуть працювати на захопленій українській станції.

3 лютого

Постійна місія МАГАТЕ, яка працює на майданчику тимчасово окупованої Запорізької АЕС – найбільшої в Європі атомної електростанції, зафіксувала зниження рівня води в Каховському водосховищі.

2 лютого

Вкотре рф погрожує застосуванням ядерної зброї. Так, під час виступу у волгограді на честь 80-річчя Сталінградської битви президент рф владімір путін знову натякнув на застосування ядерної зброї у відповідь на «загрози» Заходу, заявивши, що росії «є чим відповісти» європейським країнам і додав, що для тих, хто планує перемогти росію, «застосуванням бронетехніки справа не закінчиться».

26 січня

Через російських окупантів на ЗАЕС не працює повномасштабний тренажер (ПМТ), на якому відпрацьовують навички, необхідні для роботи на атомному об’єкті. Окупанти навмисне блокують доступ до робочих місць інструкторам ПМТ, оскільки вони відмовилися співпрацювати з ворогом та підписувати контракти із фейковим АО «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС». Підготовка та підтримання кваліфікації на ПМТ є важливою для безпеки АЕС складовою експлуатаційної діяльності та має проводитися систематично, щоб персонал зберігав і розвивав раніше набуті навички. Оскільки повномасштабний тренажер зараз не може повноцінно функціонувати, українські атомники невідомо скільки часу не матимуть можливості ані навчатися, ані підвищувати кваліфікацію, і це загрожує безпечності експлуатації найбільшого в Європі ядерного об’єкта.

25 січня

Експерти МАГАТЕ на українській Запорізькій АЕС повідомляють про потужні вибухи, що відбуваються за межами об’єкта. Було чути вісім сильних вибухів, від яких вібрували вікна офісів на заводі.

20 січня

За інформацією телеграм-каналу НАЕК «Енергоатом», окупантам не вистачає персоналу на ЗАЕС. Відповідно загарбники дійшли до того, що шукають «фахівців» за оголошеннями. Причому шукають персонал вузькоспеціального атомного фаху: операторів реакторного відділення, машиністів двигуна внутрішнього згоряння, фахівців з ремонту реакторно-турбінного устаткування тощо. Всі ці спеціальності потребують профільної освіти і досвіду, без яких просто не можна працювати на найбільшій атомній станції в Європі. Але окупанти переймаються лише кількістю персоналу, а про якість, схоже, не йдеться.

18 січня

На Чорнобильській АЕС розпочала свою роботу постійна моніторингова місія МАГАТЕ. 

17 січня

На Рівненській АЕС розпочала свою роботу постійна моніторингова місія МАГАТЕ. 

16 січня

На Південноукраїнській АЕС розпочала свою роботу постійна моніторингова місія МАГАТЕ. Розширення постійної присутності МАГАТЕ в Україні відбулося з метою зменшення ризиків виникнення ядерної аварії або інцидентів, а також контроль забезпечення ядерної безпеки, захищеності та фізичного захисту на атомних станціях України, які знаходяться в умовах повномасштабної війни з боку російської федерації.

Вчора на ЗАЕС єдину резервну лінію 330 кіловольт (кВ), яка протягом останніх тижнів неодноразово зазнавала відключень, від’єднали на кілька годин для проведення технічного обслуговування. Тепер він знову підключений. Станція, на якій зупинено шість реакторів, продовжує отримувати електроенергію за межами майданчика для виконання функцій ядерної безпеки від останньої лінії електропередач 750 кВ, що залишилася в експлуатації.

14 січня

Внаслідок авіаударів у приміщенні Інституту ядерних досліджень у Києві сталася пожежа. Пожежа здійнялася на складі і не завдала шкоди ні реактору, ні ядерному паливу. Персонал не постраждав. Було проведено радіаційний контроль і підтверджено, що рівень радіації в нормі.

11 січня

російські окупанти продовжують здійснювати моральний та фізичний тиск на працівників Запорізької АЕС. Так, майже 1500 працівників Запорізької АЕС, які відмовилися отримувати російські паспорти та підписувати договір із «росатомом», позбавлені перепусток та доступу на підприємство. Загарбники шукають нових працівників для АЕС на території росії та готують житловий фонд для майбутніх працівників шляхом так званої націоналізації квартир місцевих жителів, які виїхали.

7 січня

В Енергодарі Запорізької області російські окупаційні війська примусили близько 3 тис. працівників Запорізької атомної електростанції отримати так звані російські паспорти. Про це йдеться у повідомленні Генерального штабу Збройних сил України.

6 січня

Ввечері було відновлено резервне живлення Запорізької атомної електростанції, після завершення ремонту лінії 330 кВ, яка була відключена напередодні нового року через пошкодження внаслідок обстрілів.

Місія МАГАТЕ повідомила про виснаження та стрес серед оперативного персоналу ЗАЕС. Зазначається, що тривожний рівень втоми працівників станції спричинений внаслідок збільшення тривалості робочого дня та додаткових змін, а також стресу, викликаного війною.

5 січня

У тимчасово окупованому Криму, на заводі «Кримський титан» в Армянську, зафіксовано розміщення техніки та військ радіаційного, хімічного й біологічного захисту рф. Поки невідомо, чим обґрунтовано перебування цих підрозділів на захопленому підприємстві. Перебування військових на об’єктах хімічної промисловості є порушенням норм міжнародного гуманітарного права.

3 січня

росіяни звозять свій персонал на захоплену Запорізьку атомну станцію замість тих, хто відмовляється працювати на окупантів. Так, у січні на посаду заступника директора ЗАЕС з питань фізичного захисту та режиму планується призначити дмітрія міняєва – заступника директора департаменту спеціальної безпеки АТ «концерн «росенергоатом» (дочірня структура «росатом»).

2 січня

окупаційний енергетичний оператор «росатом» проводить впровадження власної моніторингової системи на території захопленої  Запорізької  атомної  електростанції,  зокрема закритої локальної мережі, систем відеоспостереження тощо.

2022

29 грудня

Експерти МАГАТЕ повідомили, що о 21:35 було втрачено підключення Запорізької АЕС до резервної лінії 330 кВ «Феросплавна-1» внаслідок пошкодження, спричинені обстрілами рф, на іншому березі Дніпра, масштаб пошкодження поки невідомий, але роботи з ремонту лінії вже тривають. При цьому зазначається, що “Феросплавна 1” була останньою діючою резервною лінією електропередачі ЗАЕС..

19 грудня

О 00:46 зафіксовано проліт дрона-камікадзе «Шахід» над майданчиком Південноукраїнської АЕС у близькості до ядерної установки, що є неприпустимим порушенням ядерної та радіаційної безпеки. 

14 грудня

росіяни продовжують тиснути на працівників тимчасово окупованої Запорізької АЕС, примушуючи їх підписувати контракти із фейковим АО «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС» або іншим підприємством росатома. окупанти поширюють фейкову інформацію, що начебто з 1 січня 2023 року НАЕК «Енергоатом» припинить нараховувати зарплатню працівникам ЗАЕС, зокрема і тим, хто не може потрапити на робочі місця, бо доступу до них перешкоджають російські силовики.

13 грудня

Генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі МАГАТЕ та прем’єр-міністр України Денис Шмигаль домовилися, що Міжнародне агентство з атомної енергії забезпечить постійну присутність експертів з ядерної безпеки та фізичного захисту на всіх атомних електростанціях України в рамках активізації зусиль, щоб допомогти запобігти ядерній катастрофі, у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф в Україну.

10 грудня

Один з енергоблоків ВВЕР-1000 НАЕК «Енергоатом» був відключений від енергомережі для усунення зауваження трансформатора струму резервного захисту. Зауваження усунули, і 11 грудня о 02:43 енергоблок знову підключили до електромережі. Також завершується поновлювальний ремонт ще одного енергоблоку ВВЕР-1000, який зазнав пошкоджень внаслідок обстрілів енергетичної інфраструктури України 23 листопада 2022 року. Найближчими днями його теж підключать до мережі.

9 грудня

Експерти МАГАТЕ завершили роботу на Південноукраїнській, Рівненській та Хмельницькій АЕС, які з 29 листопада по 9 грудня оцінювали стан ядерної та радіаційної безпеки й захищеності атомних станцій в умовах військової агресії рф. Також перевіряли систему фізичного захисту, аварійну готовність і реагування, а ще логістику та зв’язок.

8 грудня

На Запорізькій АЕС російські окупанти продовжують застосовувати фізичне насилля, змушуючи працівників тимчасово окупованої Запорізької АЕС підписувати контракти із фейковим АО «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС» або іншим підприємством росатома. Зокрема російські силовики вторглися до приміщення, в якому розташоване Управління соціальних програм ЗАЕС, та сильно побили начальника управління Олексія Трубенкова та його заступника Юрія Андросова. Після жорстокого побиття загарбники вивели їх з приміщення та вивезли в невідомому напрямку. Крім того, окупанти затримали та «кинули на підвал» начальника зміни ЗАЕС Костянтина Бейнера, котрий є ліцензованою особою й безпосередньо відповідає за ядерну і радіаційну безпеку.

7 грудня

За інформацією НАЕК «Енергоатом», на територію захопленої Запорізької АЕС російськими військовими було завезено кілька реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) «Град». Цю зброю загарбники розмістили біля енергоблока № 6, безпосередньо поруч із територією станційного сухого сховища відпрацьованого ядерного палива, де раніше будували деякі «захисні споруди» в таємному режимі, порушуючи всі умови з організації ядерної та радіаційної безпеки. 

24 листопада

Запорізька АЕС отримала живлення власних потреб від енергосистеми України. Всі дизель-генератори відключені та переведені в режим чергування. На енергоблоках Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької АЕС проводяться пускові операції. Протягом дня за готовності енергосистеми блоки цих станцій будуть підключені до електромережі.

22-24 листопада 2022 року відбулася місія МАГАТЕ на ДСП «Чорнобильська АЕС» та ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами». Зокрема, представники МАГАТЕ відвідали пункти захоронення радіоактивних відходів «Підлісний» та «Буряківка», комплекс виробництв «Вектор» ДСП «ЦППРВ» та лабораторії ДСП «ЧАЕС». За результатами місії представники МАГАТЕ вивчили наявний стан об’єктів підприємств з метою надання необхідної допомоги, а саме оновлення технічного обладнання ДСП «ЧАЕС» та ДСП «ЦППРВ».

23 листопада

Внаслідок зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. Радіаційний фон на майданчиках АЕС і прилеглих територіях не змінився, всі показники в нормі. Тимчасово окупована Запорізька АЕС, яка не працює з вересня цього року, перейшла в режим повного блекауту із запуском всіх дизель-генераторів. Таким чином, уперше за 40-річну історію української атомної енергетики всі енергоблоки АЕС були відключені.

20 листопада

російські військові весь ранок обстрілювали майданчик Запорізької АЕС, внаслідок чого зафіксовано щонайменше 12 влучань. У результаті пошкоджено естакади зв‘язку зі спецкорпусами, баки запасу хімобессоленої води, систему продувки парогенераторів, допоміжні системи одного з двох загальностанційних дизелів та інше обладнання інфраструктури станції. Також зафіксовано три влучання в районі підстанції «Райдуга». Відомості про пошкодження та руйнування там ще з’ясовуються.

17 листопада

Рада керуючих МАГАТЕ ухвалила третю резолюцію з моменту початку війни в Україні, закликаючи росію припинити всі дії на українських ядерних об’єктах. У документі зазначається: «(Рада) висловлює серйозну стурбованість тим, що російська федерація не прислухалася до закликів Ради негайно припинити всі дії проти та на ядерних об’єктах в Україні, і просить, щоб російська федерація негайно це зробила». Також «(Правління) висловлює глибоку стурбованість у зв’язку з неприйнятним тиском і затриманнями українського оперативного персоналу на Запорізькій АЕС, а також неодноразовими порушеннями зовнішнього електропостачання внаслідок обстрілів прилеглої території». За резолюцію проголосували 24 країни Ради керуючих МАГАТЕ. Дві держави – Китай і росія – проголосували проти, сім – Кенія, Намібія, Індія, Пакистан, Саудівська Аравія, Південна Африка і В’єтнам – утрималися, ще дві – були відсутні під час голосування.

16 листопада

Фахівці ДНТЦ ЯРБ у складі екіпажу мобільної радіологічної лабораторії RanidSONNI здійснили радіаційне обстеження на території Немішаївської громади, а саме місця стоянки військових рф між селами Микуличі та Мироцьке Бучанського району Київської області, а також територію парку та вулиць в с. Клавдієво-Тарасове відповідно до заявки від місцевих мешканців. Обстеження виконувалося з метою виявлення радіоактивного забруднення і радіоактивних матеріалів, які могли бути винесені окупантами за межі ЗВіЗБ(О). За результатами не було виявлено радіоактивного забруднення, яке могло бути пов’язане з діяльністю окупантів. На обстежених територіях не зафіксовано підвищення амбієнтного еквівалента дози гамма-випромінювання (ПЕД). Значення ПЕД, виміряні під час автомобільної гамма-зйомки та вручну, становили до 0,12 мкЗв/год, що відповідає фоновим значенням, характерним для даної місцевості.

15 листопада

Внаслідок російських ракетних атак по енергетичній інфраструктурі України Хмельницька атомна електростанція втратила доступ до електромережі і тимчасово перейшла на дизельні генератори як резервне джерело енергії. У цей період два реактори станції було зупинено. Через більш як дев’ять годин – о 3:45 – електростанція відновила зовнішнє електропостачання за двома резервними лініями електропередачі напругою 330 кіловольт (кВ), а дизель-генератори було зупинено. Приблизно ще за годину одну з цих ліній знову було втрачено й відновлено лише об 11:25. Два реакторні блоки залишилися в режимі зупину.

Також відбулося автоматичне відключення одного енергоблоку Рівненської АЕС через втрату нею зв’язку з однією зі своїх ліній електропередач 750 кВ. У результаті станція знизила потужність, а один із чотирьох її блоків автоматично відключився. У середу о 4:00 станція збільшила потужність ще одного свого блока, щоб продовжити подачу електроенергії в мережі України.

11 листопада

У період з 08 по 11 листопада 2022 року фахівці ДНТЦ ЯРБ у складі екіпажу мобільної радіологічної лабораторії RanidSONNI здійснили радіаційне обстеження на території Макарівської громади. Обстеження виконувалося з метою виявлення радіоактивного забруднення і радіоактивних матеріалів, які могли бути винесені окупантами за межі ЗВіЗБ(О)В у результаті порушення режиму радіаційної безпеки. За результатами не було виявлено радіоактивного забруднення об’єктів, приміщень та ділянок, яке могло б бути пов’язане з діяльністю окупантів. На обстежених територіях не зафіксовано підвищення амбієнтного еквівалента дози гамма-випромінювання (ПЕД). Значення ПЕД, виміряні під час автомобільної гамма-зйомки та вручну, становили до 0,18 мкЗв/год, що відповідає фоновим значенням, характерним для цієї місцевості.

4 листопада

Близько 22:00 електропостачання 750 кВ на всіх шести блоках  ЗАЕС  було відновлено, а вісім працюючих аварійних дизель-генераторів  було відключено та переведено в режим очікування.

3 листопада

Закінчивши перевірку трьох локацій в Україні, проведену на прохання українського уряду, Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії не знайшли жодних ознак незаконної ядерної діяльності й матеріалів. Нагадаємо, що раніше міністр оборони російської федерації сергій шойгу заявив, що Україна нібито готує проти росії провокацію із застосуванням так званої «брудної» ядерної бомби.

2 листопада

У результаті обстрілів російськими військовими пошкоджено дві останні високовольтні лінії зв‘язку Запорізької АЕС з українською енергосистемою. О 23:04 станція перейшла в режим повного знеструмлення. Було підключено всі 20 дизель-генераторів, проте лише 9 з яких залишили в роботі. Енергоблоки №5 та №6 переводяться в холодний стан. Пального для роботи дизель-генераторів в режимі повного знеструмлення ЗАЕС залишається на 15 діб.

Силами українського персоналу ЗАЕС відновлено теплопостачання в Енергодарі. Також у житлових будинках з’явилася гаряча вода. Це стало можливим після переведення двох блоків станції у стан гарячого зупину. Зараз працівники Запорізької АЕС продовжують виконувати роботи із запуску систем для відновлення теплопостачання в місті Енергодар. Наразі температура води становить 51 градус за Цельсієм. Цього недостатньо для забезпечення Енергодару теплопостачанням та гарячою водою в повному обсязі. Однак навіть така температура дає можливість уберегти комунальні мережі міста від пошкодження у разі настання холодів. Ще з травня тепло- та водопостачання енергодарців забезпечує Запорізька АЕС, а не Запорізька ТЕС, яку через терористичні дії російських окупантів довелося зупинити.

1 листопада

російські окупанти розмістили системи радіоелектронної боротьби на даху п’ятого  енергоблоку  Запорізької  атомної  електростанції. Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони.

30 жовтня

Ввечері за межами огорожі по периметру ЗАЕС стався вибух наземної міни, що спричинив відключення зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кіловольт. Внаслідок цього була відключена лінія електроживлення четвертого енергоблоку Запорізької атомної електростанції. Про це повідомив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

27 жовтня

Протягом трьох днів фахівці ДНТЦ ЯРБ у складі екіпажу мобільної радіологічної лабораторії RanidSONNI здійснили обстеження на території Іванківської та Поліської громад. Обстеження виконувалося з метою виявлення радіоактивного забруднення і радіоактивних матеріалів, які могли бути винесені окупантами за межі Зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення (ЗВіЗБ(О)В) у результаті порушення режиму радіаційної безпеки. За результатами обстеження не виявлено радіоактивного забруднення об’єктів, приміщень та ділянок, яке могло бути пов’язане з діяльністю окупантів. На обстежених територіях не зафіксовано підвищення амбієнтного еквівалента дози гамма-випромінювання (ПЕД). Значення ПЕД, виміряні під час автомобільної гамма-зйомки та вручну, становили до 0,19 мкЗв/год, що відповідає природним фоновим значенням, характерним для даної місцевості.

24 жовтня

Упродовж тижня російські окупанти проводять несанкціоновані будівельні роботи на території сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (далі – ССВЯП) на Запорізькій АЕС. Український персонал і присутніх на майданчику ЗАЕС представників МАГАТЕ на місце будівництва загарбники не допускають. Таке будівництво на території атомної станції є незаконним втручанням з боку росії у проєкт ядерної установки ССВЯП Запорізької АЕС та грубим порушенням як умов ліцензії на експлуатацію станції, так і міжнародних вимог у сфері ядерної та радіаційної безпеки. На ССВЯП зберігається 173 контейнери. Руйнування цих контейнерів внаслідок підриву призведе до радіаційної аварії та радіаційного забруднення кількасот квадратних кілометрів прилеглої території.

23 жовтня

G7 закликала росію повернути повний контроль над Запорізькою атомною електростанцією її законному суверенному власнику – Україні, вивести з об’єкта весь російський персонал і припинити будь-які спроби безрозсудно та небезпечно поставити ЗАЕС під російське керування, що може ще більше посилити загрозу її безпеці.

18 жовтня

На засіданні першого комітету Генасамблеї ООН заступник голови російської делегації костянтин воронцов повідомив, що росія виключає створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС, адже це створить умови для контрнаступу Збройних Сил України.

17 жовтня

російські терористи вчергове обстріляли підстанції критичної інфраструктури на підконтрольній Україні території, внаслідок чого о 03:59 відключилася остання лінія зв’язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська. У перехідному процесі через короткочасне зниження напруги відключався резервний трансформатор власних потреб ЗАЕС і відбувся запуск дизель-генераторів. Крім того, відключилася лінія зв‘язку 750 кВ Південноукраїнська АЕС – Дніпровська, але без впливу на навантаження ПАЕС.

росіяни затримали та вивезли в невідомому напрямку начальника служби інформаційних технологій Запорізької АЕС Олега Костюкова та помічника генерального директора станції Олега Ошеку. Наразі про їхнє місце перебування та стан нічого не відомо.

13 жовтня

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій рф визнається терористичним режимом. Відповідно до резолюції ПАРЄ, керівництво рф посилило загрози ядерної війни, «продовжуючи незаконну окупацію та мілітаризацію Запорізької АЕС», а також зазначається, що такі погрози є безрозсудними, порушують міжнародне право та несумісні з обов’язками ядерної держави, яка має постійне місце в Раді Безпеки ООН. Тому «Асамблеї слід розглянути питання про місце російської федерації у цій Раді».

12 жовтня

Українські фахівці відновили роботу високовольтної лінії зв‘язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська.

Енергоатом підготував і відправив на ЗАЕС чергову партію дизельного пального. Однак станом на 10:00 російська сторона не пропускає колону автомобілів Компанії.

О 08:59, внаслідок ракетного обстрілу російськими військами була пошкоджена підстанція «Дніпровська» у Дніпропетровській області. В результаті аварійно відімкнулася лінія зв’язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська.Відтак Запорізька АЕС опинилася повністю знеструмленою. В автоматичному режимі увімкнулись дизель-генератори.

10 жовтня

російські терористи викрали заступника генерального директора Запорізької АЕС із персоналу Валерія Мартинюка і тримають його у невідомому місці, ймовірно застосовуючи притаманні їм методи катування та залякування.

9 жовтня

 Українські фахівці відремонтували та ввели в роботу високовольтну лінію зв‘язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська, яка була пошкоджена 8 жовтня о 00:59 внаслідок обстрілу російськими військами. Радіаційний фон на майданчику ЗАЕС та прилеглій території не змінювався і перебуває у межах норми.

8 жовтня

Уночі о 00:59 через черговий обстріл російськими військами була пошкоджена і відімкнулась остання лінія зв‘язку з енергосистемою 750кВ ЗАЕС – Дніпровська. В результаті відбулося знеструмлення Запорізької АЕС та було ввімкнено дизель-генератори в автоматичному режимі. Наявних запасів дизельного пального для їх роботи в такому режимі вистачить на 10 діб.

5 жовтня

російська державна корпорація «росатом» створила акціонерне товариство «експлуатуюча організація Запорізької АЕС» із реєстрацією в москві, спрямоване на управління окупованою ЗАЕС.

Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін взяв на себе виконання обов’язків генерального директора Запорізької АЕС.

3 жовтня

Генеральний директор Запорізької АЕС Ігор Мурашов, якого російські військові 30 вересня 2022 року викрали дорогою зі станції до Енергодару, звільнений та перебуває в Зовнішньому кризовому центрі ЗАЕС у м. Запоріжжя.

На території росії виявлено пересування вантажного потягу з військовою технікою спеціального призначення, а саме БМП, САУ та вантажівки, які перебувають на озброєнні 12 головного управління міністерства оборони росії, що відповідає за ядерно-технічне забезпечення та безпеку.

30 вересня

Близько 16:00 генеральний директор Запорізької АЕС Ігор Мурашов був затриманий російським патрулем дорогою від станції до Енергодару. Його силоміць затримали та із зав‘язаними очима відвезли в невідомому напрямку. Наразі немає інформації щодо місця перебування Ігоря Мурашова та його долі.

21 вересня

О 01:13 росіянами було здійснено обстріл Запорізької АЕС, внаслідок чого було пошкоджено обладнання зв’язку енергоблоку №6 з відкритим розподільчим пристроєм ЗАЕС. Відключились блоковий трансформатор і трансформатори власних потреб енергоблоку. Через втрату живлення відбувся аварійний запуск двох дизель-генераторів систем безпеки для забезпечення роботи насосів охолодження палива. О 02:00 персоналом ЗАЕС була знайдена можливість і налагоджено живлення власних потреб енергоблоку №6 від системи шин інших енергоблоків станції. Дизель-генератори 6-го енергоблоку були вимкнені і переведені в режим чергування.

19 вересня

О 00:20 росіяни здійснили ракетний обстріл промислової зони Південноукраїнської АЕС. Потужний вибух стався за 300 м від реакторів ПАЕС. Після обшуку було встановлено місце падіння та виявлено вирву від вибуху ворожої ракети діаметром 4 м та глибиною 2 м, а також знайдено уламки ракет. Ударною хвилею пошкоджено будівлі АЕС та понад 100 вікон. Крім того, відключився один з гідроагрегатів Олександрівської ГЕС, яка входить до складу Південноукраїнського енергокомплексу. Відключилися також три високовольтні лінії електропередачі, які потім автоматично включились в мережу.

15 вересня

Рада керуючих МАГАТЕ, яка складається із представників 35-ти держав – членів ООН, ухвалила резолюцію з вимогою до росії припинити всі дії проти Запорізької атомної електростанції та будь-якого іншого ядерного об’єкта в Україні та на них. Документ був запропонований Канадою та Польщею від імені України, яка не входить до правління вищого директивного органу МАГАТЕ. Схвально проголосували 26 держав, дві – Китай та росія – висловилися «проти», а ще сім (Єгипет, Південна Африка, Сенегал, Бурунді, В’єтнам, Індія та Пакистан) утрималися.

11 вересня

Уночі, о 03:41 енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі. Триває підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан. Останні три доби 6-й енергоблок працював в режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт), оскільки через російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв‘язку Запорізької АЕС з енергосистемою України.

російські військові вчергове здійснили обстріл м. Вознесенськ Миколаївської області, що у 30 км від Південноукраїнської АЕС. За попередньою інформацією ракета влучила у цивільні об’єкти, є постраждалі.

8 вересня

Державний зрадник євген балицький у коментарі російським пропагандистам пригрозив обстріляти Хмельницьку та Рівненську АЕС: «Пару «Калібрів» прилетять у Рівненську і Хмельницьку АЕС. Ось тоді у цих «легкогендерних» одразу виникне бажання подумати про своє життя. От коли вдаримо по Рівненській чи Хмельницькій АЕС, риторика американців одразу зміниться», – заявив терорист балицький.

6 вересня

МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС. Інспектори МАГАТЕ зафіксували, що на території ЗАЕС російська федерація розмістила військовий персонал, транспортні засоби та обладнання, зокрема у турбінних залах енергоблоків №1 та №2. Крім того, підтверджено, що на ЗАЕС присутні представники «росатому», які мають негативний вплив на персонал станції, який працює у стресових умовах. Місія зафіксувала пошкодження, яких зазнала ЗАЕС під час обстрілів, зокрема: порушена фізична цілісність, порушена працездатність систем безпеки, складні умови для персоналу, пошкодження сторонніх джерел живлення, ускладнення ланцюгів постачання, проблеми з працездатністю планового радіаційного моніторингу та аварійних заходів на майданчику. Також МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації щодо термінового створення зони ядерної безпеки та зони захисту на ЗАЕС.

5 вересня

Чотири із шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і покинули майданчик станції.

Протягом останніх трьох діб російські окупаційні війська продовжують інтенсивні обстріли території навколо Запорізької АЕС. Внаслідок цього були пошкоджені та відключені лінії електропередачі (ЛЕП) 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська, 330 кВ ЗаТЕС – Каховська та ЛЕП 330 кВ ЗаТЕС – Мелітополь. Також пошкоджений АТ 750/330 кВ ЗАЕС. Інші лінії вузла ЗАЕС/ЗаТЕС зазнали пошкоджень ще раніше.

Через пожежу внаслідок обстрілів була відімкнена ЛЕП 330 кВ ЗаТЕС – Феросплавна. Тому був розвантажений та відключений від мережі енергоблок №6, який живив власні потреби ЗАЕС.

3 вересня

Ввечері після обстрілів російськими окупантами ліній зв’язку Запорізької АЕС з енергосистемою України та через недостатню для двох енергоблоків пропускну спроможність останньої, резервної, лінії о 19:35 енергоблок №5 ЗАЕС був відключений від енергомережі. Наразі в роботі залишається 6-й енергоблок, який з обмеженою потужністю через резервну лінію подає електроенергію в енергосистему України, а також забезпечує власні потреби Запорізької АЕС.

2 вересня

Енергоблок №5 Запорізької АЕС, який був відключений зранку 1 вересня внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика ЗАЕС, о 13:10 під’єднаний до енергомережі. Наразі на станції працюють два енергоблоки, які виробляють електроенергію для потреб України.

1 вересня

О 4:57 відбувся мінометний обстріл міста-супутника Енергодар та майданчика Запорізької АЕС . Внаслідок цього спрацював аварійний захист і відключився працюючий 5 енергоблок. Крім того, було пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблока №2 із запуском дизель-генераторів. Це вже вдруге протягом останніх 10 днів злочинні дії окупантів призвели до відключення блока та знеструмлення станції. Енергоблок №6 продовжує працювати в енергосистемі України й одночасно живити власні потреби ЗАЕС.

Росіяни ведуть артобстріл заздалегідь погодженого маршруту слідування місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС. Місія МАГАТЕ вирушила із Запоріжжя до Енергодару, незважаючи на повідомлення про інтенсивний обстріл. О 14:26 Місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС.

Станом на 18:00 генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі та більшість членів делегації залишили Запорізьку АЕС. Наразі на ЗАЕС залишились 5 представників місії МАГАТЕ, які розвантажують привезене ними обладнання та продовжать роботу на станції. Очікується, що вони перебуватимуть на Запорізький АЕС до 3 вересня.

28 серпня

Протягом доби російські військові продовжували обстрілювати Енергодар та майданчик Запорізької АЕС. Внаслідок цього, поранення різного ступеню тяжкості отримали 10 мирних мешканців Енергодара, чотири з них – працівники атомної станції.

26 серпня

О 14:04 було підключено до мережі один із зупинених вчора енергоблоків ЗАЕС. Другий із зупинених вчора енергоблоків ЗАЕС підключено до енергомережі о 21:15. Зауважень до роботи обладнання і систем безпеки немає.

ЄС отримав від уряду України запит на таблетки йодиду калію в рамках вжиття превентивних заходів безпеки для підвищення захисту населення неподалік від Запорізької АЕС. Натомість Європейський Союз надасть 5,5 мільйонів пігулок йодиду калію для захисту українців від можливого радіаційного опромінення. Зокрема, 5 мільйонів буде передано зі стратегічних резервів Євросоюзу, ще 500 тисяч відправить Австрія.

25 серпня

Внаслідок бойових дій в районі розміщення Запорізької АЕС та пожеж на золовідвалах Запорізької ТЕС, двічі відбулося відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ «Дніпровська». Три інших лінії зв’язку були пошкоджені раніше від російських обстрілів. Внаслідок цього енергоблок №5 ЗАЕС відключився від мережі з послідуючим спрацюванням аварійного захисту, енергоблок № 6 ВП був переведений на живлення власних потреб.

О 12:29, після відновлення працездатності повітряної лінії ПЛ-750 кВ «Дніпровська», було підключено до мережі енергоблок №6 Запорізької АЕС, проте вже о 14:14, відбулось повторне відключення повітряної лінії ПЛ-750 кВ «Дніпровська», внаслідок чого шостий енергоблок знову відключився від мережі з послідуючим спрацюванням аварійного захисту.

Таким чином, дії загарбників спричинили вперше в історії станції повне відключення ЗАЕС від енергомережі. Власні потреби АЕС в електроживленні наразі забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв‘язку ЗАЕС – Запорізька ТЕС. Зауважень до роботи автоматики і систем безпеки наразі немає. Ведуться пускові операції з підключення одного з енергоблоків до мережі.

23 серпня

З метою підняти хмари радіоактивного пилу окупанти обстрілюють золовідвали Запорізької ТЕС – місця складування золи, яка утворюється в процесі роботи теплових електростанцій. Ці відходи мають високу концентрацію отруйних речовин та рівень радіації, що мінімум в 2,5 рази перевищує природний фон. При висиханні утворюють пил, який здатен переміщуватися на значні відстані. Внаслідок мінометних ударів по золовідвалах утворюються хмари пилу, які розносяться вітром по околицях Енергодара. Моніторинг радіаційного фону, який здійснюється поблизу атомної станції, вказує на підвищення рівня радіації.

22 серпня

До ремонтної зони Запорізької АЕС російські окупанти додатково завезли два БТР та шiсть спецвантажiвок. Загалом на території станції нараховують понад 40 одиниць військової техніки, зокрема біля першого енергоблоку розташовано 16 військових машин, біля другого – 7. Ще 12 одиниць техніки знаходяться під естакадою.

О 14:33 окупаційні війська рф обстріляли Запорізьку ТЕС, внаслідок чого були пошкоджені РТСН-5;6 (резервні трансформатори власних потреб) та була відключена лінія зв’язку Запорізька АЕС – Запорізька ТЕЦ (ВЛ-330). О 18:33 робота лінії зв’язку Запорізька АЕС – Запорізька ТЕЦ (ВЛ-330) відновлена.

20 серпня

Відбувся ракетний обстріл російських окупантів по місту Вознесенськ, розташованому поблизу Південноукраїнської атомної електростанції, де було виявлено уламки ракети. Сам факт обстрілу зони спостереження Південноукраїнської АЕС є черговим цинічним актом ядерного тероризму росії.

Вкотре російські окупанти здійснили обстріл Запорізької АЕС, внаслідок чого пошкоджень зазнала одна з перехідних галерей, якою персонал іде зі спецкорпусів до енергоблоків (естакада), в будівлі вибиті вікна.

19-20 серпня 2022 року на Рівненській АЕС відбулася інспекція Міжнародного агентства з атомної енергії в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Мета інспекції: перевірка відсутності незаявленого ядерного матеріалу.

19 серпня

О 00:15 російські окупанти вели обстріл у напрямку навчально-тренувального центру (НТЦ) Запорізької атомної електростанції. Було зафіксовано, що обстріли здійснювалися з двох місць – автовокзалу та скидного каналу: у першому випадку – 1,5 секунди і удар, а в другому – удар лунав через три секунди.

18 серпня

Державна інспекція з ядерного регулювання України внесла зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 ВП «Запорізька АЕС». Відповідний наказ №501 від 18 серпня 2022 року підписано виконуючим обов’язки Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олегом Коріковим. Згідно із наказом, експлуатація енергоблока №1 Запорізької АЕС здійснюється експлуатуючою організацією у станах «перевантаження палива» – «холодний зупин». Наказ також визначає, що експлуатація енергоблока №2 Запорізької АЕС здійснюється у стані «холодний зупин». Підставою для внесення змін стали заява «ДП НАЕК «Енергоатом» та подані разом з нею документи, а також – Постанова Колегії Держатомрегулювання від 04 серпня 2022 року «Про поточний стан безпеки енергоблоків Запорізької АЕС в умовах окупації військовими російської федерації».

14 серпня

російські окупанти з 15:00 до 15:30 зробили понад 6 разів обстріляли місто Енергодар, внаслідок чого загинув працівник Запорізької АЕС.

МАГАТЕ оприлюднило вербальну ноту від 12 серпня 2022 року Делегації Європейського Союзу до міжнародних організацій у Відні та Спільну заяву від імені країн-членів МАГАТЕ щодо ситуації на Запорізькій атомній електростанції. Країни-члени МАГАТЕ закликають російську федерацію негайно вивести свої військові сили та весь інший несанкціонований персонал із Запорізької атомної електростанції, її найближчих околиць та всієї України, щоб оператор та українська влада могли відновити свої суверенні обов’язки в рамках міжнародної політики України, визнаних кордонів і законний оперативний персонал ЗАЕС міг виконувати свої обов’язки без стороннього втручання, загрози або неприйнятно складних умов праці.

11 серпня

Зафіксовано п’ять «прильотів» у районі комендатури ЗАЕС, поруч із дільницею зварки та сховищем джерел випромінювання.

російські військові втретє за сьогодні обстріляли район розташування Запорізької атомної електростанції, а саме пожежну частину, розташовану за територією ЗАЕС і призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції. Внаслідок обстрілів на станції не вдалося вчасно провести ротацію персоналу, адже задля безпеки атомників автобуси з персоналом наступної зміни розвернули назад в Енергодар. Допоки ситуація остаточно не нормалізується, роботу продовжуватимуть працівники попередньої зміни.

Ліцензійна комісія Державної інспекції ядерного регулювання України відновила дію ліцензій ДСП «Чорнобильська АЕС» на право провадження діяльності зі зняття з експлуатації блоків 1, 2 та 3 ЧАЕС, з експлуатації комплексу конфайнмента та об’єкта «Укриття», з переробки, зберігання радіоактивних відходів (РАВ), а також дію ліцензій ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» (ДСП «ЦППРВ») на провадження діяльності на етапах будівництва та експлуатації сховищ для захоронення РАВ комплексу виробництв «Вектор», на експлуатацію сховищ РАВ, чорнобильського походження на території зони відчуження, а також з переробки, зберігання РАВ.

6 серпня

Станом на 08:00 Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

російські загарбники, ймовірно, замінували Запорізьку АЕС. Таку думку висловило видання The Insider, яке пише, що російські військові замінували машинну залу одного з енергоблоків ЗАЕС. За даними іншого джерела видання, відбулося мінування території навколо ЗАЕС. Крім того, біля села Водяне, найближчого до ЗАЕС, стоять батареї «Градів». А ворожі міни та боєкомплект російські солдати зберігають у безпосередній близькості до енергоблоків, під естакадами. Причому частина боєкомплекту знаходиться всередині енергоблока.

Ввечері російські окупанти вкотре здійснили ракетні обстріли майданчику Запорізької атомної станції та міста Енергодар. Вони влучили по майданчику ЗАЕС безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП). Вочевидь, цілили саме по контейнерах ВЯП, які просто неба зберігаються поруч із місцями обстрілу. 174 контейнери, в кожному з яких по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива! Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. Відтак вчасне виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації із контейнерів відпрацьованого ядерного палива наразі неможливе. Через безліч дрібних осколків від вибухів пошкоджено близько 800 кв. м віконних поверхонь в різних будівлях станції. Внаслідок вибухів отримав осколкове поранення один працівник ЗАЕС – він був доправлений у міську лікарню. Всі російські військові, яких на майданчику ЗАЕС від дня її захоплення перебуває до 500 осіб, а також персонал терористичного Росатома заздалегідь сховались у бункерних приміщеннях станційних кризового центру та центру технічної підтримки.

5 серпня

Внаслідок обстрілів російськими окупантами о 14:30 було зафіксовано три «прильоти» біля промислового майданчику ЗАЕС. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС. У результаті її було пошкоджено, на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, увімкнулись дизель-генератори. Наразі цей блок розвантажено та відключено від енергомереж

Військові-терористи з рф обстріляли Енергодар з РСЗВ і створюють гуманітарну катастрофу в місті, яке є супутником Запорізької атомної електростанції. Загарбники розбомбили електропідстанцію «Луч», внаслідок чого майже все місто (6 із 7 мікрорайонів) залишились без світла. Також не працює водозабірна станція – у місті відсутня вода.

Ввечері російські терористи вдруге обстріляли Запорізьку атомну електростанцію з РСЗВ. Три «прильоти» зафіксовані прямо на майданчику станції, біля одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор. Терористами рф було пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин. Високою є пожежна небезпека.

3 серпня

Засуджуючи невиправдане вторгнення рф в Україну, у тому числі російську агресію на ядерних об’єктах або поблизу них, Канада виділила $1 млн МАГАТЕ для зміцнення безпеки та захисту на українських ядерних об’єктах та $5 млн – Держдепу США для допомоги Україні виявити та реагувати на незаконні ядерні транспортування на її території».

21 липня

В машинній залі 1-го енергоблока ЗАЕС російськими військовими було розміщено щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю та вибухівку поруч із обладнанням, яке забезпечує роботу турбогенератора, а саме біля головного маслобаку, де міститься легкозаймисте масло, яке охолоджує парову турбіну. Там же знаходиться вибухонебезпечний водень, який використовується для охолодження генератора. Військова техніка загарбників унеможливила доступ спеціалізованих пожежних машин до машзали енергоблока №1, що підвищує ризики виникнення пожежі.

Фінська компанія «Wärtsilä», яка є великим виробником обладнання для морського та енергетичного ринків, завершила вихід з російського ринку. У Wärtsilä заявили, що «продовжують рішуче засуджувати вторгнення росії в Україну. Права людини, безпека та процвітання дуже важливі для Wärtsilä. Компанія повністю зобов’язалася дотримуватись усіх торговельних санкцій, і зараз вона припинила всі комерційні операції в росії в усіх бізнес-підрозділах».

18 липня

На ЗАЕС російськими окупантами було викрадено заступника начальника цеху дезактивації з експлуатації та поводження з радіоактивними відходами Сергія Пихтіна та майстра цеху дезактивації Олену Рябцеву. Крім того, вони силоміць відібрали перепустки та зайшли до радіаційної зони другого енергоблока ЗАЕС, тим самим порушивши встановлені норми перебування у цій зоні та наразивши персонал на ризик радіаційного зараження. Також у цей день російські окупанти «присвоїли» учбово-тренувальний центр ЗАЕС та, погрожуючи працівникам атомної електростанції зброєю, захопили приміщення їдальні.

17 липня

На тимчасово захопленій ЗАЕС російські окупанти продовжують викрадати працівників атомної електростанції. Зокрема було викрадено начальника служби охорони навколишнього середовища ЗАЕС Ігоря Квашніна.

14 липня

Завершено першу фазу радіаційного обстеження деокупованих територій Київщини. Під час виїздів 12 та 14 липня фахівці ДНТЦ ЯРБ у складі екіпажу мобільної радіологічної лабораторії RanidSONNI здійснили обстеження на території Бучі (північна частина міста), Ворзеля, селища Гостомель (ЖК Покровський) та сіл Озера і Мощун, а також Іванківської ОТГ (селищ Іванкова, Бабинці, сіл Рудня-Шпилівська, Шпилі, Білий Берег, Розважнів, Станишівка, Сукачі). Маршрут радіаційного обстеження враховував інформацію щодо місць, де може бути виявлене радіоактивне забруднення, отриману від місцевих мешканців.

13 липня

У забороненій для прольотів зоні в м. Енергодар о 10 годині ранку був зафіксований проліт гелікоптера вогневої підтримки Ка-52 вкс рф, який скинув невідомий предмет циліндричної форми на один з корпусів учбово-тренувального центру, розташованого перед промисловим майданчиком ЗАЕС.

Австралія та Франція надали допомогу Україні у рамках Мережі реагування та допомоги МАГАТЕ (RANET) відповідно до положень Конвенції про допомогу у випадку ядерної аварії або радіаційної аварійної ситуації. Зокрема було отримано гуманітарний вантаж із засобами індивідуального захисту, дозиметричними та радіометричними приладами.

11 липня

На Рівненській АЕС проведено інспекцію Міжнародного агентства з атомної енергії в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

10 липня

На тимчасово захопленій ЗАЕС відбулася провокація за участі російських ЗМІ. Керівництво станції було змушене допустити відомого блогера-пропагандиста росії із представником росатома й у супроводі озброєних російських військових до блочного щита керування одного з енергоблоків атомної електростанції та до інших приміщень з обмеженим доступом.

7 липня

Фахівці ДНТЦ ЯРБ, починаючи з 27 червня, у складі екіпажу мобільної радіологічної лабораторії RanidSONNI здійснили низку виїздів до міст Буча та Ірпінь, смт. Гостомель, селищ Озера та Блиставиця. За цей період було обстежено 63 квартири, 68 приватних садиб та прибудинкових територій, 120 км доріг та вулиць, 20 парків та скверів, близько 300 предметів побуту та предметів військового призначення. Маршрут радіаційного обстеження враховував інформацію щодо місць, де може бути виявлене радіоактивне забруднення, отриману від місцевих мешканців.

6 липня

Чорнобильська АЕС отримала підтвердження про офіційний перехід до Паризького центру Всесвітньої організації операторів атомних електростанцій. До цього — з моменту заснування організації у 1989 році — ЧАЕС була афілійована до московського регіонального центру.

1 липня

Зусиллями НАЕК «Енергоатом» було відновлено втрачений зв’язок між Запорізькою атомною електростанцією та МАГАТЕ

27 червня

На Південноукраїнській АЕС відбулися інспекція МАГАТЕ, у рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, та додатковий доступ інспекторів Агентства відповідно до вимог статті 4.b.(iі) Додаткового протоколу до Угоди.

26 червня

О 6:00 ворожа ракета пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС. Вона летіла із півдня на північ України. Ймовірно, її ціллю був Київ, де з самого ранку лунали вибухи.

25 червня

У результаті обстрілу російською федерацією Харкова пошкоджень зазнала ЯПУ «Джерело нейтронів». Було зруйнованопівнічну стіну прибудови прискорювача до експериментальної зали установки; вентиляційні канали системи спеціальної вентиляції; вентиляційну трубу основної будівлі установки;  систему охолодження клістронної галереї прискорювача;  корпуси дизель-генераторів системи аварійного електроживлення; обшивку основної будівлі установки. Персонал продовжує огляд будівель, споруд та обладнання установки задля ідентифікації всіх ушкоджень, але цим роботам перешкоджає постійна небезпека нових обстрілів. 

24 червня

Окупанти в Енергодарі намагаються зміцнити свої позиції та укріплювали окопи поруч із захопленою Запорізькою АЕС. Зокрема, вони «побудували» фортифікаційні споруди. Також біля селища Мічурина помічено РСЗО. Очевидно, це може свідчити про підготовку до бойових дій поруч з атомною електростанцією.

Державна інспекція ядерного регулювання України припиняє дію міжнародних договорів щодо співпраці країн у сфері ядерної безпеки. Зокрема: Угоди про співробітництво між Міністерством охорони навколишнього природного середовища і ядерної безпеки України та федеральним наглядом росії за ядерною та радіаційною безпекою (підписана у Відні 19 вересня 1996 року); Угоди між Державним комітетом ядерного регулювання України та федеральним наглядом росії з ядерної і радіаційної безпеки про обмін інформацією і співробітництво в сфері регулювання безпеки при використанні ядерної енергії в мирних цілях (підписана у москві 14 серпня 2002 року).

У ефірі «першого каналу» росії депутат держдуми генерал андрей гурульов заявив, що Лондон стане першим містом, яке російська армія атакує у разі початку Третьої світової війни, якщо до неї призведе «блокада калінінграда».

22 червня

У межах першої зустрічі сторін договору ООН, що забороняє новітню зброю, мер Хіросіми Кадзумі Мацуї та мер Нагасакі Томіхіса Тауе закликали світ відмовитися від ядерної зброї на тлі загроз росії використовувати її у війні проти України.

18 червня

CERN вчергове засудила вторгнення рф на територію України і повідомила, що не буде продовжувати угоди із росією та Білоруссю після закінчення терміну їх дії в 2024 році.

15 червня

Фахівці ДНТЦ ЯРБ виконали радіаційне обстеження деокупованих територій за маршрутом смт. Іванків – КПП «Дитятки». Радіаційне обстеження проводилося за маршрутом: смт. Іванків – під’їзна дорога до Чорнобильської АЕС/КПП «Дитятки» (с. Сукачі – с. Хочева – с. Оране – КПП «Дитятки») – с. Сукачі (вул. Леніна – вул. Шевченка) – смт. Іванків (вул. Івана Проскури – вул. Київська). Було проведено додаткові радіаційні обстеження місць колишнього розташування військової техніки окупаційних військ рф, залишків військової техніки окупаційних військ рф та місць стоянок окупаційних військ. Особливу увагу під час обстеження було приділено слідам від військової техніки, що лишились після окупації даних територій.

Один з окупантів з позивним «волга» повідомив працівникам, що з 1 вересня 2022 року ЗАЕС повністю перейде під контроль росії та, відповідно, росатома.

14 червня

Розпочалося радіаційне обстеження фахівцями ДНТЦ ЯРБ деокупованих територій Київщини. Зокрема було проведено радіаційне обстеження за маршрутом: м. Київ (вул. Василя Стуса, 35-37 (офіс ДНТЦ ЯРБ) – проспект Академіка Палладіна – Велика Кільцева дорога) – Автошлях P69 – Автошлях Р02 (с. Нові Петрівці – с. Старі Петрівці – с. Лютіж – с. Демидів – с. Димер – с. Катюжанка – с. Феневичі – с. Рудня-Шпилівська – смт. Іванків). Обстеження виконувалося з метою виявлення радіоактивно забруднених об’єктів, калібрувальних джерел та інших радіоактивних матеріалів, які могли бути вивезені із території зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення солдатами російської армії під час окупації, а також для виявлення радіоактивного забруднення, яке могло бути винесене окупантами за межі ЗВіЗБ(О)В у результаті порушення режиму радіаційної безпеки.

10 червня

Завдяки спільним зусиллям НАЕК «Енергоатом» та компанії Водафон, було відновлено зв’язок між серверами ЗАЕС із контролю за ядерним матеріалом та МАГАТЕ. Зв’язок було втрачено 30 травня 2022 року, коли російські окупанти відключили в Енергодарі Водафон. Однак всі дані за цей період були збережені на захищених серверах ЗАЕС і безпосередньо після поновлення зв‘язку їх передали до МАГАТЕ.

8 червня

Міністерство закордонних справ Республіки Корея оголосило про надання фінансової допомоги у розмірі 1,2 млн доларів для забезпечення безпеки ядерних об’єктів України. Допомога буде використана для підтримки експертних місій або закупівлі необхідного обладнання та матеріалів через МАГАТЕ з метою забезпечення безпеки атомних електростанцій, поводження з радіоактивними відходами та впровадження захисних заходів в Україні. 

У тимчасово окупованому Енергодарі рашистські окупанти продовжують викрадати людей. Лише протягом останнього тижня вони затримали та вивезли в невідомому напрямку близько 20 енергодарців, 11 з них – працівники Запорізької АЕС. Місце їхнього перебування наразі невідоме. 

5 червня

О 5:30 ранку російська крилата ракета, схожа на ракету типу «Калібр», пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС. Своїми діями окупанти вкотре вдаються до ядерного тероризму. Ймовірно, ця ракета була випущена в бік Києва, де зранку пролунали вибухи.

В ефірі своєї авторської програми російський пропагандист володимир соловйов вкотре пригрозив світу ядерною війною з росією, наслідком якої стане знищення всього живого.

3 червня

Запорізька АЕС і місто Енергодар досі захоплені та контролюються російськими військовими, але всі енергоблоки ЗАЕС обслуговуються українським персоналом й працюють на потреби України. Ротація працівників відбувається. Формально окупанти в роботу станції не втручаються, але всі технічні рішення персонал змушений погоджувати з їхнім військовим командиром. Ядерна та радіаційна безпека продовжують знаходитися під загрозою.

1 червня

У міноборони рф повідомили про проводення навчань з використанням автономних пускових установок стратегічних ракетних комплексів «Ярс». До навчань залучено близько тисячі військовослужбовців РВСП, а також понад 100 одиниць техніки. Військовослужбовцям належить відпрацювати питання виведення ракетних комплексів на польові позиції, здійснення маршу до 100 км, організацію маскування та інші завдання.

31 травня

Розпочалася місія МАГАТЕ на об’єктах використання ядерної енергії у зоні відчуження щодо оцінки спроможності їх безпечного функціонування після звільнення об’єктів від російських загарбників. У рамках місії буде перевірено наявність на підприємствах відповідних технічних експертів з питання безпеки ядерних матеріалів, радіоактивних відходів та відпрацьованого ядерного палива. Зокрема на Чорнобильській АЕС інспектори МАГАТЕ перевірять відсутність незаявленого ядерного матеріалу відповідно до Угоди про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

30 травня

У зоні відчуження ведуться роботи з гасіння лісової підстилки та окремих осередків займання в Дитятківському, Опачицькому та Котовському лісництвах. В Опачицькому ліквідується пожежа на площі 65 га, в Опачицькому площа ліквідації складає 85 га. В Котовському приблизно 200 га постраждало від пожеж. У Котовському лісництві через замінування допуск до гасіння заборонений. Загрози розповсюдження вогню немає. Радіаційна ситуація знаходиться під контролем.

Інспектори МАГАТЕ здійснили перевірку на Рівненській атомній електростанції (РАЕС) щодо відсутності незаявленого ядерного матеріалу.

28 травня

Запорізька АЕС продовжує знаходитися знаходитися в окупації, під тиском і контролем російських військових, де перебуває близько 500 окупантів, а також велика кількість техніки та вибухівки.

26 травня

У Чорнобильській зоні вибухотехніки Національної поліції України, досліджуючи зону відчуження, знайшли сховані російськими загарбниками заряди розмінування. Ззовні вони схожі на шланги, але всередині наповнені пластидом. Їх розкидають по периметру та підривають за допомогою детонатора. І якщо поруч є міни чи снаряди, все вибухає.

25 травня

На градирні закритої на початку цього року німецької АЕС «Гронде» активісти європейської екологічної організації RePlanet провели акцію в рамках кампанії #switchoffputin (дослівний переклад – вимкнути путіна). RePlanet закликає припинити війну та водночас відновити атомну енергетику Німеччини.

23 травня

Російські окупанти увірвались до помешкання співробітника енерго-ремонтного підрозділу Запорізької АЕС Сергія Швеця та розстріляли його з автоматичної зброї. Стан працівника залишається вкрай тяжким.

22 травня

В окупованому росіянами Енергодарі пролунав вибух, внаслідок якого поранення отримали самопроголошений голова «народної адміністрації» Енергодару андрій шевчик та два його охоронця.

19 травня

Міністр закордонних справ Йосімаса Хаясі повідомив, що Японія виділить 2 млн євро МАГАТЕ на підтримку безпеки українських ядерних об’єктів, атакованих росією.

18 травня

Близько 2-ї ночі пожежу вдалося стримати та не допустити перекидання вогню на с. Страхолісся. Рівень задимленості прилеглих територій залишався високим, подекуди спостерігалося тління лісової підстилки та дерев.

Віце-прем’єр рф марат хуснуллін заявив про готовність продавати електроенергію зі взятої під контроль Запорізької АЕС в Україну. Своїми словами він повідомив про плани, що українська атомна електростанція «працюватиме на росію».

17 травня

Поблизу села Опачичі почалися пожежі. Продовж дня пожежа швидко поширювалася територією ЗВіЗБ(О)В та становила загрозу для населених пунктів, що межують із зоною відчуження. Крім того, внаслідок займання місцевості детонували вибухові пристрої, що були залишені окупантами.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі повідомив про нову експертну місію на Чорнобильську АЕС протягом найближчих тижнів.

16 травня

На Чорнобильській АЕС успішно проведено перше протиаварійне тренування після звільнення майданчика станції від окупаційних військ рф, мета якого – перевірка готовності персоналу ЧАЕС до аварійних ситуацій, враховуючи стан ЧАЕС після окупації та наявну кількість персоналу на майданчику. Крім цього, на меті було відпрацювання практичних дій оперативного персоналу ЧАЕС, а також взаємодія під час пожежі на об’єкті з пожежно-рятувальним підрозділом та військовою частиною 3041 Національної гвардії України.

За інформацією Запорізької обласної військової адміністрації, окупанти отримали вказівку готувати Енергодар до так званого «референдуму» з метою остаточного приєднання Запорізької АЕС до «росатому», аби знищити енергетичну систему України.

12 травня

Відновлено дистанційну передачу даних про гарантії з Чорнобильської атомної електростанції. Це досягнуто у результаті розгортання нових каналів передачі на основі супутникових технологій та технічних робіт.

11 травня

Запорізька атомна електростанція та її місто-супутник Енергодар продовжують жити й працювати в окупації, під контролем і тиском російських військових.

9 травня

На ЧАЕС повністю відновлено контроль хімічних показників водно-хімічного режиму сховища відпрацьованого ядерного палива №1, причиною призупинення якого стала окупація промислового майданчика ЧАЕС російськими військами.

7 травня

На ЧАЕС відновила роботу станція заряджання вогнегасників. Про це повідомив начальник ремонтно-механічного цеху Володимир Хміль. Установка знаходиться у приміщенні, яке під час окупації ЧАЕС було зайняте та розграбоване військами російської федерації. За словами начальника РМЦ, в результаті того, що у будівлі перебував окупант, багато обладнання цеху було вкрадено або пошкоджено. 

5 травня

Київська міська державна адміністрація повідомила про розгортання лісової пожежі поблизу села Дитятки в Чорнобильській зоні. На місці працюють бійці ДСНС та піротехніки, задіяна спецтехніка. Серед лісу підірвалися рятувальники ДСНС, кабіну пожежної машини рознесло вибухом рознесло, двох осіб було госпіталізовано. Поряд з місцем детонації виявили та знешкодили ще 5 мін.

Завершено перевірку території ЧАЕС на наявність мінування. Протягом декількох днів на майданчику Чорнобильської АЕС проводилися роботи з виявлення вибухонебезпечних предметів. Перевіркою займалися бійці Національної гвардії України із залученням фахівців з радіохімічного захисту ДСНС України.

Над москвою було зафіксовано літак Іл-80 – повітряний командний пункт російського керманича на випадок ядерної небезпеки, таким чином рф продовжує погрожувати застосуванням ядерної зброї.

За інформацією НАЕК «Енергоатом», на території автогосподарства Запорізької АЕС окупанти силоміць захопили спецтранспорт ЗАЕС, який надалі використовують для поклейки білбордів у місті.

4 травня

На об’єктах Чорнобильської зони відчуження працюють групи з розмінування Національної гвардії України та ДСНС України для виявлення та знищення вибухонебезпечних предметів. До розмінування було долучено також фахівців з РХБ-захисту.

3 травня

На Чорнобильській АЕС повністю відновлена робота з індивідуального дозиметричного контролю персоналу ЧАЕС. Про це повідомив начальник цеху радіаційної безпеки ЧАЕС Леонід Яковенко.

2 травня

ЧАЕС після окупації відновила роботи з пилопригнічення. Протягом 1 та 2 травня персоналом цеху експлуатації об’єкту «Укриття» та нового безпечного конфайнменту було успішно виконано роботи з пилопригнічення, що сприяє обмеженню поширення радіоактивних речовин у підпокрівельному просторі об’єкта «Укриття».

За інформацією видання Politico, в ЄС розглядають заборону імпорту з рф ядерного палива для АЕС та припинення співпраці з росатомом, щоб подолати енергетичну залежність від росії. Наразі ЄС імпортує необхідний для ядерних реакторів уран, зокрема 20% – з рф, що робить її другим за величиною постачальником після Нігеру.

1 травня

Генеральна прокуратура України розпочала процес притягнення до відповідальності за захоплення Чорнобильської АЕС.

30 квітня

Відновлено надійну схему живлення в Чорнобильській зоні відчуження. Було включено в роботу останню необхідну для цього лінію електропередачі 330 кВ.

29 квітня

Запорізька АЕС продовжує знаходитися під контролем російських окупаційних військ. Зокрема, на українську атомну електростанцію «росенергоатом» (підрозділ «росатому») направив 8 ядерників компанії, які вимагали від керівництва ЗАЕС конфіденційної інформації про функціонування АЕС, а саме: адміністрування та управління, технічне обслуговування та ремонт, безпека та поводження з ядерним паливом, відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами.

В ефірі телеканалу «росія 1» путінські пропагандисти ольга скабєєва та депутат держдуми від фракції лдпр олексій журавльов відкрито погрожували ядерним ударом трьом країнам, які надають зброю Україні, – Великобританії, Німеччини та Франції. Вони продемонстрували картинку з підписом «Час польоту ракет РС-28 «Сармат» до столиць країн, які дають Україні найбільше зброї», відповідно до якої час польоту Сармата від калінінграда до Берліна – 106 секунд, до Парижа – 200 секунд, до Лондона – 202 секунди.

28 квітня

На Хмельницькій АЕС проведено інспекцію Міжнародного агентства з атомної енергії в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

27 квітня

На Південноукраїнській АЕС відбулася інспекція Міжнародного агентства з атомної енергії в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

Інспекторами МАГАТЕ та Держатомрегулювання було здійснено інвентаризацію ядерного матеріалу на об’єктах ЧАЕС. Крім того, було відновлено роботу системи віддаленого моніторингу МАГАТЕ технічними фахівцями Агентства.

26 квітня 

О 6:41 та 6:46 дві крилаті ракети ворога пролетіли на низькій висоті над майданчиком Запорізької АЕС у напрямку Запоріжжя, де згодом зафіксували вибухи від попадання російських крилатих ракет. Це загрожує ядерною та радіаційною катастрофою всьому світові.  

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі прибув в Україну, очоливши експертну місію МАГАТЕ для проведення радіологічного моніторингу та інших експертних оцінок на ЧАЕС після п’ятитижневої російської окупації. За інформацією Державної інспекції ядерного регулювання України, МАГАТЕ надало різні типи обладнання для радіаційного моніторингу, включаючи прилади ідентифікації радіонуклідів та вимірювачі потужності гамма-дози, засоби індивідуального захисту на ЧАЕС тощо. 

Державна інспекція ядерного регулювання України ухвалила рішення про зупинення дії низки ліцензій, які фактично зупиняють провадження діяльності зі зняття з експлуатації енергоблоків №1, 2 і 3, провадження діяльності на об’єктах з поводження з РАВ та здійснення окремих видів діяльності у сфері використання ядерної енергії. За інформацією ДІЯРУ, після тривалої окупації військами рф ДСП «Чорнобильська АЕС» не спроможна дотримуватися умов провадження вищезгаданих видів діяльності, встановлених нормами і правилами з ядерної та радіаційної безпеки. Керівництво ДСП «Чорнобильська АЕС» вважає, що ухвалене рішення дестабілізує роботу підприємства, та сподівається, що дія ліцензій буде поновлена після надання обґрунтувань, що підтверджують відсутність порушень.

25 квітня 

О 8:10 – нова загроза ядерній безпеці України та світу. Над водоймою-охолоджувачем Хмельницької АЕС були зафіксовані дві крилаті ракети, випущені російськими військовими, ймовірно в бік міст Рівне або Здолбунів.  

Державна інспекція ядерного регулювання України видала окремий дозвіл на введення в експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, який очікувався ще 9 березня, але був відтермінований через російську агресію та перебування військ окупанта у Чорнобильській зоні відчуження. 

У інтерв’ю російському першому каналу міністр закордонних справ росії сергій лавров заявив про реальність ризику ядерної війни. 

24 квітня 

Запорізька АЕС і місто Енергодар досі захоплені та контролюються російськими військовими, але всі енергоблоки ЗАЕС обслуговуються українським персоналом й працюють на потреби України. Ротація працівників відбувається. 

20 квітня 

Запорізька АЕС продовжує знаходитися під контролем російських окупаційних військ, а на ЗАЕС не припиняють перебувати представники «росатому», які повідомили керівництву та співробітникам Запорізької АЕС про наміри включення української АЕС до структури «росатому». Його представники вже почали здійснювати моніторинг технологічних та управлінських процесів на ЗАЕС. 

19 квітня 

Силами ремонтного персоналу ДСП «Чорнобильська АЕС» відновлено прямий телефонний зв’язок майданчика станції з оперативним черговим Держатомрегулювання. 

16 квітня 

Над майданчиком Південноукраїнської АЕС пролетіли три крилаті ракети, випущені ймовірно з території Білорусі в напрямку Миколаєва. Одну з них було зафіксовано камерами спостереження ПАЕС. Загроза поцілити в ядерний реактор з можливими наслідками – ядерною катастрофою, була високою. 

Після відновлення електропостачання, перевірок обладнання та приладів до роботи в зоні відчуження готове Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП)!  

14 квітня 

Заступник голови ради безпеки росії дмитро медведєв заявив, що у випадку вступу Швеції та Фінляндії до НАТО, росія стягуватиме ядерну зброю до Балтики.  

13 квітня 

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) з 11 травня призупиняє членство рф в Агентстві з ядерної енергії, якого вона набула у 2013 році. 

12 квітня 

Всі російські солдати, які окопувалися в Рудому лісі, отримали смертельні дози опромінення. Про це повідомив д.т.н., провідний науковий співробітник відділу термохімічних процесів і нанотехнологій Інституту газу НАН України, Костянтин Сімейко: “Окопуючись, загарбники підняли шар ґрунту, де наявні частинки з високим іонізуючим опроміненням. Йдеться про радіоактивні ізотопи цезію, вуглецю, урану й інших елементів, які протягом десятиліть осідали на землю після аварії на Чорнобильській АЕС”. 

11 квітня 

Під час російської окупації Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) не було пошкоджено, наразі вживаються заходи з підготовки до прийому палива одразу після завершення воєнного стану. 

9 квітня 

Відбулася друга ротація персоналу з початку окупації ЧАЕС, у рамках якої у місто Славутич повернувся 51 співробітник: 40 працівників, які 20 березня погодилися поїхати на окуповану станцію для ротації, та 11 працівників, які працювали на станції з 23 лютого. Станом на 9 квітня на ЧАЕС немає жодної людини з тих, хто був на станції під час її захоплення. 

8 квітня 

Персонал Чорнобильської АЕС продовжує виконувати поставлені завдання та оцінювати масштаб завданих збитків окупаційними військами російської федерації. Зокрема, триває дозиметрична розвідка майданчика станції. Окупанти повністю нехтували правилами радіаційної безпеки, що привело до забруднення радіацією офісних та виробничих приміщень ЧАЕС.  

Державне агентство України з управління зоною відчуження повідомляє, що війська російської федерації повністю розграбували і знищили автоматизовану систему моніторингу радіаційного стану зони відчуження. Були розграбовані та знищені російськими окупантами офіси та лабораторія Інституту проблем безпеки АЕС. Були вивезені комп’ютери, оргтехніка, розбито або знищено лабораторне обладнання та вимірювальні пристрої. Також пограбовані гаражі з автомобільною технікою, яка використовувалася для перевезення науковців на об’єкти досліджень. У лабораторіях ІПБ АЕС знаходилися джерела іонізуючого випромінювання та зразки паливовмісних матеріалів з об’єкта «Укриття», які використовувалися науковцями під час проведення досліджень. Місцезнаходження цих матеріалів також не відомо. 

7 квітня 

Енергетичне співтовариство створило для України Фонд відновлення зруйнованої російською війною енергетичної інфраструктури, донорами якого будуть держави-члени ЄС. Першою внесок зробила Данія.  

6 квітня 

Міністерство охорони здоров’я України опублікувало наказ № 585 від 06.04.2022 «Про затвердження Методичних рекомендації щодо дій у зонах ядерного ураження», які призначені у разі застосування тактичної та/або стратегічної ядерної зброї та визначають заходи профілактики, спрямовані на зменшення наслідків застосування ядерної зброї серед населення. 

У ході пленарного засідання Асоціації регуляторів Західної Європи WENRA було прийнято рішення про відсторонення ростехнагляду (рф) та Держатомнагляду (Республіка Білорусь) від участі у заходах організації. До прийняття окремого рішення ці установи не матимуть права брати участь у діяльності WENRA. 

5 квітня 

На Чорнобильську АЕС прибули підрозділи Національної гвардії для забезпечення охорони та оборони ядерних установок, а також фізичного захисту ядерних матеріалів. 

4 квітня 

Європейська мережа організацій технічної підтримки (ETSON) на позачерговому засіданні повноправних членів Ради ETSON ухвалила рішення про призупинення співпраці з російським НТЦ ЯРБ.  

2 квітня 

На промисловому майданчику ЧАЕС оперативним персоналом, який забезпечував ядерну та радіаційну безпеку об’єктів Чорнобильської АЕС в умовах окупації, було піднято прапор України. 

31 березня

Російські окупанти звільнили Чорнобильську АЕС, змусивши працівників ЧАЕС підписати акт прийому-передавання станції. З території Чорнобильської АЕС окупантами було вивезено транспортні контейнери, запчастини для ремонту техніки станції, також комп’ютери, кавоварки, чайники та столові сервізи з готелю, що знаходиться поруч із АЕС.

30 березня

У Гомелі було зафіксовано 7 медичних ПАЗів, які приїхали у Республіканський науково-практичний центр радіаційної медицини та екології людини. Зокрема, повідомляють, що це прибули з Чорнобильської АЕС опромінені російські окупанти.

29 березня

На майданчику Запорізької АЕС продовжують перебувати представники «росатому». Персонал ЗАЕС та їх сім’ї перебувають під постійним психологічним тиском, а також зафіксовані випадки затримання персоналу російськими загарбниками для допиту.

Відбувся дводенний дипломатичний візит генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі в Україну на Південноукраїнську АЕС, мета якого – перемовини щодо забезпечення ядерної та фізичної безпеки ядерних об’єктів України.

28 березня

Знову ЯПУ «Джерело нейтронів» потрапила під обстріли, проте нових ушкоджень виявлено не було.

27 березня

У зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну, шведська компанія Vattenfall, яка є однією з найбільших виробників та продавців електроенергії та тепла в Європі, відмовилася від подальшої закупівлі російського ядерного палива для своїх атомних електростанцій до подальшого розпорядження. Варто зазначити, що контракт було підписано компанією Vattenfall у 2016 році на постачання ядерного палива для реакторів Ringhals 3 та Ringhals 4 у період з 2018 по 2025 роки.

26 березня

Російськими окупантами захоплено місто Славутич, де проживає персонал Чорнобильської АЕС, а також на об’єктах та підприємствах, що розташовані в зоні відчуження, та члени їх сімей. Це створює додатковий психологічний та моральний тиск на оперативний персонал, який зараз забезпечує ядерну та радіаційну безпеку об’єктів на майданчику Чорнобильської АЕС.

Вкотре потрапила під обстріли ЯПУ «Джерело нейтронів», внаслідок чого було виявлено значні пошкодження теплоізоляційної обшивки будівлі ЯПУ «Джерело нейтронів» та часткове осипання матеріалів облицювання в експериментальній залі установки.

25 березня

Щоб стримати залучення НАТО в Україні, президент рф владімір путін може віддати наказ про застосування тактичної ядерної зброї й завдати удару по території Польщі. Так вважає колишній командувач об’єднаних сил НАТО в Європі, генерал Веслі Кларк.

На засіданні членів Європейської організації з ядерних досліджень (CERN) було прийнято рішення призупинити участь вчених організації у всіх наукових комітетах установ, розташованих на території рф та Республіки Білорусь, і навпаки; а також призупинити та навіть скасувати заходи, організовані CERN спільно з установами, розташованими на території рф та Республіки Білорусь. Також учасники засідання постановили припинити наукові контакти зі Об’єднаним інститутом ядерних досліджень (ОІЯД), що знаходиться у російському місті Дубна, та призупинити його статус спостерігача до подальшого повідомлення.

23 березня

Близько до ЯПУ «Джерело нейтронів» персоналом було виявлено нерозірваний реактивний снаряд РСЗВ 9К58 «Смерч», що створює потенційну небезпеку нового вибуху. Про це було проінформовано відповідні служби. Крім цього, персонал відмітив про пошкодження вікон на обшивки будівель. Попри це, відсутні нові пошкодження насосної, градирень, лабораторії ізотопів ЯПУ «Джерело нейтронів», а також систем та елементів, які б впливали на безпеку.

Російськими окупантами було розграбовано та знищено Центральну аналітичну лабораторію у м. Чорнобиль, на базі якої знаходилися високоактивні проби та зразки радіонуклідів. При цьому відбулося несанкціоноване проникнення в сховище джерел іонізуючого випромінення, в якому зберігалися зразкові радіоактивні розчини та калібрувальні джерела. Окупантами було викрадено та пошкоджено 133 джерела сумарною активністю порядку 7 млн беккерелів. Місцезнаходження викрадених джерел невідомо. Ступінь збереження та безпеки калібрувальних джерел та зразкових радіоактивних розчинів встановити неможливо, а стан пошкоджених буде з’ясований після проведення відповідної інвентаризації та вимірів.

22 березня

На майданчику ЗАЕС вже тривалий час незаконно перебувати представники «росатому». Через присутність російських окупаційних військ та великої кількості військової техніки на майданчику ЗАЕС та у місті-супутнику Енергодар персонал та їх сім’ї перебувають під постійним психологічним тиском. Це може спричинити виникнення помилок в роботі персоналу, що впливають на забезпечення безпеки АЕС та призводять до аварійних ситуацій чи аварій на АЕС.

20 березня 

На Чорнобильській АЕС, яка від 24 лютого знаходиться під окупацією російської федерації, відбулася часткова ротація персоналу. 50 працівників змінили 46 працівників станції, які добровольцями відправилися виконувати свої службові обов’язки для належного функціонування об’єктів ЧАЕС.

19 березня 

Внаслідок продовження ведення бойових дій в районі П’ятихатки міста Харків, досі відсутнє електропостачання на ЯПУ «Джерело нейтронів».

18 березня 

23 доби поспіль персонал ДСП «Чорнобильська АЕС» без ротації мужньо та героїчно виконує свої функції із забезпечення безпечної експлуатації цих об’єктів. Виконати заміну персоналу в умовах бойових дій неможливо, хоча сценарії ротації активно розробляються.

17 березня 

Бойові дії в районі П’ятихатки міста Харків призвели до ушкоджень ліній електропостачання, внаслідок чого було припинено електроживлення ЯПУ «Джерело нейтронів».

Через бойові дії в регіоні та захоплення майданчику ЗАЕС і прилеглих територій російськими окупаційними військами наявна потенційна загроза знеструмлення ЗАЕС. Запорізька, Південно-Донбаська та Каховська високовольтні лінії 750 кВ були пошкоджені, що призвело до відключення лінії автотрансформаторного зв’язку ЗАЕС (750/330 кВ) з Запорізькою ТЕС у період з 14:00 до 20:00. Після усунення виявлених пошкоджень роботу лінії було відновлено. Через бойові дії в регіоні та захоплення майданчику ЗАЕС і прилеглих територій російськими окупаційними військами наявна потенційна загроза знеструмлення ЗАЕС.

16 березня 

На майданчику Чорнобильської АЕС було відновлено енергоживлення усіх установок, о 17:45 усі дизель-генератори, що забезпечували аварійне енергоживлення цих установок, були відключені. Інформацію про постачання електроенергії до ЧАЕС з білоруської підстанції 330 кВ «Мозир» було спростовано НАЕК «Енергоатом».

Дві високовольтні лінії 750 кВ (Запорізька та Південно-Донбаська) досі не підключені, а о 14:29 було відключено Каховську високовольтну лінію. 

15 березня 

Досі залишаються відключеними дві високовольтні лінії 750 кВ (Запорізька та Південно-Донбаська). 

Впродовж двадцяти діб не відбувається ротація персоналу Чорнобильської АЕС, які мужньо та героїчно продовжують виконувати свої функції із забезпечення безпечної експлуатації об’єктів Чорнобильської АЕС. Виконати заміну персоналу в умовах бойових дій неможливо, хоча сценарії ротації активно розробляються. 

14 березня 

Лінія, яка живить ЧАЕС та місто Славутич, знову пошкоджена окупантами після того, як ремонтна бригада Укренерго відремонтувала її. 

Російські окупаційні війська у безпосередній близькості до енергоблоків ЗАЕС здійснили підрив боєприпасів, які не розірвалися під час обстрілу промислового майданчика 04.03.2022. 

13 березня 

Ремонтна бригада «Укренерго» відремонтувала високовольтну лінію електропередачі, яка живить Чорнобильську АЕС та місто Славутич. О 19:07 лінію поставили під напругу та почали відновлення енергоживлення інфраструктури ЧАЕС та міста Славутич. Однак завершити ці роботи не вдалося, тому що окупанти невдовзі знову пошкодили лінію. Ремонтна бригада НЕК «Укренерго» вимушена знову їхати на окуповану територію поблизу Чорнобильської АЕС, шукати та ліквідовувати нове пошкодження. 

12 березня 

За інформацією ЗАЕС, відбувається постійна ротація оперативного та денного персоналу, який контролює стан енергоблоків та забезпечує їх безпечну експлуатацію, згідно з вимогами експлуатаційної документації. Автоматизована система радіаційного контролю АЕС та автоматизована система контролю радіаційного стану в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження працюють у штатному режимі, змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано. 

11 березня 

На Запорізьку АЕС прибуло 11 представників державної корпорації з атомної енергії рф «росатом». Зазначені особи поки не втручаються в процес експлуатації ядерних установок, управління та експлуатація АЕС здійснюється виключно персоналом ЗАЕС, проте всі технічні рішення необхідно погоджувати з загарбниками. Україна жодного запиту щодо отримання консультативної, технічної чи іншої допомоги від російської федерації не робила. Перебування зазначених осіб на території ЗАЕС є незаконним та жодним чином не пов’язано із забезпеченням ядерної та радіаційної безпеки. 

Дві високовольтні лінії 750 кВ (Запорізька та Південно-Донбаська) досі не підключені, здійснюються заходи щодо відновлення працездатності пошкоджених високовольтних ліній. Це питання ускладнене активними бойовими діями у місцях пошкоджень ліній. 

10 березня 

Вкотре було здійснено бомбардування дослідницької ядерної установки «Джерело нейтронів» у Харкові, внаслідок чого її було повністю знеструмлено та наявні поверхневі пошкодження будівлі. Електропостачання систем/елементів, важливих для безпеки, відновлено. Ушкоджень, які б впливали на стан ядерної та радіаційної безпеки не виявлено. 

Європейське ядерне товариство призупинило всю діяльність з організаціями рф та Білорусі до припинення агресії в Україні. Зокрема, було призупинено корпоративне членство корпорації «росатом» та «атомтех». Також у заяві йдеться про утримання від надання експертних знань або розповсюдження інформації за наявності зовнішньої зацікавленості у незаконному використанні цих експертних знань чи інформації. 

Інститут атомної енергетики (NEI) рішуче засудив будь-які військові атаки на атомні електростанції України та ведення бойових дій поблизу них, а також діяльність, яка може перешкоджати роботі АЕС. Представники NEI підтримують українських атомників, які продовжують забезпечувати безпечну експлуатацію ядерних об’єктів, та закликають припинити військові атаки на ядерні об’єкти, а також створити безпечні зони навколо всіх атомних електростанцій в Україні. 

9 березня 

Внаслідок пошкодження високовольтної лінії 750 кВ Чорнобильська АЕС – Київська, спричиненого обстрілами окупантів, було знеструмлено Чорнобильську АЕС та всі ядерні об’єкти Зони відчуження. Через відсутність електропостачання не відбувається охолодження відпрацьованих паливних збірок, розташованих на сховищі відпрацьованого ядерного палива. Внаслідок цього температура в басейнах витримки зростатиме, що зумовить виникнення пару та вивільнення радіоактивних речовин у довкілля. Також внаслідок знеструмлення не працюватиме вентиляція, через що персонал АЕС зможе отримати небезпечну дозу випромінювання, та система пожежогасіння. Проведення ремонтних робіт з відновлення енергопостачання не можливо через ведення бойових дій. 

8 березня 

Тринадцяту добу поспіль не відбувається ротація персоналу Чорнобильської АЕС, які мужньо та героїчно продовжують виконувати свої функції із забезпечення безпечної експлуатації об’єктів Чорнобильської АЕС. Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику Чорнобильської АЕС та на території зони відчуження наразі неможливий. 

Рада Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) призупинила участь росії та Білорусі в органах ОЕСР. 

7 березня 

Енергоблок №6 ЗАЕС виведений в аварійний ремонт. Внаслідок обстрілу майданчика ЗАЕС 4 березня та після детального огляду, було пошкоджено маслосистему блочного трансформатора. 

На позачерговому засіданні Європейської групи регуляторів ядерної безпеки Рада ENSREG засудила неспровоковану та невиправдану військову агресію російської федерації проти України та закликала російську федерацію негайно припинити незаконну діяльність з метою відновлення контролю Держатомрегулювання над усіма ядерними об’єктами та матеріалами в межах міжнародно визнаних кордонів України відповідно до світових стандартів безпеки. 

6 березня 

Під бомбардування потрапила дослідницька ядерна установка «Джерело нейтронів», яка розташована на майданчику Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут». Внаслідок цього було повністю зруйновано підстанцію РУ-0,4 кВ, пошкоджено кабелі кондиціонерів системи охолодження клистерної галереї лінійного прискорювача електронів; пошкоджено теплотрасу до комплексу будівель та споруд ЯПУ «Джерело нейтронів», вибито вікна в будівлі насосної та градирень, в лабораторії ізотопів. У деяких місцях наявні поверхневі пошкодження основної будівлі установки. 

У Чорнобильській зоні на об’єкті «Укриття» з ладу вийшло декілька датчиків контролю нейтронного потоку, потужності дози гамма-випромінювання та радіаційного забруднення повітря. Це унеможливлює здійснення подальшого контролю за критичністю та низкою радіаційних параметрів в одному з приміщень об’єкту. Через відсутність, внаслідок окупації, достатньої кількості ремонтного персоналу та спеціального обладнання, відновлення пошкодженого обладнання систем, важливих для ядерної та радіаційної безпеки, не виконується. 

Також у цей день відбулася постановка окупантів про надання гуманітарної допомоги, зокрема їжі та цигарок. Ця акція була спрямована на створення інформаційних приводів для ЗМІ і не стосувалася допомоги персоналу Чорнобильської АЕС, який майже два тижні перебуває в заручниках російських військових. Після категоричної та публічної відмови персоналу підприємства від «допомоги» окупанта, ворог вдався до хитрощів: переодягнув своїх військових у форму концерну «NOVARKA», що була на санпропускниках, та, які з радістю та вдячністю приймали допомогу, що фільмувалося російськими ЗМІ. 

О 16:06 було відключено високовольтну лінію 750 кВ через її пошкодження внаслідок обстрілів в районі населеного пункту Василівка Запорізької області. 

5 березня 

Оперативний персонал Запорізької АЕС постійно знаходиться під тиском озброєних окупантів, хоч попри це продовжує контролювати стан енергоблоків та забезпечувати їх експлуатацію. 

4 березня 

Була захоплена Запорізька АЕС. У результаті обстрілів з артилерійської зброї промислового майданчика ЗАЕС, було пошкоджено будівлю реакторного відділення енергоблоку № 1 ЗАЕС, два артилерійські снаряди потрапило у район розміщення майданчика Сухого сховища відпрацьовано ядерного палива. Внаслідок пожежі, яка виникла через ворожі обстріли промислового майданчика ЗАЕС, було пошкоджено будівлю учбово-тренувального центру, яка знаходиться близько до промислового майданчика ЗАЕС. 

3 березня 

Польське ядерне товариство опублікувало заяву про припинення співпраці та будь-яких офіційних контактів з російськими організаціями до закінчення ведення бойових дій та притягнення до відповідальності всіх винних у порушенні міжнародного права.

Солідарність українським атомникам та українському народу висловило і Американське ядерне товариство. Зокрема, спільними зусиллями разом з Українським ядерним товариством було засновано фонд гуманітарної допомоги для працівників атомної галузі та їх сімей, що постраждали від повномасштабного вторгнення рф в Україну. 

2 березня 

На Чорнобильській АЕС 7 добу не відбувається ротація оперативного персоналу. Виконати заміну персоналу в умовах бойових дій неможливо, хоча сценарії ротації активно розробляються. Втрачено контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки ядерних установок та інших об’єктів на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС та на території зони відчуження. 

У 30 км від Південноукраїнської АЕС тривають бої під містом Вознесенськ: рашистська техніка заїжджає в місто, Вознесенськ обстрілюють із градів. За інформацією радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенко, з Миколаївської області у бік Вознесенська, де розташована Південноукраїнська АЕС, вилетіла група з понад 20 вертольотів окупантів із десантниками. Проте українські військові зупинили наступ окупантів, також  було підірвано два мости, щоб російські військові не підійшли до ПАЕС. 

Відбулося засідання Ради керуючих МАГАТЕ, де генеральним директором Агентства було окреслено сім невід’ємних компонентів ядерної і фізичної безпеки, які необхідно підтримувати під час російського вторгнення в Україну та окупації двох українських АЕС (Чорнобильська та Запорізька). Проте ці компоненти охоплюють основні положення безпеки та не можуть бути забезпеченими в умовах війни. У відповідь Канадська ядерна асоціація, FORATOM, Японський атомний промисловий форум, Інститут ядерної енергії, Асоціація ядерної промисловості, Всесвітня ядерна асоціація та Всесвітній інститут ядерного транспорту опублікували спільну заяву про готовність підтримувати МАГАТЕ у забезпеченні безпеки ядерних установок і персоналу в Україні.  

1 березня 

Внаслідок ракетного обстрілу було пошкоджено мережу зв’язку ВП «Запорізька АЕС», після цього автоматизована система радіаційного моніторингу (АРМС) ЗАЕС втратила працездатність у повному обсязі і припинила передачу даних в міжнародну мережу радіаційного моніторингу IRMIS. Ремонт АРМС та відновлення її роботи ускладнюється військовими діями поблизу Запорізької АЕС. 

27 лютого

Уночі, о 01:20, поруч з пунктом захоронення радіоактивних відходів київської філії «Об‘єднання Радон» у паркан влучив снаряд. За інформацією Державного спеціалізованого підприємства «Об’єднання Радон», унаслідок вибуху сховища радіоактивних відходів залишилися неушкодженими. Будь-які дії з поводження з радіоактивними відходами, у тому числі перевезення радіоактивних матеріалів, – припинені. Радіаційний фон перебуває у межах значень 0,09-0,15 мкЗв/год, поверхневе забруднення – відсутнє.

На четвертий день війни проти України путін зробив заяву про переведення сил стримування російської армії в особливий режим несення бойового чергування та наказав привести ядерні сили росії у підвищену бойову готовність. Цією заявою президент рф визнав можливим застосування ядерної зброї по території України.

Сьогодні 4 діючі АЕС України працюють у штатному режимі та знаходяться під особливим контролем, оскільки існують ризики їх захоплення. Біля Енергодару – міста-супутника Запорізької АЕС – тривають активні бої, очевидці повідомляють про численну військову техніку. Хаотично випущені крилаті та балістичні ракети із території Білорусі по українським містам, через що під загрозою знаходяться енергоблоки Рівненської та Хмельницької АЕС.

26 лютого

У цей день з метою розповсюдження фейкових новин про обстріли окупантів у Чорнобилі Збройними Силами України, ворожі російські війська імітували повітряний бій над Зоною відчуження. Про це повідомляло Державне агентство з управління зоною відчуження. Проте варто зазначити, що українські військові усвідомлюють наслідки та не ведуть бойових дій поблизу Чорнобильської зони.

25 лютого

У режимі онлайн Автоматизована система контролю радіаційної обстановки (АСКРО) зафіксувала підвищення радіаційного фону у Чорнобильській зоні відчуження, що було пов’язано з порушенням верхнього шару ґрунту через переміщення важкої техніки та підняття у повітря забрудненого радіоактивного пилу.

Радіаційний стан на діючих АЕС і прилеглих до них територіях не змінювався й перебуває у межах норми. Щодо ситуації на території ЗВіЗБ(О)В, то донині доступу до автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки немає. Останні зафіксовані дані свідчать про перевищення середніх значень потужності еквівалентної дози в районі об’єктів, призначених для зберігання радіоактивних відходів («Вектор», «Підлісний», «Третя черга» та «Буряківка»), до 15 разів.

24 лютого

О 20:00 Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що, усі об’єкти Чорнобильської АЕС узяті під контроль російських збройних угруповань. Працівники ЧАЕС знаходяться у заручниках.

Із засудженням дій російської федерації виступила Організація економічного співробітництва та розвитку.

 Список використаних джерел: 

  1. Державна інспекція ядерного регулювання України 
  2. Державне агентство України з управління зоною відчуження 
  3. Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки 
  4. НАЕК «Енергоатом» 

Редакція вебсайту Uatom.org