Методичні рекомендації щодо дій у зонах ядерного ураження

Міністерство охорони здоров’я України опублікувало наказ № 585 від 06.04.2022 «Про затвердження Методичних рекомендації щодо дій у зонах ядерного ураження», які призначені для застосування у разі використання тактичної та/або стратегічної ядерної зброї та визначають заходи профілактики, спрямовані на зменшення наслідків застосування ядерної зброї серед населення. 

Відповідно до документа, після ОФІЦІЙНОГО СПОВІЩЕННЯ про небезпеку радіоактивного забруднення внаслідок застосування ядерної зброї, необхідно негайно одягнути протигаз на себе, на дітей, а маленьких (до 1,5 років) за можливості помістити в дитячу захисну камеру.  

  1. Для дорослих можна використовувати протигази типу: ГП-9, ГП-7, для дітей дошкільного віку – ПДФ-Д, ПДФ-2Д, школярам – ПДФ-Ш, ПДФ-2Ш, до півтора року – КЗД-4, КЗД-6.  
  2. З респіраторів найкраще використовувати «Пелюсток», Р-2, Р-2Д, «Кама», можна РПГ-67. 
  3. Протипилова тканинна маска і ватно-марлева пов’язка володіють дещо меншими захисними властивостями, але все ж таки значною мірою захищають органи дихання людини. 

З метою уникнення ураження шкірних покривів, необхідно використовувати плащі з капюшонами, накидки, комбінезони, гумове взуття, рукавички. 

У разі відсутності засобів захисту органів дихання та знаходження захисних споруд надто далеко, необхідно залишатися ВДОМА, закрити вікна, двері, зашторити їх щільною тканиною або ковдрою. Закрити вентиляційні канали, душники, заклеїти щілини у віконних рамах.  

Головне правило безпеки та особистої гігієни – якомога менше знаходитися на відкритій місцевості. У випадку перебування на вулиці, обов’язково одягати засоби індивідуального захисту (респіратор, плащ, чоботи, рукавички), а також не сідати на землю, лавки, не палити, не роздягатися. Повернувшись додому, взуття обмити або обтерти мокрою ганчіркою, верхній одяг витрусити та почистити вологою щіткою, віником. Обличчя, руки та шию ретельно обмити, рот прополоскати 0,5-відсотковим розчином питної соди. 

У всіх приміщеннях потрібно щодня здійснювати вологе прибирання із застосуванням миючих засобів. 

Їжу необхідно готувати та вживати лише у закритих приміщеннях. Продукти варто зберігати в холодильнику або інших надійних для захисту місцях, максимально ізолювати їх від зовнішнього впливу (харчова плівка, контейнери). Створити запас води. Найбезпечнішою є вода з артезіанських джерел або інших закритих джерел. 

У разі оповіщення щодо необхідності проведення йодної профілактики, вона здійснюється відповідно до «Регламенту щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії», затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України. 

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України