МАГАТЕ розробило детальний технічний план надання допомоги Україні

28 квітня відбулася пресконференція Рафаеля Маріано Гроссі, де було представлено результати перебування генерального директора та експертів МАГАТЕ на ядерних об’єктах України – Чорнобильській, Хмельницькій та Південноукраїнській АЕС. За результатами візиту сформовано та опубліковано звіт, що містить інформацію про безпеку та фізичний захист ядерних установок в Україні, а також про діяльність, пов’язану з використанням джерел іонізуючого випромінювання. Також у звіті викладено початкові висновки експертної місії МАГАТЕ під керівництвом Рафаеля Маріано Гроссі та окреслено наступні дії агенції в Україні. 

МАГАТЕ розробило конкретний та детальний технічний план надання допомоги для забезпечення безпеки та фізичного захисту ядерних об’єктів України. Відповідно технічну підтримку буде зосереджено у чотирьох напрямках: допомога у віддаленому форматі, постачання обладнання, особиста допомога та організація надання екстреної допомоги. 

Допомога у віддаленому форматі базується на зовнішній підтримці щодо оцінок безпеки та фізичного захисту ядерних установок, зокрема об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами.  

Постачання обладнання передбачає забезпечення необхідними засобами для безпечної експлуатації та фізичного захисту ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, а також діяльності, пов’язаної з радіоактивними джерелами. 

Особиста допомога буде втілена шляхом виїзних експертних місій МАГАТЕ для висвітлення різних аспектів ядерної безпеки в Україні. У межах цього напрямку відбудеться: 

  1. Консультування щодо шляхів забезпечення безпеки та фізичного захисту конструкцій, систем та елементів ядерних установок, у тому числі об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами.  
  2. Надання допомоги оператору та регулювальному органу у формулюванні нових методів для забезпечення безпеки та фізичного захисту ядерних установок та залучення експертів з відповідної галузі. 
  3. Надання МАГАТЕ оновленої інформації про стан ядерних установок, зокрема повідомлення про потреби АЕС та інших ядерних об’єктів, для організації додаткової допомоги Україні. 
  4. Оцінка цілісності ядерних установок, включаючи об’єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами, та інші установки, на яких зберігаються або використовуються радіоактивні джерела чи ядерний матеріал, а також обладнання для забезпечення їх безпеки та фізичного захисту.  
  5. Допомога у впровадженні та посиленні заходів радіаційного захисту та моніторингу навколишнього середовища. 
  6. За потреби пошук, ідентифікація та збір радіоактивних джерел, їх вилучення та безпечне зберігання та захоронення надалі. 
  7. Підтримка регулятора у вирішенні питань безпеки та фізичного захисту, зокрема оцінка необхідності перегляду регуляторної діяльності (ліцензування, інспекції, огляди безпеки та фізичного захисту). 

Четвертий напрямок технічної підтримки МАГАТЕ охоплює організацію екстреної допомоги у випадку аварійної ситуації на ядерних установках чи об’єктах, призначених для поводження з радіоактивними джерелами. Допомога полягатиме в організації експертної місії МАГАТЕ з метою оцінки наслідків і стану безпеки та фізичного захисту ядерної установки чи об’єкта, надання підтримки для подолання наслідків, а також забезпечення ефективного зв’язку для мобілізації ресурсів, необхідних для вирішення питань безпеки та фізичного захисту. 

За інформацією МАГАТЕ