Міжнародні організації, які підтримали Україну та засудили дії рф

Захоплення спочатку Чорнобильської АЕС, а згодом і Запорізької АЕС та міста-супутника Енергодар, бомбардування ядерної установки «Джерело нейтронів», – це приклади ядерного тероризму рф проти України та світу. Після того, як російські війська поставили під загрозу світову ядерну безпеку, окремі організації засудили дії рф, які суперечать статутам міжнародних ядерних спільнот, та виступили на підтримку України. 

У перший день повномасштабного вторгнення рф в Україну із засудженням дій російської федерації виступила Організація економічного співробітництва та розвитку, а вже на другий день Рада ОЕСР вжила низку заходів для підтримки українського народу. Зокрема, Рада ОЕСР вирішила офіційно припинити процес вступу росії до організації, закрити московський офіс ОЕСР, припинити участь росії в усіх заходах організації. Також надалі з росією не буде укладено жодних нових угод про добровільні внески та буде зупинено проєкти, які планувалося фінансувати коштом російських внесків. 

2 березня 2022 року відбулося засідання Ради керуючих МАГАТЕ, де генеральним директором Агентства було окреслено сім невід’ємних компонентів ядерної і фізичної безпеки, які необхідно підтримувати під час російського вторгнення в Україну та окупації двох українських АЕС (Чорнобильська та Запорізька). Проте ці компоненти охоплюють основні положення безпеки та не можуть бути забезпеченими в умовах війни. У відповідь Канадська ядерна асоціація, FORATOM, Японський атомний промисловий форум, Інститут ядерної енергії, Асоціація ядерної промисловості, Всесвітня ядерна асоціація та Всесвітній інститут ядерного транспорту опублікували спільну заяву про готовність підтримувати МАГАТЕ у забезпеченні безпеки ядерних установок і персоналу в Україні.  

Засудило нічим не спровокований напад російської федерації на незалежну та демократичну Україну і Польське ядерне товариство, яке на початку березня 2022 року опублікувало заяву про припинення співпраці та будь-яких офіційних контактів з російськими організаціями до закінчення ведення бойових дій та притягнення до відповідальності всіх винних у порушенні міжнародного права. 

Солідарність українським атомникам та українському народу висловило і Американське ядерне товариство. Зокрема, спільними зусиллями разом з Українським ядерним товариством було засновано фонд гуманітарної допомоги для працівників атомної галузі та їх сімей, що постраждали від повномасштабного вторгнення рф в Україну. 

6 березня 2022 року на позачерговому засіданні Європейської групи регуляторів ядерної безпеки Рада ENSREG засудила неспровоковану та невиправдану військову агресію російської федерації проти України та закликала російську федерацію негайно припинити незаконну діяльність з метою відновлення контролю Держатомрегулювання над усіма ядерними об’єктами та матеріалами в межах міжнародно визнаних кордонів України відповідно до світових стандартів безпеки. 

З 10 березня 2022 року Європейське ядерне товариство призупинило всю діяльність з організаціями рф та Білорусі до припинення агресії в Україні. Зокрема, було призупинено корпоративне членство корпорації «росатом» та «атомтех». Також у заяві йдеться про утримання від надання експертних знань або розповсюдження інформації за наявності зовнішньої зацікавленості у незаконному використанні цих експертних знань чи інформації. 

Інститут атомної енергетики (NEI) рішуче засудив будь-які військові атаки на атомні електростанції України та ведення бойових дій поблизу них, а також діяльність, яка може перешкоджати роботі АЕС. Представники NEI підтримують українських атомників, які продовжують забезпечувати безпечну експлуатацію ядерних об’єктів, та закликають припинити військові атаки на ядерні об’єкти, а також створити безпечні зони навколо всіх атомних електростанцій в Україні. 

Продовжують засуджувати повномасштабне вторгнення рф в Україну за участі Республіки Білорусь 23 держави-члени Європейської організації з ядерних досліджень (CERN). Так, на засіданні 25 березня 2022 року було прийнято рішення призупинити участь вчених організації у всіх наукових комітетах установ, розташованих на території рф та Республіки Білорусь, і навпаки; а також призупинити та навіть скасувати заходи, організовані CERN спільно з установами, розташованими на території рф та Республіки Білорусь. Також учасники засідання постановили припинити наукові контакти зі Об’єднаним інститутом ядерних досліджень (ОІЯД), що знаходиться у російському місті дубна, та призупинити його статус спостерігача до подальшого повідомлення. 

На початку квітня 2022 року Європейська мережа організацій технічної підтримки (ETSON) на позачерговому засіданні повноправних членів Ради ETSON ухвалила рішення про призупинення співпраці з російським НТЦ ЯРБ.   

Також у квітні 2022 року керівництво та члени Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA) відсторонили російські та білоруські державні органи регулювання ядерної та радіаційної безпеки від пленарного та інших засідань WENRA, а також від участі у поточних завданнях WENRA та її робочих групах, до завершення збройної агресії проти України. Крім того, керівництво WENRA продовжує висловлювати свою підтримку українському народові та продовжує співпрацю з Україною у питаннях вирішення технічних аспектів ядерної безпеки. 

Зусиллями Енергетичного співтовариства було створено Фонд відновлення зруйнованої російською війною енергетичної інфраструктури для України, донорами якого будуть держави-члени ЄС.  

Редакція вебсайту Uatom.org