ДНТЦ ЯРБ провів радіаційне обстеження ділянки шляху Київ-Іванків після окупації рф

14 червня 2022 року фахівці ДНТЦ ЯРБ виконали радіаційне обстеження ділянки шляху Київ-Іванків. Радіаційне обстеження проводилося за маршрутом: м. Київ (вул. Василя Стуса, 35-37 (офіс ДНТЦ ЯРБ) – проспект Академіка Палладіна – Велика Кільцева дорога) – Автошлях P69 – Автошлях Р02 (с. Нові Петрівці – с. Старі Петрівці – с. Лютіж – с. Демидів – с. Димер – с. Катюжанка – с. Феневичі – с. Рудня-Шпилівська – смт. Іванків).

Обстеження виконувалось за допомогою автомобіля радіаційної розвідки RanidSONNI (мобільної радіологічної лабораторії) та портативного обладнання. Автомобільна гамма-зйомка доповнювалася додатковими (через кожні 10 км) вимірюваннями потужності амбієнтного еквіваленту дози (ПЕД) гамма-випромінювання вручну. Також було проведено додаткові радіаційні обстеження місць колишнього розташування військової техніки окупаційних військ рф.

Під час виконання вимірювань ПЕД гамма-випромінювання аномальних значень виявлено не було, отримані результати знаходяться в межах природних фонових значень, характерних для даної місцевості, і складають 0,04 – 0,10 мкЗв/год.

15 червня Київ-Іванків- КПП «Дитятки»

15 червня 2022 року фахівці ДНТЦ ЯРБ виконали радіаційне обстеження ділянки шляху смт. Іванків – КПП «Дитятки». Радіаційне обстеження проводилося за маршрутом: смт. Іванків – під’їзна дорога до Чорнобильської АЕС/КПП «Дитятки» (с. Сукачі – с. Хочева – с. Оране – КПП «Дитятки») – с. Сукачі (вул. Леніна – вул. Шевченка) – смт. Іванків (вул. Івана Проскури – вул. Київська).

Обстеження виконувалось за допомогою автомобіля радіаційної розвідки RanidSONNI (мобільної радіологічної лабораторії) та портативного обладнання. Автомобільна гамма-зйомка була виконана по усьому маршруту, додатково на відрізку шляху смт. Іванків – с. Оране через кожні 5 км та на відрізку шляху с. Оране – КПП «Дитятки» через кожні 2 км виконувались вимірювання потужності амбієнтного еквіваленту дози (ПЕД) гамма-випромінювання за допомогою портативних ЗВТ. Також було проведено додаткові радіаційні обстеження місць колишнього розташування військової техніки окупаційних військ рф, залишків військової техніки окупаційних військ рф та місць стоянок окупаційних військ. Особливу увагу під час обстеження було приділено слідам від військової техніки, що лишились після окупації даних територій.

Під час виконання вимірювань ПЕД гамма-випромінювання на ділянці шляху смт. Іванків – с. Оране аномальних значень виявлено не було, отримані результати знаходяться в межах природних фонових значень характерних для даної місцевості і складають в середньому 0,10 мкЗв/год.

Під час проведення обстеження ділянки шляху с. Оране – КПП «Дитятки» на узбіччі дороги було виявлено точкову радіаційну аномалію з ПЕД порядку 6 мкЗв/год при вимірюванні на висоті до 5 см від поверхні ґрунту, що створювалася ізотопом цезію-137. При цьому, значення ПЕД на висоті 1 м становила 0,17 мкЗв/год, що знаходиться в межах природних фонових значень, характерних для даної місцевості.

Обстеження за допомогою металошукача не виявило сторонніх предметів, тому не виключено, що точкове забруднення створене так званою «гарячою частинкою», яка, могла бути перенесена з ЧЗВ у період після аварії на ЧАЕС, так і вивезена на гусеницях чи колесах окупаційної важкої техніки. Поблизу виявленого точкового забруднення немає жодних будівель, місць постійного або тимчасового перебування людей та не провадиться сільськогосподарська діяльність і випас худоби, тому виявлена радіаційна аномалія не становить загрози життю та здоров’ю людей.

За інформацією ДНТЦ ЯРБ