НАТО затвердив Стратегічну концепцію 2022

29 червня 2022 глави держав і урядів НАТО затвердили нову Стратегічну концепцію, визначивши три основні завдання НАТО – стримування і оборона; запобігання кризам і їх врегулювання; і безпека через співпрацю.

Стратегічна концепція – один з головних документів НАТО, де описано цілі та цінності Альянсу, подано колективну оцінку проблем безпеки та визначено майбутній політичний та військовий розвиток організації. Глави держав і урядів НАТО регулярно переглядають та оновлюють Стратегічну концепцію. Після закінчення холодної війни документ оновлювали кожні 10 років. Попередня Стратегічна концепція була прийнята на саміті НАТО в Лісабоні у 2010 році.

Основні постулати Стратегічної концепції НАТО 2022 щодо ядерної безпеки

  1. російська федерація становить найбільшу загрозу безпеці союзників, а також миру та стабільності в євроатлантичному регіоні, та прагне встановити сфери впливу та прямого контролю за допомогою примусу, підривної діяльності, агресії та анексії. Агресивна військова позиція, риторика та доведена готовність застосувати силу для досягнення своїх політичних цілей підривають заснований на правилах міжнародний порядок.
  2. російська федерація модернізує свій ядерний арсенал та розширює новітніруйнівні системи подвійного призначенняспроможні доставляти як звичайні, так і ядерні боєголовки, використовуючи при цьому ядерний шантаж. Діяльність російської федерації спрямована на дестабілізацію країн на схід та південь від країн НАТО. Стратегічним викликом для Альянсу є здатність російської федерації перешкоджати на Крайній Півночі підкріпленню союзників і свободі судноплавства через Північну Атлантику. Військове нарощування у москві, зокрема в Балтійському, Чорному та Середземному морях, а також військова інтеграція з Білоруссю, кидають виклик безпеці та інтересам країн НАТО.
  3. Руйнування архітектури контролю над озброєнням, роззброєнням та нерозповсюдженням ядерної зброї негативно позначилося на стратегічній стабільності. Недотримання та вибіркове виконання російською федерацією зобов’язань з контролю над озброєнням сприяли погіршенню ширшого ландшафту безпеки. Потенційне використання хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних матеріалів або зброї проти НАТО ворожими державними та недержавними суб’єктами залишається загрозою безпеці країн НАТО. Іран та Північна Корея продовжують розвивати свої ядерні та ракетні програми. Сирія, Північна Корея та російська федерація разом із недержавними суб’єктами вдалися до застосування хімічної зброї. КНР швидко розширює свій ядерний арсенал і розробляє дедалі складніші системи доставки, без підвищення прозорості, без участі у контролі над озброєннями чи зниженням ризиків.
  4. Фундаментальною метою ядерного потенціалу НАТО є збереження миру, запобігання примусу та стримування агресії. Ядерна зброя є унікальною. Обставини, за яких НАТО доведеться застосувати ядерну зброю, є вкрай малоймовірними. Будь-яке застосування ядерної зброї проти НАТО докорінно змінить характер конфлікту. Альянс має можливості та рішучість покласти на супротивника витрати, які були б неприйнятними та значно перевищували переваги, які міг би отримати будь-який противник.
  5. Стратегічні ядерні сили Північноатлантичного Альянсу, особливо Сполучених Штатів, є найвищою гарантією безпеки Альянсу. Незалежні стратегічні ядерні сили Сполученого Королівства та Франції відіграють власну стримуючу роль і роблять значний внесок у спільну безпеку Альянсу. Окремі центри прийняття рішень цих союзників сприяють стримуванню, ускладнюючи розрахунки потенційних супротивників. Позиція ядерного стримування НАТО також залежить від ядерної зброї Сполучених Штатів, передового розгортання в Європі та внеску зацікавлених союзників. Національні внески літаків подвійного призначення в місію НАТО з ядерного стримування, як і раніше, займають центральне місце в цих зусиллях.
  6. НАТО вживатиме всіх необхідних заходів для забезпечення надійності, ефективності, безпеки та захищеності місії ядерного стримування. Альянс відданий забезпеченню більшої інтеграції та узгодженості сил, засобів і дій у всіх сферах та спектрі конфліктів, підтверджуючи при цьому унікальну та особливу роль ядерного стримування. НАТО продовжуватиме підтримувати надійне стримування, зміцнювати свої стратегічні комунікації, підвищувати ефективність своїх навчань та знижувати стратегічні ризики.
  7. Країни НАТО продовжуватимуть інвестувати в наш захист від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз. Країни НАТО вдосконалять політику, плани, навчання та завдання та оцінять їх можливості, щоб переконатися, що ці вимоги інтегровані в систему стримування та оборони.
  8. Договір про нерозповсюдження ядерної зброї є важливою опорою проти поширення ядерної зброї, і країни НАТО, як і раніше, віддано його дотримуються, включаючи статтю VI. «Мета НАТО — створити безпекове середовище без ядерної зброї відповідно до цілей Договору про нерозповсюдження ядерної зброї».

За інформацією НАТО