ANL продовжує проєкт для майбутніх інженерів-атомників в Україні

У Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки вже наступного тижня стартує друге спеціалізоване навчання для студентів українських політехнічних вишів. Навчальний проєкт, ініційований Аргонською національною лабораторією (ANL, США), спрямований на популяризацію технологій малих модульних реакторів (ММР) серед майбутніх інженерів-атомників. 

Організаційно-фінансову підтримку здійснює Департамент Енергетики та Державний Департамент США у рамках американо-українського співробітництва у питаннях енергетики та ядерної та радіаційної безпеки. 

Упродовж трьох тижнів 13 старшокурсників Київського, Львівського та Одеського політехів прослухають лекції від кращих фахівців ДНТЦ ЯРБ та Аргонської національної лабораторії. Тематика охоплюватиме питання ліцензування малих модульних реакторів, безпекові аспекти цієї технології, економічні складові та її потенційної ролі у майбутній енергетичній мережі України. Крім того, слухачі курсу ознайомляться із новітніми технологіями водневої енергетики. 

Як і минулоріч, у підсумку навчання кожен студент представить свою «випускну» роботу, над якою працюватиме впродовж навчання, та отримає можливість готувати свій університетський дипломний проєкт на базі ДНТЦ ЯРБ. Власне, таку можливість отримали кілька студентів – випускників проєкту 2021 року, більше того, як показник необхідності та ефективності участі у навчанні, організованому Аргонською національною лабораторією, є те, що на сьогодні двоє студентів КПІ ім. І. Сікорського працевлаштовані у ДНТЦ ЯРБ – це Владислав Баканов та Максим Дзерун. 

По завершенню проєкту можливість пройти стажування на базі Аргонської національної лабораторії отримають кращі учасники проєкту, вибір здійснюватиметься на основі оцінки випускних робіт. 

ДНТЦ ЯРБ виступає основним підрядником проєкту, надаючи технічні матеріали та забезпечуючи викладання теоретичного матеріалу слухачам. Усі лекції та спілкування із викладачами відбувається англійською мовою. 

За інформацією ДНТЦ ЯРБ