Завершено першу фазу радіаційного обстеження деокупованих територій Київщини

Реалізація проєкту здійснювалася фахівцями ДНТЦ ЯРБ в рамках співпраці між Норвезьким регулюючим органом з ядерної та радіаційної безпеки (DSA) та Держатомрегулюванням.

Обстеження виконувалося з метою виявлення радіоактивно забруднених об’єктів, калібрувальних джерел та інших радіоактивних матеріалів, які могли бути вивезені із території зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення солдатами російської армії під час окупації, а також для виявлення радіоактивного забруднення, яке могло бути винесене окупантами за межі ЗВіЗБ(О)В у результаті порушення режиму радіаційної безпеки.

Під час виїздів 12 та 14 липня фахівці ДНТЦ ЯРБ у складі екіпажу мобільної радіологічної лабораторії RanidSONNI здійснили обстеження на території Бучі (північна частина міста), Ворзеля, селища Гостомель (ЖК Покровський) та сіл Озера і Мощун, а також Іванківської ОТГ (селищ Іванкова, Бабинці, сіл Рудня-Шпилівська, Шпилі, Білий Берег, Розважнів, Станишівка, Сукачі).

Маршрут радіаційного обстеження враховував інформацію щодо місць, де може бути виявлене радіоактивне забруднення, отриману від місцевих мешканців.

За результатами обстеження не виявлено радіоактивного забруднення об’єктів, приміщень та ділянок, яке могло бути пов’язане з діяльністю окупантів. На обстежених територіях не зафіксовано підвищення амбієнтного еквівалента дози гамма-випромінювання (ПЕД). Значення ПЕД, виміряні під час автомобільної гамма-зйомки та вручну, становили до 0,22 мкЗв/год, що відповідає природним фоновим значенням, характерним для даної місцевості.

Загалом під час вимірювань в межах першої фази проєкту було обстежено:

  • квартир: 64;
  • приватних садиб та прибудинкових територій: 105;
  • доріг, вулиць: понад 330 км;
  • парків, скверів тощо: 20;
  • предметів побуту; предметів військового призначення: понад 400.

З маршрутом, на якому працювали фахівці ДНТЦ ЯРБ протягом першої фази проєкту, можна ознайомитися на мапі.

Роботи з радіаційного обстеження проводяться в рамках проєкту SURVEY – ОБСТЕЖЕННЯ, який має на меті виявлення та зменшення ризиків опромінення населення внаслідок контакту з джерелами випромінювання/радіоактивним забрудненням, а також послаблення занепокоєння населення через уявні ризики, пов’язані  з перебуванням окупантів у зоні відчуження. Досвід, отриманий в ході проєкту, буде використаний в майбутньому при обстеженні деокупованих індустріальних східних регіонів.

За інформацією ДНТЦ ЯРБ