Шведський розробник ММР «Leadcold» підписав Протокол про наміри з українською енергетичною групою

Шведська компанія «Leadcold», яка розробляє малі модульні реактори (ММР), оголосила про підписання Протоколу про наміри з українською енергетичною групою «Нафтогазбудізоляція» (NGSI), з метою вивчення умов постачання малих модульних реакторів до України після закінчення війни. Група NGSI представлена в угоді через свою дочірню компанію ITESU (ТОВ «Інститут транспорту та енергетичних систем України»). 

Очікується, що після війни Україна забезпечуватиме велику кількість екологічно чистої, дешевої та надійної електроенергії, і сторони хочуть вивчити можливість досягнення цього шляхом співпраці. Протокол про наміри спрямований на встановлення стратегічного та оперативного партнерства, яке починається з дослідження умов будівництва та експлуатації атомних електростанцій в Україні. 

Компанія «Leadcold» відома розробкою компактного реактора зі свинцевим охолодженням Sealer-55, який, за словами компанії, характеризується високим рівнем пасивної безпеки. Кожен реактор матиме електричну потужність 55 МВт, яку можна збільшити шляхом встановлення кількох блоків в одному місці.